Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Toyota Proace City Verso 1.5D D-4D Family
Osnovna cena: 23.310 €
Cena testnega vozila: 23.910 €
veliko prostora
funkcionalna notranjost
uporabna odlagalna mesta
dovolj zmogljiv motor
DAB sistem
udobni sedeži
velik prtljažnik
cena
veliko trde plastike v potniški kabini
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1499 cm3; moč - 96 kW (130 KM) pri 3750 vrt/min; navor 300 Nm pri 1750 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 6, ročni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 205/60R16; obračalni krog - 10,8 m;
Karoserija: 5-vratna; segment enoprostorec; mere (d/š/v) - 4403 mm x 1848 mm x 1796 mm; medosna razdalja - 2785 mm; prtljažnik - 775/1355 l; rezervoar - 53 l; masa - 1430 kg; nosilnost - 658 kg; skupna dovoljena masa - 2120 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 10,3 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 186 km/h; gorivo: dizel; poraba - 4,9/4,1/5,5 l/100 km; emisije CO2 - 145 g/km;
Nima hibridnega pogona, a ima veliko uporabnega prostora
Citroen Berlingo kot osnova, nato Peugeot Rifter, pa Opel Combo in zdaj ta isti avto dobim v roke s Toyotinim logotipom. Priznam, malce neobičajno, a Toyotini mojstri so z veliko gotovostjo pretresali številke in različne študije, da so na koncu prižgali zeleno luč za prodajo tega avtomobila.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
2. februar 2021 | 9:39:00 | 9:43:00

Če je rdeča nit obstoja japonske znamke hibridni pogon, tega tu  ne gre zaslediti. Gre za produkt, ki nastaja v skupni tovarni in je bil grajen pod vodstvom francoskega PSA, pri Toyoti pa so v njem videli le dobro poslovno priložnost. Na kratko o nekaterih že znanih dejstvih. Avto je nastal na platformi EMP2, tudi pod Toyotino znamko je na voljo v dveh dolžinah, v dveh karoserijskih verzijah (furgon - Proace City in potniški - Proace City Verso) in z znanimi bencinskimi in dizelskimi pogoni.

4,4 metra dolg testni Proace City Verso je nekoliko izstopal. V nosu je bil vgrajen 1,5-litrski dizel s 96 kilovati moči, v kombinaciji z ročnim menjalnikom, seznam srednje opreme Family pa je bil razmeroma zelo dolg. V tem primeru je bil avto v prvi vrsti namenjen družinskim potrebam, kjer se povečini potrebuje vedno obilo prostora in funkcionalnosti, pa tudi za poslovno rabo, saj je, zaradi vgrajene predelne stene, ki dodatno stane 150 evrov, uvrščen v kategorijo poltovornega vozila (N1 – vozila za prevoz tovora z največjo maso 3500 kilogramov). Kovinska stena odvzame nekaj prostora naslonu zadnje klopi in hkrati onemogoča natovarjanje daljših predmetov. Navkljub dodatni pregradi tovorni prostor v prtljažniku nikakor ni okrnjen, saj še vedno ponuja zelo zglednih 775 litrov osnove (merjeno do zgornje višine police), prostor pa si je možno razporejati s posebno polico (nosilna) v dveh nivojih. Pri vsem tem zmoti le dejstvo, da prtljažnik nima kakšnega dodatnega odlagalnega mesta ali skritega prostora, da bi lahko, v mojem primeru na primerno mesto pospravil paket prve pomoči in torbico z vlečno kljuko (700€).

Potniški del notranjosti je zasnovan po znanem receptu. Voznik in sovoznika sedita na udobnih in nekoliko višje postavljenih sedežih z dodatnim naslonom za roke, težav s preglednostjo nad okolico vozila tako ne bo, prav tako z veliko mero udobja se soočajo tudi potniki na zadnji klopi (na voljo zložljiva mizica), ki v kabino vstopajo preko drsnih vrat na obeh straneh. Naslon sovoznikovega sedeža je možno preklopiti in s tem ustvariti dodaten prostor, a še pred tem je potrebno fizično odstraniti naslon za roke. Odlagalnih mest ne primanjkuje. Globok predal se nahaja med sprednjima sedežema, pa v delu pred sovoznikom, zelo priročen je tudi tisti manjši odlagalni prostor na sredinskem grebenu in še tisti s pokrivalom za volanom ter polica nad voznikovo glavo. Z izjemo volana, ki nosi Toyotin logotip, razlik v potniškem delu ni. Omembe vreden je še 8-palčni osrednji zaslon, katerega multimedijska enota mi je ponudila povezovanje z mobilnim telefonom, poslušanje radijskih postaj preko sistema DAB in načrtovanje poti s pomočjo navigacije. No, ta dodatek je seznamu za doplačilo in stane 950 evrov.

96-kilovatni dizel ne razočara. Ponuja dovolj moči in navora, ko je to potrebno, na drugi strani pa zna voznika nagraditi tudi z ugodno porabo, ki se je med preskusom gibala okrog šestih litrov. S 53-litrsko posodo za gorivo se tako lahko zelo dolgo vozimo brez postanka na bencinskem servisu. Toyotin enoprostornež spodobno premaguje zavoje, brez pretiranega nagibanja karoserije in na avtocestah ponuja dovolj mehkobe, da potniki ne občutijo vsake neravnine ali poškodbe. Serijski varnostni paket Toyota Safety System pri najbolj osnovnem modelu vsebuje sistem predhodne zaznave in opozorila na morebitni trk s samodejno pomočjo pri zaviranju, sistem za prepoznavanje prometnih znakov, sistem opozarjanja ob nenamerni menjavi voznega pasu s samodejno pomočjo pri usmerjanju (potrebno ga je vsakič znova izključiti), sistem pomoči pri zaviranju v sili, sistem nadzora stabilnosti vozila in še nekaj drugih dodatkov. Pohvalno, čeprav glede na končno ceno, bi si želel še kak dodatek več. Na primer sistem prepoznave vozil v mrtvem kotu med vožnjo in pri vzvratni vožnji iz parkirnega prostora.

Takšen Proace City Verso po rednem ceniku in z upoštevanimi dodatki (med temi je tudi bež barva - 550 evrov) dosega ceno 25.660€, a Toyotin trgovec obračuna ustrezen popust, s tem pa se cena zniža pod 24 tisoč evrov. V primeru financiranja bi se ta cena še dodatno znižala za 1.250€. A ni še konec. Ker je dotični Toyotin model zaradi predelave uvrščen v kategorijo N1, bi v tem primeru kupec s statusom samostojnega podjetnika lahko računal na povračilo DDV-ja s strani države.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
IcEmAn
Zanimivo, da je cena (dobrih 23k €) za precej dobro opremljenega Proaca pod minus, medtem ko se cena konkurenta, predstavljenega par dni nazaj, tam ubistvu šele začne.
2.2.2021 13:16:36
klemens
No koliko Toyote je v tem avtu? =0
2.2.2021 15:07:29
7even77
Hja, nič. Oziroma - emblemi.
2.2.2021 19:47:06
matt0
iceman, vsedi se v oba omenjena avtomobila. Sem bil nekaj let nazaj kupec takšnih vozil (Torej še prejšnja - lesena različica Caddyja) za poslovno rabo in je področje primerjave možno samo v zunanji obliki, ostalo je Caddy (čeprav notranjosti primerjati z npr golfom še vedno ne gre) leta pred Berlingotom. Cena konkurenta je noro visoka, ampak v tem razredu vozil dobiš dobesedno "veliko" avta, pa za kateregakoli se na koncu odločiš.
2.2.2021 19:54:29
7even77
No, @matt0 je pravzaprav lepo povzel prav tisto, k čemur se sam večkrat nagnem - eno je primerjava "na počez", da tako rečem in še celo zgolj na papirnato-slikovni osnovi, nekaj povsem drugega je, ko se dejansko odpraviš kupovat take vrste avtomobil (ker ga, takšnega, verjetno potrebuješ). Potem jih precej obmolkne - pa niti ne zaradi višje cene "konkurenta". Občutki namreč - ti so tisti, ki poleg drugih področij zaznavanja (česarkoli že, tule avtomobilov) ne znajo lagati.
3.2.2021 11:57:41

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija