Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Bo vesoljski turizem rezerviran le za superbogate?
Vesoljska revolucija je pred vrati, nam razlagajo visokotehnološki guruji, ki napovedujejo skorajšnjo kolonizacijo vesolja.
Artur Švarc
12. avgust 2019 | 16:34:00

Številni milijarderji in njihove igračke v podobi podjetij, ki se trudijo vzpostaviti lete v vesolje po vzoru letalskih linij, napovedujejo, da se bo število ljudi, ki so doslej obiskali vesolje (doslej jih je bilo 573), v kratkem zelo povečalo, kar pomeni, da bodo tudi običajni smrtniki imeli dostop do potovanj, ki so bila doslej bolj ali manj rezervirana samo za astronavte in kozmonavte.

Sliši se dobro, a kot vedno, je tudi tukaj moteči faktor - denar. Pravzaprav veliko denarja - preveč denarja, da bi številke turistov v vesolje lahko v doglednem času dosegle pet- in šestmestna števila. Že samo bivanje na mednarotni vesoljski postaji stane desetine milijonov dolarjev. Podjetje Space Adventures je bogatim avanturistom že ponujalo možnost, da s pomočjo ruskih raket dosežejo ISS. Doslej so imeli seem strank, zadnji med njimi je bil lastnik znamenitega Cirque de Soleil, Guy Laliberte, ki je za štirinajstdnevni izlet do ISS in nazaj plačal 35 milijonov dolarjev.

Miljarderski denar je zadišal tudi NASI, ki bo svoj program za vesoljske turiste postavila skupaj s podjetjem Bigelow Aerospace. Posamezni izlet bo stal 52 milijonov dolarjev na sedež. Za podobne denarce vas bo v vesolje poslal tudi Muskov SpaceX, najcenejši ponudnik pa je trenutno Virgin Galactic, ki v prihodnosti obljublja 90-minutne izlete v vesolje, za katere bodo računali med 200 in 250 tisoč dolarji. Polete bodo izvajali s šestsedežnim letalom na raketni pogon, ki so ga poimenovali SpaceShipTwo. 

Ne glede na precej nižjo od konkurence, so Galacticova potencialna klientela ljudje, ki imajo pod palcem vsaj deset milijonov dolarjev. 

Kaj torej sploh ostane navadnim smrtnikom, ki ne spadamo v Top1%? Cene bodo s časom vseeno morale pasti, tudi zaradi vse večje konkurence med ponudniki, a prav poceni potovanje v vesolje tudi v relativno daljni prihodnosti še ne bo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija