Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Gospodarska vozila   |   Prvi kilometri: VW Crafter 4Motion
Prevoz blaga tudi na težko dostopne terene
Največji dostavnik pri Volkswagnu bo v prihodnjem letu nudil možnost izbire štirikolesnega pogona in samodejnega menjalnika, hkrati pa se paleti pridružuje tudi najbolj ekstremna verzija, katere skupna nosilnost lahko znaša 5,5 tone.
Artur Švarc
25. september 2017 | 12:27:00

Crafterja smo v zadnjih mesecih že pošteno spoznali, a nova tovarna na Poljskem, kjer je zaposlenih preko tri tisoč ljudi, se seveda ni ustavila le pri osnovnih izvedbah. Skupna letna zmogljivost proizvodnje znaša 100 tisoč vozil in od tega jih je do zdaj več kot tri četrtine izdelanih po željah kupcev. Jasno, Crafter mora biti kot delovno vozilo izjemno prilagodljivo do kupcev, saj je edino takšna barvita ponudba recept za uspeh na trgu. Torej, v osnovi so na voljo tri dolžine (5,9 m, 6,8 m in 7,4 m), dve medosni razdalji (3,64 m in 4,49 m), tri višine (2,3 m, 2,6 m in 2,8 m) in kup različnih karoserijskih konfiguracij samega vozila. Kakopak, najbolj priljubljena med kupci je furgonska izvedba za prevoz različnega blaga, sledi kesonarska izvedba za gradbince z enojno ali dvojno kabino, dodatno pa je v ceniku še šasija za naknadne nadgradnje. V drugi polovici prihodnjega leta se ponudbi pridružuje še potniška verzija, medtem ko je električni Crafter že nared in ga bodo v prve preskuse novinarjem ponudili predvidoma konec letošnjega leta.

Ponovno bližnje spoznavanje velikana med dostavniki je prineslo novi dve konfiguraciji, ki sta pri Crafterju bolj ali manj novost. Največji med Volkswagnovimi dostavniki sledi filozofiji gospodarskega oddelka in bo od maja prihodnje leto na slovenskem trgu na voljo s štirikolesnim pogonom ter z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Pri pogonu na vsa štiri kolesa navor na posamezna kolesa z boljšim oprijemom preusmerja Haldexova sklopka, kar smo na kratko preskusili na makadamu v okolici Dunaja. Kot pravijo pri Volkswagnu, je bila uvedba sistema 4Motion v Crafterje logična širitev ponudbe, saj kupci k njim prihajajo z vedno večjimi zahtevami. Tako bo možno s Crafterjem dostaviti blago tudi najbolj odročne kraje, kjer infrastruktura ni najboljša, ali se bodo vozniki z lahkoto zoperstavili pastem zasneženih cest. V preteklosti so velikokrat polno obteženi obstali sredi ceste in sledila je vleka. No, temu so zdaj naredili konec. Štirikolesni pogon 4Motion je na voljo pravzaprav pri vseh karoserijskih izvedbah, omejitev je le pri izbiri motorja. Crafter ima na voljo le en dvolitrski TDI motor, v več različicah moči. Osnovo predstavljata štirivaljnik s 75 in 90 kW, za nekoliko več moči in zmogljivejše potrebe pa sta tu še 103 in 130 kilovatna izvedba, ki ju je mogoče kombinirati s štirikolesnim pogonom. Kupci bodo lahko izbrali tudi pogon na sprednja in zadnja kolesa. Seveda, odvisno od potreb in izbire karoserijske verzije. 

Crafter (v začetku samo 130-kilovatna izvedba) bo čez nekaj mesecev na voljo tudi v kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki pa ni iz serije dvosklopčnih DSG menjalnikov, kakršne uporabljajo za osebna vozila, ampak gre za klasični ZF-ov menjalnik z usmerjevalnikom navora. Na kratki preskušnji se ta izkaže za odlično izbiro, saj ta deluje brez uglajeno in brez sunkov, tudi ob 500-kilogramski obremenitvi. A končno besedo bodo čez čas podali uporabniki, ki bodo s takšnimi Crafterji prevozili ogromno število kilometrov. Odvisno od potrebe, Crafter nudi tudi različne stopnje nosilnosti. Crafter 30 ima dovoljeno skupno 3 tone obtežitve, Crafter 35 3,5 tone, Crafter 50 pet ton in Crafter 55 pa kar 5,5 tone. Oznakam 50 in 55 zaradi višje obremenitve na zadnji osi pripadata dodatni dve kolesi.

Crafter kot dostavnik, kjer bo čez nekaj mesecev v ponudbi na voljo več kot 70 različnih kombinacij, ni samo golo delovno vozilo, pač pa se ta izkaže tudi kot odličen sopotnik pri premagovanju zelo oddaljenih destinacij. Potniška kabina postreže z napredno multimedijo in opazno velikim 8-palčnim zaslonom na dotik, kjer je možno spremljati sliko kamere na zadku ali pa preprosto povezovati Androidove oziroma Applove izdelke. Omeniti velja tudi vzmeten voznikov sedež, nastavljiv volan po globini in višini, kopico odlagalnih prostorov, možnost vgradnje klasične 230-voltne vtičnice za polnjenje prenosnega računalnika ali tablice ter USB vmesnik.

Pri Volkswagnu seveda ne pozabijo spomniti, da je Crafter prvi dostavnik, ki ima vgrajen električni servo mehanizem, ki je hkrati pogoj za delovanje dveh asistentov: sistem za ohranjanje voznega pasu (Lane Assist) in sistem za lažje manevriranje prikolice pri vzvratni vožnji (Trailler Assist). A tu se nabor asistenčnih sistemov še ne konča. Crafter je lahko opremljen še s sistemom za samodejno zaviranje v sili, z opozorilom za vozila v mrtvem kotu med vožnjo in pri zapuščanju parkirnega mesta, ne manjka niti aktivni tempomat in sistem, ki opozarja na bočno oviro pri dostopanju po ozkih cestah.

Kot že omenjeno, bodo za slovenski trg omenjeni glavni dodatki na voljo od maja prihodnje leto, zato za zdaj še ne moremo postreči s cenami. Velja pa omeniti, da so pri oddelku Gospodarskih vozil Volkswagen zabeležili rekordno prodajo Crafterjev, saj so od aprilske uvedbe na naš trg zabeležili že več kot 300 prodanih primerkov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija