Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Si res želimo samovozečih avtomobilov?
Do pred kratkim sem o avtomobilih, ki vozijo namesto človeka, razmišljal kot o odrešitvi pred vsemi norci, ki jih dnevno srečujemo na cesti. A najnovejši del X-files, čeprav še precej utopičen glede na današnji čas, samo potrjuje moje prepričanje, da je čovek popoln v svoji nepopolnosti in tako naj tudi ostane.
Artur Švarc
1. marec 2018 | 16:25:15

Stroji naj vzamejo volan opici iz rok, pa na cestah ne bo več mrtvih in ne nesreč, ni samo moje razmišljanje, pač pa ima podlago v dejstvu, da je kvazi umetna inteligenca nezmotljiva. Sem pa že nekaj časa proti ideji, da moramo prav za vsako stvar imeti aplikacijo. Mogoče je res futuristično, ko upravljamo žarnico doma v dnevni sobi prek mobilnega telefona ali z aplikacijo naročimo pizzo. Pa sploh vemo, kakšne informacije oddajamo od sebe?

Vsi, ki ste dnevno na spletu, opažate, da vam pametni oglasni sistemi lansirajo oglase za izdelke, ki ste jih malo prej iskali v spletni trgovini? Pa veste, da vaš najnovejši avto vse vaše početje beleži v črno skrinjico in javlja vašo lokacijo v nek zbirni center z bog ve kakim namenom? Morda se večini to ne zdi problematično, a bolj ko v naše življenje spuščamo stroje, bolj smo odvisni od njih in kar je najbolj strašljivo, njihove samovolje. Kdo na primer garantira, da se nekemu samovozečemu avtomobilu nek trenutek ne bo strgalo in bo poskrbel, da ne boste varno prišli na cilj? Utopičnih filmov, kjer stroji uničijo svojega stvaritelja, je ogromno, od serije Terminatorjev naprej pa zdaj do aktualnega dela X-files?

Ta namiguje na samoučenje umetne inteligence in četudi niste ljubitelj te serije, ogled priporočam. Fensi šmensi robotizirana suši restavracija zameri Mulderju, da ni pustil napitnine in potem se začne, Teslin samovozeči X taksi ne uboga ukazov Scully, Mulderja zalezujejo droni, navigacija v avtomobilu ga pripelje nazaj pred restavracijo in na telefonu restavracija sprašuje, kdaj misli pustiti napitnino.

Scully dron na dom pripelje najnovejši robotiziran sesalnik, ki izpod njene postelje pomete »ženski pripomoček« in isti hip dobi na telefon obvestilo, da proizvajalec le-tega ponuja nov model v drugi barvi. Ste prepričani, da vaša »romba« doma le sesa, ne pa tudi vohlja za potrebe marketinga? Ko Scullyjeva odvrže prazno zobno pasto v koš, isti hip dobi obvestilo, da naj ne pozabi kupiti nove. Zgodba se potem zapelje v znanstveno fantastiko, kjer razumljivo cela vrsta strojev streže protagonistoma po življenju, dokler Fox Mulder končno na telefonu suši restavraciji nameni tudi napitnino.

V današnjem svetu se pripravljamo na vse večjo digitalizacijo in avtomatizacijo življenja, ideja o aplikaciji našega energetskega velikana, kjer boste v zastoju nakupili izdelke za dom in vas bodo čakali na prvi bencinski pumpi na okencu, se morda zdi kot prihranek časa, a vprašajmo se – to res potrebujemo? Smo res tako obremenjeni s časom, da moramo naše življenje prepustiti strojem, ki so danes še zelo primitivni, kaj šele umetni inteligenci? Elon Musk je pred časom napisal, da se morajo bolj kot Severne Koreje bati umetne inteligence. Sploh ljudje kot sem sam, ki smo že od malih nog nekako vpeti v informatiko, postajamo do tega vse bolj skeptični. Prav v zgodbi o aplikaciji za naročanje in prevzem na črpalki sem takrat na sestanku izustil šok za vse prisotne futuriste – da želim pri storitvah osebni kontakt, da s prodajalko izmenjam nekaj stavkov, ne da v trgovini tlačim izdelke v vrečke na avtomatizirani blagajni. Trgovina ves čas ve, kaj kupujete in ste kupili, pozna vaše nakupovalne navade. Zaenkrat je vse to shranjeno v bazo podatkov, a kdo pravi, da vam že jutri ne bodo pošiljali SMS-ov z oglasi, ki bodo bazirali na podlagi vašega včerajšnjega nakupa? Enako pri avtomobilih.

Smo res prepričani, da sami ne zmoremo več tempa življenja in rabimo vsa ta pomagala? 40 let star film iz Južne Afrike, ki ga poznamo vsi, na začetku filma pove golo in neizpodbitno resnico: Bušmani so se v Kalahariju prilagodili naravi. Samo 1000 kilometrov južno v Pretoriji je človek naravo prilagodil sebi in si izredno zakompliciral življenje. In v šolo hodi vso mladost, da se s to zakompliciranostjo zna spopasti. Pa so to časi, ko pametih mobilnikov, interneta in samovozečih avtov ni bilo še niti na obzorju.

Če se omejimo le na promet, si res želimo, da bo vse avtomatizirano in digitalizirano in pametno? V stanju, ko avto ne bo več potreboval voznika, kako daleč je čas, ko svet ne bo potreboval ljudi?

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Sam si tega ne zelim...imel sem pac analogno otrostvo.
8.3.2018 21:30:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija