Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Peugeot 308 SW GT 1.2 Puretech 130 EAT8
Osnovna cena: 24.820 €
Cena testnega vozila: 25.840 €
videz na račun paketa GT
zmogljiv motor
digitalni merilniki
DAB
prtljažni prostor
LED žarometi
udobni sedeži
opazni prstni odtisi na osrednjem zaslonu
slika kamere v nizki resoluciji
visoka poraba pri dinamični vožnji
Tehnični podatki
Motor: trivaljni, bencinski; prostornina - 1199 cm3; moč - 96 kW (130 KM) pri 5500 vrt/min; navor 230 Nm pri 1750 vrt/min;
Prenos: pogon - sprednja kolesa; menjalnik - 8, samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj in zadaj; gume - 225/45R17; obračalni krog - 11,2 m;
Karoserija: karavan; segment - b (karavan); mere (d/š/v) - 4585 mm x 1563 mm x 1472 mm; medosna razdalja - 2730 mm; prtljažnik - 610-1515 l; rezervoar - 53 l; masa - 1454 kg; skupna dovoljena masa - 1910 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 10,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 205 km/h; gorivo: bencin; poraba - 5,7/4,2/4,8 l/100 km; emisije CO2 - 108 g/km;
Vse najboljše lastnosti v enem
Francoski proizvajalec je pred kratkim vnovič nekoliko nadgradil model 308, da bil ta primerno v koraku s časom. Ne glede na leta, je aktualni model še vedno v zelo dobri kondiciji.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
26. november 2020 | 11:42:00 | 11:43:00

Slovenski kupec zelo ceni prostornost avtomobila, zato je bil 308 z oznako SW vnovič zelo dobra izbira za druženje. Zajeten 610-litrski prtljažnik z razmeroma nizkim nakladalnim robom in možnostjo ravnega dna vse do sprednjih dveh sedežev omogoča natovarjanje tudi večjih in daljših stvari, a se izkaže že pri vsakdanji uporabi, ko ni potreben preklop naslona zadnje klopi (60:40). Za primer družinskega smučarskega izleta so ga opremili še z odprtino za smuči, zelo priročna so manjša odlagalna mesta ob strani in še eno skrivno mesto pod predelno polico, medtem ko celotno vsebino prtljažnega prostora pred očmi ostalih zakrijemo s prekrivnim rolojem. Ko gre za velikost in uporabnost prtljažnega prostora, palec gor.

Potniška kabina je s prenovo prinesla za odtenek boljšo zvočno izolacijo, tudi izbor materialov je kakovostnejši, sprednji sedeži so ohranili mehkobo, udobnost in stabilnost v predelu hrbta, čeprav se kot daleč največja novost predstavlja 10-palčni zaslon, ki je zamenjal analogne merilnike. Grafika ni nobeno presenečenje, saj jo poznamo iz ostalih bratov, ima pa voznik to možnost, da izbira različne načine prikazov. Kar šest jih je na voljo. Zasnova i-Cockpit prinaša manjši obseg volana, kar bi mnoge na prvi pogled odvrnilo, a vedno znova ugotavljam, da mi je po nekaj dneh zleze pod kožo, le privaditi se ga moram. Edina težava pri mojih 193 centimetrih je, da pri najvišji postavitvi volana, ki mi seveda najbolj ustreza za vožnjo, zgornji del obroča prekriva pogled na merilnike. Ni nepomembno omeniti, da ima ta še dodatna stikala za pretikanje prestav.

Drugo pomembno podatkovno vozlišče se nahaja na sredinski konzoli v obliki 9,7-palčnega zaslona na dotik, na katerem ostajajo vidni prstni odtisi. Multimedijska platforma sicer ni najnovejša, a kljub temu ponuja pregledne menije in razmeroma hitro preskakovanje med njimi, s prenovo pa je ta dobil vgradnjo DAB sistema, kar bo z začetkom prihodnjega leta del obvezne opreme v avtomobilu. Ne bi imel nič proti če bi Francozi na zadnja prtljažna vrata vgradili kamero za vzvratno vožnjo z nekoliko višjo resolucijo.

Zelo dobro se izkaže pogonska tehnika. Pod sprednjim pokrovom je bil v testnem 308 vgrajen 1,2-litrski trivaljnik s 96 kilovati, povezan z osemstopenjsko avtomatiko. Zelo uigrana kombinacija, ki deluje brezhibno. Gre za izjemno odziven motor, zato se zna 308 zelo dinamično premikati in dosegati visoke hitrosti, s tlačenjem stopalke za plin in izbiro programa Sport (odzivnejša stopalka, hitrejše delovanje menjalnika in še bolj neposreden volanski mehanizem) pa bo naraščalo tudi povprečje popitega goriva. Gre lahko tudi do devet litrov, čeprav se večino časa povprečje giblje precej nižje, okrog 6 litrov. Trivaljnik prinaša malce nevsakdanji zvok motorja, ki so ga Peugeotu za potnike še malce predrugačili s pomočjo zvočnikov, ampak samo v programu vožnje Sport. Ne glede na karavansko zasnovo, se 308 precej samozavestno pelje v zavojih, brez opaznega nagibanja, hkrati pa mu je, z veliko mero udobja, na kožo pisana tudi vožnja po avtocesti.

Oprema GT ni najvišji nivo. Obstaja še GT Pack. A ta, kakršno je imel testni avto, ima tako rekoč vse kar bi si zahteven tip kupca običajno omislil. V serijski opremi je celoten spisek aktualne varnostne opreme, vgrajen ima aktivni tempomat, polne LED žaromete, navigacijsko napravo, prostoročni dostop do vozila in zagon motorja in še kup drugih priboljškov, medtem ko za novo modro Vertigo barvo želijo dodatek v višini 580 evrov. Končna redna cena testnega 308 SW z opremo GT tako seže skoraj do 26 tisočakov, a je ta primerno nižja, če se kupec odloči za nakup preko financiranja. V tem primeru prihrani debele tri tisočake.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija