Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Čarobni večer za »petrolheade«
To, kar pada zunaj, je zadnji letošnji sneg pred pomladjo, ceste so popolnoma zasnežene, le posebna skupina norcev uživa življenje.
Artur Švarc
5. marec 2018 | 23:55:43

Ljubljanski BTC pravkar, ta večer. Le kdo pri zdravi pameti bi šel od doma v tem sneženju? Kakih dvajset avtomobilov se preganja po velikem parkirišču pred kristalko, po rondojih in ulicah BTC-ja in ko misliš, da si že videl vse, mimo po cesti pripluži še stari Daewoo z zategnjeno ročno (zadnja kolesa pri miru). Petrolheadi imajo / imamo nasmeh do ušes in še okoli. Ogrožajo praktično nikogar pri teh sobnih hitrostih in dogovorjen veliki krog pred Kristalko služi za najrazličnejše karafeke, ki se lahko v najslabšem primeru končajo z morda udarjenim kolesom.

Da bo mera polna, se vmes pripeljejo še fantje v modrem in še oni naredijo nekaj krogov. Naslonjen na avto jem sendvič in spremljam dogajanje, uro stara športna poškodba ramena mi ne omogoča sodelovanja, ampak vseeno, vse skupaj ima precej globlji pomen kot le čisto zabavo z jeklenimi konjički. Večina, če ne kar vsi ti vozniki, so boljši od povprečja. Z vsakim drsenjem avtomobila po snegu, bežanjem nosu, zadka, dodajanjem volana in plina, imajo več izkušenj v ekstremnih razmerah, ko so ceste dejansko nesplužene in marsikomu bo obvladovanje avtomobila v takih pogojih nekoč nevede prišlo prav, ko bo, če ne drugače, v svojem mišičnem spominu in senzoriki uspel rešiti morda precej kritično situacijo.

V svojih mladih letih sem imel kar precej takih in drugačnih zimskih izkušenj, rešil BMW-ja brez ABS na zasneženi cesti pred škarpo, pa svojo Alfo v plundri v ovinku postavil v jarek na bok, pa kot sovoznik doživel tipično napako napačnih reakcij, ko je punca svojo Mazdo, ki ji je na snegu začelo zanašati zadek, z napačno frekvenco lovljenja volana poslala po bregu med smreke. Prvo pravilo snežne vožnje je, da ne dopušča nenadnih reakcij, vedno moramo počakati, da gume spet »primejo«, sprednji pogon pa ima tako ali tako tendenco, da se poravna sam, z zadnjim pa z dodajanjem plina in volana še lažje nadzorujemo smer.

A kot rečeno, za to potrebujemo prav take snežene dni in nesplužena parkirišča, da se voznik navadi obnašanja vozila – ko malo zdrsne nos, ko odnese zadek, marsikaj se da rešiti tudi z ročno zavoro. Tovrstne izkušnje so zelo pomembne, da ko avto drsi, vemo, kaj storiti, da ne odreagiramo panično. Nekaj sicer dodajo šole varne vožnje, a neomejeni poskusi v svojem učnem tempu so poglavje zase.

Snega že čez dober teden ne bo več, temperature bodo močno poskočile v drugo desetico nad ničlo že čez nekaj dni, zato izkoristite kakšno veliko prazno parkirišče, da na lastni koži (in hrbtenici) dobite neprecenljive izkušnje vožnje v ekstremnih razmerah. Nenazadnje, lahko vam kdaj v pravem prometu tudi rešijo življenje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija