Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Gospodarska vozila   |   Izločanje prometa
Na kaj so policisti pozorni pri kontroli tovornega prometa?
Rušenje odsluženih cestninskih postaj in izgradnja odstavnih niš, varuhom zakona že nekaj časa omogoča precej izboljšan nadzor prometa, kajti na tak način preusmerjajo promet skozi posebne nadzorne točke. V takšnih poostrenih akcijah sodelujejo tudi ekipe iz Finančne uprave in Darsa.
Peter Pirkovič
12. oktober 2019 | 10:44:00

Nedolgo nazaj smo imeli priložnost pobliže spremljati delo policistov, nekdanjih carinikov in Darsovih zaposlenih, ki so na lokaciji nekdanje cestninske postaje Log, opravljali nadzor nad tovornim prometom in avtobusi. Kot nam je delo policistov razložil Refik Hodžić, iz policijske uprave Ljubljana, najprej v nadzornem Darsovem centru v Kozini vključijo vso potrebno signalizacijo na avtocestnem portalu, ki je v tem primeru označevala, da se morajo vsa tovorna vozila s skupno težo nad 3,5 tone in vsi avtobusi zapeljati preko nadzorne točke, kjer policisti nato naključno izločijo določeno število vozil. V tem delu morajo vozniki spoštovati omejitev hitrosti, ki ne preseže 40 km/h, policist pa sam preceni, katero vozilo bi bilo primerno za izločitev iz prometa in nadaljnjo kontrolo.

Pri tovornem prometu največkrat preverjajo preobremenitev, za kar imajo tudi posebno opremo za tehtanje vozil, izvaja se kontrola delovno-pravne zakonodaje, ustreznost listin tovora, s tahografi se ugotavlja zakonsko dovoljen čas vožnje in počitek, skoraj vedno pa se na mestu ugotavlja tudi psiho-fizično stanje voznika. Ker se v zadnjem času naša država ukvarja s problematiko nedovoljenega vstopa v državo, so pri avtobusih in kombiniranih vozilih zelo pozorni na morebitni prevoz ilegalcev. Pri celotnem nadzoru je del policistov prisotnih tudi na drugih delih avtocestnega križa, kjer spremljajo promet in ocenjujejo, ali je katero od vozil primerno za izločanje. Največ kršitev pri voznikih tovornih vozil in avtobusov beležijo pri počitkih, preobremenjenosti vozil, velikokrat odkrijejo tudi preveč oseb v kombiju ali pa uporabo kurilnega olja. 

Pri sankcioniranju voznikov, ki so preobremenjeni, ni enotne kazni, pač se ta odmerja glede na odstotek prekoračitve dovoljene teže, pravi Refik Hodžić iz policijske uprave Ljubljana.

Kar se tiče odločitve policistov, kako pogosto izvajajo takšne nadzorne ukrepe, je povezanih več dejavnikov. Ni prepuščeno stihiji ali nekemu naključju. Namreč, pozorno spremljajo dogajanje na avtocestah skozi daljše časovno obdobje, poseben poudarek namenjajo tudi prometnim nesrečam. Seveda, takšni nadzori ne potekajo več ur skupaj, kajti vsako zniževanje hitrosti na avtocestah ima čez čas za posledico večjo gostoto prometa in morebitne zastoje. V kolikor ni nekega ciljnega nadzora, potem tak nadzor opravljajo le določen čas in se preselijo na drugo lokacijo. V našem primeru so se dobro uro kasneje preselili na nasprotno stran avtoceste.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Pri taki gostoti tovornih vozil, ne morejo v 8 urah pregledati niti 1%, tega se zavedajo tudi šoferji, zato bo pa štala še naprej.
21.10.2019 21:44:38

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija