Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
AeroManija   |   Koncepti: Pipistrel eVTOL
Pipistrelov električni letalnik za Uber
Pipistrel je na Uberjevi konferenci v Los Angelesu pokazal koncept električnega letala z navpičnim vzletom.
Artur Švarc
10. maj 2018 | 2:07:44

Pipistrel eVTOL, ki ga razvijajo kot partner družbe Uber Elevate, bo lahko na daljših razdaljah dosegal večje hitrosti kot prejšnji modeli. Z novim integriranim navpičnim vzletnim sistemom je vozilo zasnovano za širšo uporabo, zmanjšalo bo obratovalne stroške ter ponudilo boljšo izkušnjo voznikom, so sporočili iz Pipistrela.

Ustanovitelj in direktor Pipistrela Ivo Boscarol je ob predstavitvi povedal, da Pipistrel ne izumlja novega helikopterja, pač pa išče drugačne rešitve. Z inovativnim integriranim vertikalnim dvižnim sistemom, ki je tih in učinkovit, z zelo aerodinamičnimi krili prilagodi hitrost vožnje za visoke hitrosti in znatno zmanjša stroške obratovanja.

Pipistrel bo pri nadaljnjem razvoju letalnikov v prihodnje sodeloval z begunjskim Elanom. "V čast nam je, da bomo lahko sodelovali s podjetjem, ki bo preneslo svojih več kot 50 let izkušenj na področju dela z naprednimi kompozitnimi materiali v projekt Uber eVTOL. Elanova sposobnost razvijanja ultralahkih in super močnih kompozitnih materialov bo prispevala k daljšemu času letenja in večjim dovoljenim obremenitvam ter s tem izboljšala celotno izkušnjo vseh vpletenih," je o sodelovanju z Elanom povedal Boscarol.

Projekte morajo v Pipistrelu pripraviti do leta 2021, saj bodo letalniki predstavljeni na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Prva velika mesta pa naj bi letalnike dobila leta 2025. Letalnike razvijajo v enem izmed treh Pipistrelovihpodjetij, v ajdovskem Vertical Solutions.

Po predstavitvi letalnikov bo po Boscarolovih napovedih potrebno leto dni za testiranja in tri leta za certificiranja. Prva velika mesta, ki so že podpisala pogodbe z Uberjem, bodo morala v tem času pripraviti pristajalne ploščadi, visokonapetostne električne vode in drugo potrebno infrastrukturo na nebotičnikih, v parkih in še kje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Vsi delajo neke povečane neaerodinamične drone (izgledajo kot kante) za te namene, Pipistrel jih je pa hudo nadmudril.....kapo dol!!!
11.5.2018 15:01:07
shark911
Ravno prej gledal ponovitev večernih 24ur,kjer je bil gost Boscarol...super zadeva,ampak ena stvar me edino skrbi: kako bodo na tole gledali regulatorji letenja? A bo to kar švigalo po mestu nad glavami ljudi?
11.5.2018 15:09:58

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija