Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Gospodarska vozila   |   Premiera: Mecedes Actros
Novi Actros brez vzvratnih ogledal
Svet, večji od naših štiri in pol metra dolgih štirikolesnikov, je nekaj posebnega. Tehnologije se dogajajo tam zunaj in novi Mercedesov paradni vlačilec z novo generacijo prinaša še cel kup tehničnih čudežev.
Artur Švarc
6. september 2018 | 11:39:00

Ker pri tovrstnih vozilih lepota ni vse, večina oblikovnih sprememb ne bo niti opazila, razen ene podrobnosti, ki pa je ključna – na stebričku ni več masivnih vzvratnih ogledal, pač pa je na vrhu drobcen nosilec s kamero. Glavni razlog ni hi-tech nečimrnost, pač pa močno izboljšana aerodinamika. Sistem ima dve kameri, ki sliko prenašata na dva 15-palčna zaslona z ločlivostjo 720 x 1920 pik v notranjosti kabine. MirrorCam sistem je uporaben tudi, ko voznik počiva, lahko s pritiskom na gumb blizu njegovega ležišča aktivira zaslone tudi pri ugašenem vozilu in nadzira okolico vozila.

Druga velika novost je interakcija voznika z vozilom, ki je popolnoma prenovljena. Podobno kot Mercedesovi osebni avtomobili ima tudi Actros zdaj dve »tablici«, ki vozniku podajata vse potrebne informacije in vizualizirata varnostne in asistenčne procese. Actros ima najnovejšo generacijo Active Drive Assista, ki vsebuje aktivni tempomat s samodejnim ustavljanjem in speljevanjem, sistem za preprečevanje nehotene menjave voznega pasu, oba skupaj pa praktično omogočata polavtomatsko vožnjo, skupaj z nadzorom prečne in vzdolžne stabilnosti.

Fotografije so seveda posnete pri naših južnih sosedih med Brestovo in Krkom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Falcon
po svoje ok ideja, ampak praktično gledano pa mislim, da izvedba ni najboljša. Če se ne motim so nosilci plastični, kot pri navadnih ogledalih. in ta povsod kjer je nekaj hribov itd, kar trpijo-ceste so ozke, drevje sega z vejami na vozišče, avto se še umakne, tovornjak pa ne. moje mnenje: če bodo nosilci dovolj ojačani oz kovinski ali pa na drugi strani popravila časovno in cenovno enaka kot pri špeglih, potem se zna to obnest v splošnem. sicer pa se ne bi čudil jeznim šoferjem
6.9.2018 14:34:13
Jože
Falcon, se strinjam s tabo, sem tudi sam o tem razmišljal in človek bo čisto enostavno pozabil na širino in bo to letelo stran da bo veselje, če ni kako bolj konkretno ojačano in ima možnost, da skoči iz osnovnega položaja v iztegnjen nazaj ali naprej. Tovornjaki starejši od 10 let bodo očitno samo še za odpad oz. rezervne dele - ker bo vzdrževanje te avtomatike očitno postalo predrago. Če spremljamo razvoj tehnologije-pa je to jasno, da moraš kamion v 10 letih amortizirati in spravit v reciklažo...
6.9.2018 15:53:05

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija