Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   PRIMA test – športni terenci razreda B
Preverili smo jih deset in sestavili lestvico
Novinarskim kolegom iz šestih avtomobilističnih medijev, ki sestavljajo projekt ocenjevanja PRIMA, smo se letos pridružili tudi mi. Določili smo, da bomo pod drobnogled vzeli vidne predstavnike B SUV segmenta, in na podlagi ocen iz različnih področij, določili zmagovalca.
Peter Pirkovič, Artur Švarc Prima
15. oktober 2020 | 6:00:00 | 6:00:00

Ta razred avtomobilov spada med najbolj rastoče segmente v zadnjih letih. To kažejo tudi prodajne številke. Namreč, po registracijah sodeč je bilo v letošnjih prvih devetih mesecih registriranih preko takšnih 7500 vozil, v enakem lanskem obdobju pa skoraj 9 tisoč vozil. Trenutno je v tem razredu kar nekaj zelo svežih in uveljavljenih modelov, ki jim velja posvetiti nekaj več pozornosti. 

Tako smo na preskus dobili 10 kandidatov. To so Peugeot 2008, Citroën C3 aircross, Opel Crossland X Renault Captur, Škoda Kamiq, Volkswagen T-Cross, Ford Puma, Suzuki Vitara, Nissan Juke in Seat Arona. Seveda bi jih v naš izbor spadalo še nekaj, pa nam jih zastopniki niso želeli ali niso uspeli ponuditi na preskus. Pri Hyundaiju so se opravičili za izostanek, ker naj bi Kona v kratkem dobila prenovljeno verzijo, pri znamki Kia so se odpovedali sodelovanju, pri Toyoti čakajo na Yarisa Cross, pri Fiatu niso uspeli zagotoviti želenega modela, spet drugi se na naš poziv niso odzvali. 

Prodajni miks v tem razredu je bolj ali manj znan. Velika večina kupcev izbira modele z bencinskimi motorji, ročnim menjalnikom in srednjim paketom opreme. Povečini so avtomobilski zastopniki uslišali naše želje, so pa vmes tudi izjeme. Tako sta bila Peugeot 2008 in Renault Captur opremljena s samodejnim menjalnikom, Suzuki Vitara pa s pogonom na vsa štiri kolesa.

A celoten proces ocenjevanja je bil fokusiran na različna področja. Skupno smo ocenjevali kar 59 postavk. Tako je 30 odstotkov celotne točkovalne tabele predstavljala ocena uporabnosti, 18 odstotkov pogonski sklop in podvozje, 15 odstotkov asistenčni sistemi, 20 odstotkov cena, preostali del pa so sestavljale ocene posameznih uredništev. Poleg nas, ki ocene objavljamo tudi v Primorskih novicah, v PRIMA testu sodelujejo še Siol Avtomoto, Avtomobilizem.com, Žurnal24, oddaja Volan, Finance in revija Avto Fokus.

Uporabnost se med njimi razlikuje

Čeprav smo mnenja, da se kupci za nakup takšnega avtomobila odločajo naprej po videzu in morda pripadnosti določeni znamki, je zanje takoj zatem pomembna uporabnost potniškega in prtljažnega prostora. Nismo preverjali zgolj litrov, ampak smo v prtljažnike tlačili torbe, preverjali ali imajo ti odprtino za smuči, vzdolžno pomično klop, deljiv naslon in nenazadnje, koliko je visok nakladalni rob. Tu povsem izstopa Citroen C3 AirCross, ki je prejel največ točk.

Edini od vseh desetih ima odprtino za smuči in edini ima deljivo celotno klop (razmerje 60:40), kar pomeni, da lahko uporabnik naprej ali nazaj pomakne le en del klopi. Zanimivo je, da klasično vzdolžno klop ponujajo le še Renault Captur in Volkswagen T-cross. Dvojno dno imajo vsi avtomobili, razen Škode Kamiq in Opla Crosslanda X, ki zato nista prejela točk za to področje. Čeprav je Capturjev prtljažnik najdaljši (92 cm), smo v praksi največ torb zložili v Citroenov C3 Aircross, saj je prtljažnik tudi dovolj visok. Omeniti velja Pumin 80-litrski odlagalni prostor s čepom za izpust vode, kjer je možno odložiti letalski kovček in obvezno opremo, medtem ko si je Škoda Kamiq prislužila dobro oceno v segmentu opreme prtljažnika, ker ima edina vgrajene prave kljukice za obešanje vrečk (pri ostalih je v kljukice oblikovan del bočne plastike prtljažnika, kar je v praksi rahlo neuporabno). 12-voltno vtičnico imata v prtljažniku zgolj Vitara in Puma.

Pri večini modelov smo mnenja, da je prostora na zadnji klopi dovolj, a se ugotovitve o udobju vendarle malce razlikujejo. Pri Juku pogled naprej zakrivajo integrirani vzglavniki, pri Pumi kaj hitro zmanjka prostora za glavo, povsem drugačna slika pa je pri Škodi Kamiqu, kjer ta ponuja izdaten prostor za kolena. Pri preverjanju isofix sidrišč smo pri večini ugotovili, da so ti dostopni preko zadrge in nepraktični za uporabo, izjema so le Vitara, ki ima lahko dostopna sidrišča in je nameščanje otroških sedežev enostavno, kar pa ne velja za Pumo, Arono, Juka in 2008.

Točkovanje za uporabnost potniškega dela so predstavljala še odlagalna mesta in kakovost izdelave ter izbira materialov. V tem segmentu smo največ točk namenili Peugeotu 2008. Slednji ima veliko število odlagalnih mest, ki so uporabna, je pa hkrati tudi edini od deseterice, ki sprejme 1,5-litrsko plastenko v vrata in mapo A4 v predal.

Ne spadajo med potratne, na cesti zadostno suvereni

Kot že omenjeno, vsi avtomobili so bili opremljeni z bencinskim motorjem. Slednji predstavlja levji delež prodaje v tem segmentu. Nenazadnje je izbira bencinskega motorja pogojena tudi s ceno. A vendar se je pri merjenju porabe na 120 kilometrih (testni krog sestavljen iz avtoceste, mestne vožnje in vožnje po klasičnih cestah) pokazalo, da ti avtomobili pri umirjeni uporabi niti niso pretirano žejni. Po koncu merilnih testov sta bila zmagovalca kar dva – Seat Arona in Škoda Kamiq sta v povprečju porabila okroglih šest litrov goriva.

A treba je upoštevati, da so bile razlike majhne in da tudi najpotratnejši avto (Peugeot 2008 opremljen s samodejnim menjalnikom) ni porabil več kot sedem litrov. Suzuki Vitara se je dokazala s svojim blago-hibridnim pogonom in v povprečju porabila 6,2 litra goriva, pod mejnik 6,5 litra pa sta se uvrstila še Nissan Juke in Ford Puma, ki ima prav tako blago-hibridni pogon. Vse avtomobile smo preskusili tudi na poligonu varne vožnje na Vranskem. Najprej z vožnjo med stožci, nato pa je sledil losov preskus. Najvišjo oceno pri slalomu sta dobila Seat Arona in Peugeot 2008, ki navduši tudi s samodejnim menjalnikom, zelo samozavesten nastop pokaže tudi Suzuki Vitara.

Asistenčni sistemi - odvisno od proizvajalca in paketa opreme

Ko smo z novinarskimi kolegi določali pravila, smo odločili, da v skladu z namembnostjo tega razred nekoliko znižamo odstotno vrednost točkovanja, ko gre za ocenjevanje multimedijskega vmesnika in asistenčnih sistemov. Enotnega mnenja smo bili, da novejši kot je model, bolj raznovrstno je opremljen s sistemi za pomoč pri vožnji ali za zabavo.

Najprej smo preverili, kaj dotični avtomobili ponujajo v osnovni opremi in izkazalo se je, da so razlike med modeli zelo očitne, ker so se nekateri zastopniki v pogovorih s tovarno odločili, da določen del opreme potisnejo na stranski tir, ker pač njihovi kupci tega ne potrebujejo. Zelo pozitivno je to, da imajo vsi, z izjemo Opel Crosslanda X (za doplačilo in še ta samo opozarja), serijsko vgrajen sistem AEB za pomoč pri zaviranju v sili, a imajo nekateri od teh že takšnega, ki prepoznava pešce in kolesarje. Captur, Puma, Kamiq in Juke imajo med serijsko opremo osnovne LED žaromete, medtem ko C3 AirCross te možnosti sploh nima.

T-Cross ima edini serijsko vgrajene parkirne senzorje, pri Pumi je potrebno za kamero na zadku doplačati 1450 evrov (kot del paketa Tehno), ugotovili smo tudi, da Citroen, Nissan, Ford, Peugeot, Suzuki in Opel ne ponujajo infozabavnega sistema v slovenskem jeziku, še bolj pa bode v oči razlika med nemškimi trojčki iz skupine Volkswagen. Če na eni strani Kamiq in T-Cross ponujata veliko tehnološke opreme, ima Arona na voljo precej manj sistemov. A vsi trije so del istega koncerna in so izdelani na enaki platformi.

Smo pa vendarle največ točk v tem segmentu namenili Fordu Pumi. Slednji ponuja široko paleto varnostnih asistenc in digitalnih vsebin, kar se na koncu pozna pri ceni, ima pa kot edini izmed deseterice sistem za preprečevanje vožnje v napačno smer.

Cene so narasle, s tem tudi stroški vzdrževanja, a zavisi od intervalov

Ko gre za nakup take vrste avtomobila, kupci pretehtajo različne scenarije. Od financiranja, do gotovinskega nakupa ali nakupa staro za novo. Opcij je nešteto. Potrebno je zelo natančno brati drobni tisk. V štirih letih, odkar so novinarski kolegi opravili prvi primerjalni test B SUV segmenta, so se cene v povprečju podražile za 12 odstotkov.

Najprej smo natančno preverili cene na spletu in ugotovili, da Ford in Suzuki nimata možnosti spletnega konfiguratorja, ter da se redne cene vseh kandidatov brez popustov gibljejo med 14 in 29 tisočaki. Obisk različnih prodajnih salonov in snovanje informativne ponudbe za gotovinsko plačilo, nam je postregel nekoliko bolj realen podatek o cenah.

Najnižjo so izračunali pri Citroenu, najvišjo pa pri Fordu. Razpon popustov je bil med 900 in 2100 evri. Prav tako smo preverjali stroške servisov do 150 tisoč kilometrov, ki so odvisni od intervalov, ki jih določa proizvajalec. Ti segajo od pet pa do deset, v kolikor je interval na 15 tisoč kilometrov. Cenovno precej odstopajo francoske znamke, medtem ko je cenovno najugodnejši pri skupini VW. Pri izračunih zavarovanja smo upoštevali daljšo vozniško dobo voznika, prek 20 let in dobro škodno zgodovino brez prometnih nesreč. Vključili smo delni in polni kasko z 900 evri soudeležbe pri kasko škodi, šesti tarifni razred, zavarovanje voznika AO-plus in asistenco na cesti, nezgodno zavarovanje, pravno zaščito in zeleno karto.

Do razlik pri premijah prihaja zaradi višine nakupne cene, saj zavarovalnice vedno upoštevajo ceno na ceniku brez popustov. Najcenejšo zavarovalno ponudbo smo tako izračunali pri Citroenu, kar pa ne velja za servisne intervale, ki so pogostejši kot pri drugih znamkah.

In zmagovalec je?

Na koncu ocenjevanja, ki je potekal na Dvoru Jezeršek, smo svojo oceno oddali tudi novinarji vseh prisotnih uredništev. Temu so kolegi rekli nedoločilniki, zato pod to streho spadajo videz, počutje za volanom, faktor X, prepričljivost celotnega paketa in posebnost avtomobila na cesti. Ta del ocene je k skupnemu točkovanju prinesel še 20 odstotkov in ko smo te združili s točkami iz ostalih segmentov, smo dobili končne rezultate.

Na prvo mesto se je uvrstila Škoda Kamiq, ki je zbrala največ točk, takoj za njim pa se je uvrstil še Peugeot 2008, ki je naredil največji preskok med prvo in drugo generacijo, na tretjem mestu sledi VW T-Cross, celoten pregled pa v spodnji tabeli. Pri celotnem primerjalnem testu ne gre toliko, na katero mesto se je uvrstil določen avto, pač gre za nekakšen vodnik po katerem se bodo zgledovali kupci, ko bodo želeli kupiti tovrstni model. Od uporabnosti do stroška zavarovanja.

V prihodnjih dneh bomo še nekoliko bolj poglobljeno pisali o posameznih ocenjevalnih kategorijah.

Zaključna misel

Pravzaprav še nisem nikoli primerjal med sabo toliko avtomobilov naenkrat. B segment križancev je eden najbolj popularnih in cvetočih, praktično ni proizvajalca, ki bi si lahko privoščil manjkati na trgu. Pozna se razpon od najstarejšega modela do najnovejšega, ki obsega praktično celo generacijo.

Ljudje smo vizualna bitja in mene najprej pritegne podoba, praktičnost in potem vozne lastnosti. Priznam, bil sem rahlo presenečen, da ko številke seštevaš in primerjaš računsko in racionalno, prednjačijo VAG-ovi modeli. Na čustva igrajo predvsem Francozi, medtem ko z daljnega vzhoda navadno iščejo sivo povprečje. Morda presenetljivo nizko je Juke, ki pa v drugi generaciji ni več atomska bomba kot prvič, da bi pometel s konkurenco.

Prav tako pomembna se mi zdi sama mehanika. Mali turbo mlinčki, kakršne ima večina, so bolj kot ne podobnega značaja in uporabnosti, robotizirani menjalnik pri Capturju pa je pomenil razočaranje in precej pokvari vozne lastnosti, sploh na mokri podlagi. Razumski del po treh desetletjih sprejme številke in vesel sem, da objektivno lahko Prima test stoji za vsem z meritvami, po drugi strani pa verjetno pa zmagovalca testa na cesti ne bom zlahka opazil, tu pa so in bodo prednjačili Francozi in en posebnež Juke.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Škoda, ker nista sodelovala še Hyundai/KIA. Pa še kakšna Dacia.
15.10.2020 11:29:21

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija