Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Komentarji   |   Car SOS
Pomoč za avtomobile in dušo
Avtomobilskih oddaj je kar nekaj, od najbolj znanih prednjačita Top Gear in Grand Tour. Ampak nobena ne seže do kolen Car SOS.
Artur Švarc
10. avgust 2019 | 8:57:55

Konceptov oddaj je bilo že veliko – Top Gear s sveto trojico in potem kot Grand Tour je izvodenel v preseratorsko oddajo o avtomobilih, kjer imajo preveč denarja, pravzaprav neomejeno, tudi za uničevanje stvari. Občasne dobre zgodbe slabega vtisa ne dosegajo več. Zadnja generacija Top Geara z novima voditeljema ni niti približno tako dobra, ko sta sodelovala še Rory in Matt, ampak, še vedno gre za oddajo o avtomobilih.

Zato sem vse ostalo do zdaj spregledal, sploh tečnega Valežana, ki je kupoval stare avte in z njimi teroriziral mehanika Eda Chino, da je potem zaslužil nekaj fičnikov. Morda tu in tam zanimivo, ampak brez prave kemije. Obsedel pa sem pred oddajo Car SOS, ki je v produkciji NGC in z vodenjem Tima Shawa in Fuzza Townshenda tisto, kar avtomobili v resnici predstavljajo.

Naj predstavim njun koncept. Bližnji nekoga, ki je hudo bolan, star, ali nemočen, pokličejo oddajo in potem fanta obnovita njihov priljubljeni staro- ali novodobnik in to v popolni skrivnosti pred lastnikom, ki potem v pristnem presenečenju ugotovi, da njegova 40 let stara razvalina spet vozi in je videti kot iz škatlice. Od Modela A do Lancie Delte Integrale. Do Austin Tillyja, tovornjakca iz 1941, ki ga je za 90. rojstni dan dobil nazaj njegov lastnik.

Vendar ta oddaja ne temelji le na presenečenju in obnovi včasih zares nemogočih podrtij. Temelji na tisti pristnih toplih čustvih, ki ljudi navezujejo na stvari. Pred par dnevi sem ob enem zame žalostnem dogodku slišal preprost stavek »Saj je samo stvar.«

Da, je samo stvar, ampak je stvar s posebnim pomenom. Naj bo avto, motocikel, star računalnik, igrača iz našega otroštva, vedno gre za nekaj več. So stvari, ki so hrana za dušo, ki so nekaj več kot le namensko oblikovan material. To so stvari, ki dajejo neko dodano vrednost posamezniku, mu pričarajo nasmeh na obraz, zbudijo spomine in dajejo gonilo za naprej ali da, kot v primeru Car SOS, vztraja naprej.

Kar nekaj hudo bolnih, z neozdravljivim rakom, je dobilo nov motiv ali voljo, ko sta Tim in Fuzz pokazala avto, ki so ga že davno odpisali. Niso se vsi deli končali srečno. V letošnji sezoni sta ženski, ki je zbolela za rakom, obnovila Lotusa Elise, na veliko veselje njenega očeta z enako hudo boleznijo. Ko gledaš tisto prvinsko presenečenje in solze v očeh, ko ti ljudje dobijo nekaj, kar so že obupali in za trenutek pozabijo na svoje težave in tegobe, je vredno več kot kakršnokoli norenje z luksuznimi avtomobili v drugih oddajah. Ko na koncu oddaje z Elisom objavijo osmrtnici obeh glavnih protagonistov v oddaji, se lahko zaveš, kako minljivo življenje.

Tudi 2. del v 6. sezoni, ki je bil do zdaj najbolj tragičen, je pokazal, kaj so čustva in kako so vezana na stvari. Gary je bil hud srčni bolnik in njegova 12. letna hčerka je fante poprosila, da so v celoti obnovili Lancio Delto Integrale iz 1994. In ko na sredi oddaje Shaw in Townshend povesta tragično novico, da je Gary umrl, dvomim, da lahko gledalec ostane s suhimi očmi.

In potem prosi družina, da ga obnovijo v njegov spomin….in potem ga vrnejo pred par sto ljubitelji starodobnikov in 100 starodobniki, ki so prišli tja v njegov spomin. In ko je tam še 20 Delt in ko družini pripeljejo brezhibno rumeno Lancio in ko si vsi brišejo oči, vidiš, kaj je oddaja s presežkom.

In ko Tim Shaw na kraju obnove v delavnici za ogledalo s solznimi očmi nazaj obesi medvedka z Garyjevim imenom? Ni čudno, da je oddaja dobila že več nagrad.

Ljudje rabimo stvari okoli sebe, take posebne, za to da nas ženejo, če ne nam ostane le jesti, piti, spati in na koncu umreti. In ker ima vsak avto svojo zgodbo, ima vsaka zgodba tudi človeka. Sploh, če se mu je primerila tragedija.

Car SOS je serija, ki sem jo prej v poplavi raznih tuning, repairing in destroying serij spregledal, zdaj pa je z naskokom moja najljubša. Čeprav ne direktno, lahko na najbolj čudovit in čustven način pokaže relacijo človeka in stroja in veselje v malih stvareh. Tim in Fuzz, nadaljujta s tem in polepšajta dneve žalostnim ljudem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Jon
Lepo
9.8.2019 18:21:01

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija