Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Honda Jazz 1.5 i-MMD Executive
Osnovna cena: 25.990 €
Cena testnega vozila: 25.990 €
Prostornost
zanimiv in dinamičen pogon
asistenčni sistemi
cena
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1498 cm3; moč - 72 kW (97 KM) pri 5500 vrt/min; navor 131 Nm pri 4500 vrt/min;elektro motor: 80 kW (109 KM); največji navor: 253 Nm
Prenos: pogon - spredaj; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 185/55R16; obračalni krog - 9,8 m;
Karoserija: mere (d/š/v) - 4044 mm x 1694 mm x 1526 mm; medosna razdalja - 2517 mm; prtljažnik - 304-1205 l; rezervoar - 40 l; masa - 1304 kg; nosilnost - 406 kg; skupna dovoljena masa - 1710 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 9,5 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 175 km/h; gorivo: bencin; poraba - 2,5/4,3/3,7 l/100 km; emisije CO2 - 84 g/km;
Veliko prostora in učinkovit hibridni pogon
Z novo generacijo je tudi mali Jazz, ki ga poznamo že dve desetletji, dobil hišni hibridni pogon.
Artur Švarc
14. september 2020 | 9:16:00 | 22:17:53

Tudi s četrto generacijo Jazza je ta japonska malčica, ki je po obliki še najbližje enoprostorcu še vedno avto, ki začudi, kako na štiri metre spraviti toliko prostora. Oblikovno ni nekih radikalnih evolucijski ali celo revolucijskih potez, vse ostaja v mejah japonskega pojmovanja minimalističnega in specifično hišnega oblikovanja. Da spada k družini svojih večjih sorodnikov, še najbolj izdaja zareza v maski, razpeta med obema žarometoma.

Če začnemo od zadaj naprej – prtljažnika je za 354 litrov s pokritim dnom vred, z »razbijanjem« zadnje postavitve sedežev, kjer se dvigne tudi sedalni del pa se da prepeljati tudi kaj večjega. Sploh zadnji sedeži v tem razredu ponujajo veliko prostora tudi večjim. To običajno opažamo, ko se mi, starejši ljudje, zavlečemo in stlačimo pri zadnjih vratih in fotografiramo podrobnosti armaturke čez naslonjalo zadnjega sedeža. No, tu na to »kompresiranje« nisem niti pomislil in šele zdaj sem povezal eno z drugim. Tudi spredaj imata potnika dovolj prostora.

Res je, da je voznikov sedež, pomaknjen nazaj, malce nerodno nastavljiv, saj se vse ročice skrijejo za stebriček. Preglednost je solidna, precej naprej postavljen in položen A-stebriček zakrije nekaj vidnega polja, kar se brez težav navadimo, sploh ker je v njem tudi majhno okence.

Voznikovo okolje pa je drugače avantgardno minimalistično in logično. Zaslon infotainmenta ima nekaj gumbov, čeprav je večino treba izbirati s tacanjem po zaslonu. Pohvaliti mu gre hitrost procesorja, kar se vidi predvsem, ko vpisuješ naslov navigacije in je zadeva tako promptna pri odzivu za vsako črko kot to besedilo na računalniku, ki ga pišem.

Ob klasičnih merilnikih za gorivo in polnost baterije je pred voznikom prav tako digitalni zaslon, kamor lahko riše tako navigacij kot svoje stanje pogonski sklop. Zanimiva so tudi odlagalna mesta. Včasih naletimo na težavo, da ni kje odložiti pločevinke ali plastenke. Tu je tega več kot dovolj. Ob mestu med sedežema je za to namenjena še vdolbina levo od volani in na sovoznikovi strani. Kljub temu, da je prostora veliko, so uspeli optimalno napolniti še odlagalna mesta. Za zahtevne ima Jazz na dnu sredinske konzole še dva klasična USB-priključka, od tega je eden močnejši, za polnjenje mobilnih naprav s konkretno hitrostjo.

Ob ročici za izbiro pogona, kjer se bo treba navaditi, da sta za vožnjo naprej dva programa, običajni in tisti z izdatnejšim zaviranjem za regeneracijo energije, je malce neroden dolgi pomik preko N v vzvratno, sploh če je ročica skrajno nazaj v B zaviralnem načinu in tako se je kar nekajkrat zgodilo, da sem za vzvratno vožnjo prestavil v N namesto, da bi se peljal nazaj. Prav tako je zoprna ideja, da so N obarvali z temno rdečo barvo in je malce močnejši svetlobi praktično neviden.

Zgodba zase je seveda 1,5-litrski pogon, ki smo ga srečali že v večjem CR-V, kjer bencinski motor poganja generator, ta pa električni motor in polni akumulator. Tu je tudi posebna sklopka, ki v optimalnem razmerju neposredno poganja kolesa, drugače pa je Jazz brez klasičnega menjalnika. Vse skupaj se obnaša kot brezstopenjski menjalnik, kar pomeni tudi precejšnjo mero tuljenja, če zelo odločno stopimo na stopalko. Najbolj zanimivo od vsega je, da tudi s precej dinamično vožnjo od avtoceste do lokalnih cest z malo omejitvami poraba ni presegla 4,8 litra, s pozornim iskanjem minimuma pa smo Jazza v mestu spravili na 4,2 litra, kar je zelo spodobna številka.

Samo podvozje je tiho in lepo naravnano, se pa pri bolj odločnem vstopanju v ovinek zgodi, da preko volana dobimo občutek, kot da bi sprednja kolesa želela rahlo zdrseti naprej. V elektroniko so pri Hondi v paketu Executive dodali vse, kar imajo na voljo, tudi aktivni radarski tempomat in sistem za ohranjanje vožnje po pasu. Njegova edina težava je, da ko to zavestno storite, utripa in piska precej bolj dolgo kot pri drugih avtomobilih, kar pravzaprav prisili voznika, da je bolj pozoren na malenkostno prečkanje črt. Mimogrede, senzorji spredaj imajo tudi posrečen prevod, ko se na osrednjem zaslonu izpiše, pozor, približuje se predmet. Če smo minimalistični, bi bilo bolje, da se mi približujemo oviri, saj pred na primer kanto, ko se to izpiše, nismo opazili, da bi se le-ta premikala v naši smeri. Šalo na stran, vožnja Jazza je presenetljivo prijetna in zadovoljiva tudi za bolj zahtevne voznike.

In potem pride »ampak«. Vedno, ko pride ampak, nekaj malce pokvari vtis in v tem primeru je to cena. 26 tisočakov kljub praktično vsej opremi za 4-metrsko malčico je vendarle pretirano.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Draga, majhna in nič kaj lepa. Dobro za Corollo.
14.9.2020 9:37:50
spartan
Predrago. En elektromotor dajo zraven klasicnemu atmosfercu pa ceno dvignejo za 10 jurjev. Saj niso normalni....
14.9.2020 23:50:00

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija