Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   BMW X5 M Competition
Osnovna cena: 167.650 €
Cena testnega vozila: 207.869 €
Orkanska moč turbo osemvaljnika
odlično počutje za volanskim obročem
neverjetno podvozje
ki SUV kolosa spremeni v virtuozen dirkalni inštrument
uporabnost in prostornost SUV
odlična izdelava
prefinjene podrobnosti
nasploh ugoden občutek bivanja v vrhunskem avtomobilu
Neracionalnost pojave X5 Performance v celoti
Tehnični podatki
Motor: 8, V; prostornina - 4395 cm3; moč - 460 kW (625 KM) pri 6000 vrt/min; navor 750 Nm pri 1800 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 8, samodejni; zavore - hlajeni diski, 385 mm spredaj, hlajeni diski, 345 mm zadaj; gume - 295/35R21; obračalni krog - 12,8 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - M (veliki SUV); mere (d/š/v) - 4938 mm x 2015 mm x 1747 mm; medosna razdalja - 2972 mm; prtljažnik - 650-1870 l; rezervoar - 83 l; masa - 2285 kg; nosilnost - 715 kg; skupna dovoljena masa - 3000 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 3,8 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 250 km/h; gorivo: bencin; poraba - 16,5/10,5/12,8 l/100 km; emisije CO2 - 291 g/km;
Zelo izbran športni okus
Bavarci vrsto let svoje najboljše in najbolj športne izdelke opremljajo z oznako M. Iz njihovega športnega oddelka BMW M GmbH smo lahko tokrat preizkusili orjaškega X5 M v različici Competition. Pravega, kot so nas spraševali mimoidoči, takega z bencinskim V8 turbakom in šestotakom na glavni gredi.
Jure Urbančič
13. november 2020 | 11:39:00 | 11:41:00

Nekaj motoroznanstva bo vsak potencialni bodoči lastnik gotovo obvladal. Razen tistega, ki bi pač poklikal vse opcije in naključno odobril tudi M Competition paket, ki naredi ta avto tako poseben. Vse kar sestavlja ta 16.142 € in nekaj davka vreden paket niti ni mogoče tako enostavno najti. Pri BMW-ju imajo namreč tri adute z imenom X5. X5 M50i - precej civilnega ugleda, X5 M - nekje v sredini in X5 M Competition - radikalnega športnika. Oba prestižnejša in bolje trenirana imata posebno elektronsko pamet v 4,4-litrskem V8 agregatu z dvojnim turbinskim polnilnikom, poseben M xDrive sistem z aktivnim M diferencialom in osemstopenjski samodejni M menjalnik s sistemom Drivelogic. Govori se tudi od M zavorah, ki jih je mogoče naročiti celo s čeljustmi v različnih barvah (prednje so šestbatne, fiksne), a za njimi se v resnici skrivajo popolnoma drugačne zavorne komponente. V našem primeru je na delu torej Competition paket, s polno močjo 460 kW (625 KM) in ogromnih 750 Nm navora. Vse to zadošča za sapo je jemajočih 3,8 sekunde od nič do sto kilometrov na uro. Ne nismo se zmotili, pred vami je test velikega SUV-a. Če hočete vam postrežemo še s pospeškom od nič do 200 km/h. Ugibate? 13,8 sekunde! Ne delajmo si utvar, vsak, ki se šteje za ljubitelja avtomobilov, si ga bo neznansko zaželel že samo ob prebiranju tehničnih podatkov. SUV z dušo pravega superšportnika. Po BMW-jevsko je seveda SAV, kjer je angleška beseda “utility” zamenjana z “activity”.

Če se vam zdi vse navedeno nepomembno, vas vnaprej opozarjamo, da X5 M Competition ne glejte kot nekaj smiselnega ali razumskega. Avtomobil je v živo, v vožnji in na papirju nekaj popolnoma nesmiselnega, iracionalnega, ampak odličnega in neponovljivega. Je odraz inženirskega znanja BMW M GmbH in ne potrebe po ugajanju in sklepanju kompromisov.

Vse skupaj se začne že pri preoblikovanju zunanjosti. Skoraj petmetrski SUV/SAV je z dodatki postal povsem odločno drugačen od navadnega X5. Aerodinamični paket, temna maska, M vzvratna ogledala, poseben zračni usmerjevalnik na zadnjih vratih, prednjem in zadnjem odbijaču in seveda navdušujoče štiri izpušne cevi. Prosim, ne sprašujte, če so prave, ni okusno. Opcijsko si je mogoče privoščiti tudi karbonske dodatke. Mešana platišča 21-/22-palčna so izbrali zaradi lege na cesti in obvladovanja dinamične dirkaške vožnje. Najbolj pomembne razlike med navadnimi X5 in modelom M Competition najdete tudi pri elementih vzmetenja. Ne samo pri vzmeteh in blažilnikih, tudi pri stabilizatorjih in celo drugačnih, trših elastičnih elementih, ki podpirajo večvodilne preme. V X5 M in M Competition so vgradili več ojačevalnih elementov. Najbolj očitnega pred sam osemvaljnik. Gre pravzaprav kar za posebno 3D kletko, ki zagotavlja vzvojno tršo karoserijo. Kako ne, saj govorimo o enakih notranjih merah in enakem udobju notranjosti, ki ga nudijo vsi X5. Tudi X5 M Competition nosi pet ljudi in vso njihovo prtljago v visokem, a dostopnem prtljažniku.

Spet smo se zapletli v dolge opise tehnike. A takšen BMW X5 M Competition pač je. Kompleksen, izdaten, zakompliciran, če hočete. Na način švicarskih urarskih mojstrov namreč. Nobena stvar ni neposredna. Razen dveh rdečih tipk na volanskem obroču. Vsako nastavitev morate izbrati, urediti, potrditi v meniju. Gre za izbiro delovanja motorja, menjalnika, zavor, štirikolesnega pogona in vzmetenja. Pomaga vam velik zaslon v sredini, ki sicer zelo nazorno, z veliko truda programerjev pokaže to, v kar pravkar posegate. Nikakor pa vam ne pove kaj boste po spremembi nastavitev tudi doživeli. 

Nadaljujmo pri notranjosti. Merilniki so seveda digitalni, znani kot BMW-jev programski paket. Od tod aha, saj jih ponujajo pri ostalih hišnih športnikih kot je na primer M8. V M načinu postane merilnik vrtljajev dvojen, obenem ga vidite tudi v HUD zaslonu. Tudi pomisleki so enaki, čeprav je na našem BMW-ju vse vrhunsko, merilniki niso zgled preglednosti in pika. Tudi zapletenosti se človek naveliča. Če je nekaj dobro, ko se hvalite pred publiko, postane prej ali slej neuporabno v vsakodnevnem tempu. So pa inženirji (kot na ostalih M-ih) namestili že omenjena dva simpatična rdeča gumbka ob volan, ki prevzameta del predprogramiranih funkcij in po potrebi avto spreminjata v zver. Tako z zobmi in velikim gobcem in ostrimi kremplji v zajetnih šapah.

Ne to ni začetek otroške pravljice, ampak doživetje BMW X5 M Competition. Tisto pravo doživetje, ko se razumu zdi potrebno preveriti zakaj je račun za nakup ali gorivo tako prekleto visok. In tudi takrat, ko se srcu zazdi, da je avto morda vsega celo vreden.

Osemvaljnik skupaj s turbinsko podporo in neposrednim vbrizgom sploh ni kdove kako zverinsko vreščeč. Ne glede na velike štiri izpuhe zadaj ali glasovni pomoči v notranjosti, ki daje osmim valjem bolj gromko slišen zven. Enostavno ni strašljiv, če ga otročje vrtite samo na mestu. Menjalniku dela težave ne kdo ve kako prijetna kratka ročica za upravljanje na sredinski konzoli. Predvsem za pretikanje v vzvratno si vzame čas. Kar mu po pritisku na plin takoj odpustite. Še prej vas bo avtomobil obvestil, da pri hladnem agregatu polne moči še ne more deliti z vami. Po nekaj kilometrih se ogreje in bliskovito vrtenje visoko v višave spremlja bobneč zvok skozi zrak brzečega kolosa. Neverjetno in neprecenljivo. 

Prva ugotovitev: štarti s samodejnim, tako imenovanim “Launch Control” sistemom ali brez njega so nekaj nepozabnega. To bi človek počel dan za dnem in se čudil, da njegovo nepopisno otroško veselje še ni izumrlo. Priznam, težki in zelo močni, čeprav športni avtomobili mi sprva dajejo nelagoden občutek. Večina je narejenih tako, da so navsezadnje obvladljivi, ampak zanje potrebujete ogromno prostora. BMW X5 M Competition je drugačen. Njegov odziv je navkljub velikim pnevmatikam oster. Ponuja izjemen nadzor nad vožnjo celo v ekstremih. Ne gre toliko za to, da ima štirikolesni pogon izrazito dominanco zadnjega pogona, da se velika moč razdaja, in, da je mogoče pobalinsko s popolnoma izklopljenimi varnostnimi sistemi zelo hitro zdrsati vsake pnevmatike do drobovja. Po domače, ne gre za to kako visoko je ekstrem postavljen, ampak to kako elegantno je X5 M Competition mogoče voziti ekstremno. Vse je podrejeno nadzoru, oprijemu, učinkovitemu napredovanju izjemno hitrega in velikega vozila. 

Nasploh mi legendarni Nurburgring ne pomeni kaj dosti. Razdrapana, stara in nevarna dirkalna steza. Ampak ravno s temi bornimi atributi precej dobro simulira ceste v običajnem prometu. S takšnim treningom je postal X5 M Competition veliko več kot samo športni avtomobil, bolj virtuoz. Kot diamant, ki ga umetelno izbrusijo. Količinsko ga je manj, zato pa postane še bolj vrhunski in zaželen, jasno.

Ima pa tale X5 M Competition tudi drugo plat. Če ga sodimo skozi oči vsakodnevnega spremljevalca ni namenjen mehkužnežem. Predvsem vzmetenja ne morete bistveno omehčati, enako je z zelo nizkoprofilnimi pnevmatikami. Kar je navsezadnje celo prav. Če bi želeli prav vse iz obeh svetov, bi morali sprejemati preveč kompromisov. Ravno ti pa niso del duše X5 M Competition, brezkompromisnega, morda celo najboljšega SUV-a med športniki. In najboljšega športnika me SUV-i.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Lep, precej zmogljiv in dovolj dovršen avtomobil, odet v zame precej lepo barvo. Jasno pa povsem predrag.
13.11.2020 13:44:47
alfafil
Ne ljubi se mi vsega brat(mogoče pozneje), ampak že številke so impresivne. Razen cene, seveda, no...
13.11.2020 17:48:26
klemens
Stane toliko kot moj flet, drugače pa številke res dobre, bi pa za ta denar raje posegel po 911, no vsak ima svoje veselje...
13.11.2020 18:39:58
spartan
@klemens...911 sigurno raje. To bo po petih letih izgubilo polovico svoje vrednosti, po 10 letih pa ta avto nihce niti pogledati ne bo hotel. Ce kupis Porscheja z motorjem vse do uvedbe vodnega hlajenja...enostavno ne mores zgresiti.
15.11.2020 0:00:52
spartan
@klemens...911 sigurno raje. To bo po petih letih izgubilo polovico svoje vrednosti, po 10 letih pa ta avto nihce niti pogledati ne bo hotel. Ce kupis Porscheja z motorjem vse do uvedbe vodnega hlajenja...enostavno ne mores zgresiti.
15.11.2020 0:02:34
spartan
@klemens...911 sigurno raje. To bo po petih letih izgubilo polovico svoje vrednosti, po 10 letih pa ta avto nihce niti pogledati ne bo hotel. Ce kupis Porscheja z motorjem vse do uvedbe vodnega hlajenja...enostavno ne mores zgresiti.
15.11.2020 0:02:34
matt0
alfafil, meni je pa cena najbolj impresivna od vsega s popusti verjetno bližje 180 tisočakom kot 200, pa vseeno nepredstavljivo
15.11.2020 15:38:12

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija