Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Gospodarska vozila   |   Slovenska premiera: Mercedes Sprinter
Prvič s sprednjim pogonom
Mercedesov največji dostavnik se v novi izdaji povsem približuje lastnostim osebnega vozila, saj ima vgrajene ključne sisteme, ki zagotavljajo udobno in varno vožnjo.
Peter Pirkovič
16. junij 2018 | 7:50:38

Oblikovno je dobil primerno osvežitev in se hkrati približal potezam, ki jih za osebna vozila riše Robert Lešnik, a bolj kot to bo poslovne uporabnike zanimala uporabna vrednost vozila. V Sloveniji je na voljo kot furgon, kesonar ali samo šasija za nadaljnje nadgradnje, do konca leta pa bo v celoti izpopolnjena tudi ponudba različice za prevoz potnikov (Tourer). Na voljo je v standardnih treh dolžinah (5,26 m do 7,36 m) in treh višinah (2,36 m do 2,86 m), medtem ko je sposoben prepeljati tudi tovor, ki tehta 5,5 tone. Od nosilnosti bo odvisna tudi izbira pogona. Pri najvišji dovoljeni nosilnosti je Sprinter na voljo s pogonom na zadnja kolesa, možna bo izbira štirikolesno gnane verzije (konec leta), prvič v ponudbi pa je tudi različica s sprednjim pogonom, ki je v osnovi morda namenjena lažjim oblikam prevozov ali pa morda za nadgradnjo v avtodom.

Pri izbiri motorjev je za zdaj na voljo le 2,1-litrski štirivaljnik s 84 in 105 kilovati moči, v kratkem se mu pridružuje še 120-kilovatna verzija, medtem ko bo v bližnji prihodnosti na voljo tudi 6-valjni stroj s 140 kilovati moči. Obstaja še 130-kilovatna izvedba štirivaljnika, a je ta namenjen izključno avtodomarskim predelavam. Sprinter se ponaša z dvema na novo razvitima menjalnikoma za pogon na sprednja kolesa. V ponudbi je tako 9-stopenjska avtomatika 9GTRONIC in 6-stopenjski ročni menjalnik, medtem ko se ponudba pri izbiri različic gnanih na vsa štiri kolesa ali na zadnji pogon dopolnjuje še s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Sprinter se v novi generaciji lahko pohvali z LED žarometi, električno parkirno zavoro, gumbom za zagon motorja, električno nastavljivimi sedeži in možnostjo izbire MBUX vmesnika z glasovnimi ukazi. Gre za znan sistem, ki se individualizira in prilagaja uporabniku ter tako ustvarja učinkovito povezanost med vozilom, voznikom in potniki. V sistem se lahko shrani do 8 različnih uporabnikov, kjer ima lahko vsak povsem svoje nastavitve. Poskrbljeno je tudi za aktivno varnost. V vozilu sta serijsko vgrajena samodejni vklop žarometov in asistent za bočni veter, pomembna izbira pa bo aktivni asistent za ohranjanje razdalje Distronic, ki bo vozniku olajšal delo pri pogostih dolgih vožnjah (aktivni tempomat, sistem za samodejno zaviranje...), zanimivo pa je dejstvo, da v ponudbo niso uvrstili parkirnega asistenta za vzvratno vožnjo s prikolico, kot jo pozna VW. Zadevo so razvojniki preskušali in prišli do zaključka, da je za optimalno delovanje potrebnih preveč dejavnikov. 

Sprinter bo z 19.600€ najcenejši kot šasija, sledi mu različica s kesonom za 20.800€, za dodatnega tisočaka pa je na voljo tudi furgonska izvedba novega člana gospodarske ekipe. Omenjene cene veljajo za različice s sprednjim pogonom, medtem ko bo za verzije z zadnjim pogonom potreben še nekaj tisoč evrov dodatka.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija