Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kolesarsko prekletstvo
Eno glavnih pravil v prometu je – pazi na druge. Vendar je ena skupina udeležencev predvsem v mestnem prometu vesolje zase.
Artur Švarc
20. junij 2019 | 10:30:27

Dve leti od tega bo počasi, kar me je na prehodu za pešce pri zeleni zbil kolesar in brez, da bi ustavil, odpeljal naprej. Odkrhnjen zob, počen zaslon telefona, poškodovan prenosnik, to so rezultati objestnosti, ki smo jih vsaj na mestnih ulicah večjih mest pri nas, priča vsak dan. Ker za njih semaforji in prometni znaki ne veljajo.

Eni pravijo, da je vožnja s kolesom ekološka. Že mogoče, kuriš lastne kalorije, razen izdihanega CO2 drugih emisij pravzaprav ni, skrbiš za fizično kondicijo.  A kaj, ko je kolo kot običajno mestno prevozno sredstvo prevečkrat v vlogi morilskega orodja. Nočem posploševati, a cestno prometni predpisi veljajo za vse – voznike avtomobilov, pešce in tudi - saj ne boste verjeli - kolesarje. To, da nekateri od slednjih živijo na drugem planetu in kar v drugi dimenziji, ali pa so, ker druge razlage nimam, tako zabiti, da ne razumejo sveta okoli sebe, pa je tako ali tako dejstvo.

Že nekaj časa v jutranjih urah zbistrim glavo s sprehodom do centra in nazaj in imam kaj videti: vožnja skozi rdečo luč, tako na prehodih za pešce kot na običajnih križiščih, vožnja po prehodu za pešce, vožnja po pločniku, vožnja izven kolesarske steze in vožnja v nasprotni smeri, po kolesarki in po cesti. Ker skupaj s kolesom pri hitrostih, ki jih dosegajo, dobijo kar nekaj kinetične energije, niso nedolžni niti dotiki, ko se na primer kolesar pripelje po pločniku in pričakuje, da se boš povsem umaknil ti.

Policija je pred kratkim začela z akcijo, ko je vendarle skušala spametovati kolesarje, seveda zaman, še več, dobili so navodilo, da naj siromake pustijo pri miru. Logično, kazni za njihove prekrške so premajhne, da bi se splačala vsa birokracija in postopki, ko se dvokolesni kamikaze pritožijo.

K temu dodajmo novo vrsto – tiste na električnih skuterjih. O legalnosti in nelegalnosti, v svetu je bilo med pešci zaradi njih že kar nekaj žrtev, tu ne bomo, sam sem mnenja, da naj se vozijo po kolesarskih stezah, z omejeno hitrostjo in čeladami na glavi, na površinah s pešci pa morajo biti prepovedani, ker so neslišni, prehitri in hudo nevarni. To, da se na tistih drobnih kolescih pri 20-30 km/h pravzaprav z njimi ves čas vozi tudi Matilda, jim tako ali tako ni jasno. In potem na vse to nabašejo še otroka? Kolega je nekoč rekel – če je bog, potem je prezaposlen z varovanjem bedakov v prometu.

Ko greš tako po pločniku ob glavni ljubljanski prometni žili in se vzporedno s kolesarsko stezo pripelje kolesar in gleda, ali se boš umaknil ali ne, ker kolesarska ali a) danes ne dela spljoh, ali pa b) se vozi v nasprotno smer, potem to ni sprostitveni ampak stresni sprehod. In ja, na to sem navajen in znam z rokami zaščititi sebe in tudi odriniti. Svoje letalske sposobnosti je preverilo že kar nekaj bedakov, ki se požvižgajo na osnovna pravila v prometu in uvidevnost do drugih. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
neocheck
pri meni je 10 centi manjkalo da ni pobasal tamauga (3L)....katastrofa....
20.6.2019 11:02:39
neocheck
aja glede slike .... .... mene je strah že na Speedfightu (skuter 50ccm) peljat hčero...pa čeprav imava oba gor čelado....
20.6.2019 11:04:26
aichi
Sej veš da se potem nima kam skrit... tako bi padale batine... :/
20.6.2019 11:07:22
ripmork
Dobro napisano. Tile električni so pa sploh klasa zase. Idioti se najdejo v prav vseh vlogah v prometu. Kolesarji radi dejstvo, da so bolj ogroženi in ranljivi, izkoriščajo s kršenjem pravil. Pred časom mi je ob vključevanju na Celovško pred kolesa skoraj zapeljal študent na kolesu, ki je v temi vozil brez luči (po nasprotni smeri, kakopak, zadnji moment sem ga opazil)...
21.6.2019 16:49:00
Jon
Dobro napisano,a delno neresnicno...to,da se ne splaca policiji ukrepat,ker so kazni prenizke,ne drzi! Policija ni d.o.o. in denar od kazni gre direkt v proracun! Pritozb je pravzaprav zelooo malo...tudi sam sem kolesar,pesec,motorist,avtomobilist in se vedno ravnam kar se da po pravilih ali vsaj spostljivo in kulturno...Ti zvedavi kolesarji se potem preselijo tudi v druga prevozna sredstva in ja...tudi v avtih se obnasajo kot bedaki...da ne recem se tudi nato kot pesci,motoristi...Ampak nekako se s trditvami avtorja skoraj v celoti strinjam! El. skiro je posebno prevozno in na cesti,plocniku,...nima kaj iskati! Spremembe oz dopolnitve zakonodaje so tu nujne!
21.6.2019 18:57:29
shark911
Glede električnih skirojev bom napisal eno zadevo (pa vem da se bo marsikdo smejal,da nakladam): morali bi jim povečati maksimalno dovoljeno hitrost. Zakaj? Par dni nazaj sem se zapeljal en krog po mestu s sposojenim Xiaomijem 365 . Zadeva je solidna,vendar gre prepočasi za po cesti (max hitrost 25 km/h),tudi za kolesarsko stezo je na robu sprejemljivega,komaj da prehitiš kakšnega kolesarja,pa še to tiste bolj počasne). Če bi šel ta skiro vsaj nekje 35 km/h bi bila to čisto druga stvar,z lahkoto bi peljal tako po kolesarski kot ob robu ceste! Na splošno pa je premalo strpnosti med vsemi udeleženci,pa tudi pešci so zblojeni in skačejo čez cesto ne da bi minimalno obrnili glavo levo-desno,čez zebro gre kot da je edini na svetu in da se mu nič ne more zgodit...
22.6.2019 11:04:11

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija