Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novo pekinško letališče za več kot 70 milijonov potnikov letno
AeroManija   |   Daxing
Novo pekinško letališče za več kot 70 milijonov potnikov letno
Kitajski predsednik Xi Jinping je pred nekaj dnevi uradno odprl novo, super moderno letališče, ki bo v nekaj letih razbremenilo dosedanje glavno in prezasedeno letališče. Slednjega so odprli že leta 1958.
Peter Pirkovič
3. oktober 2019 | 9:41:00

Izjemno hiter razvoj letalske industrije in s tem povezanih aktivnosti, je Kitajce prisilil, da so že pred več kot desetletjem začeli razmišljati o novi lokaciji. No, pred nekaj dnevi so megalomanski projekt z imenom Daxing tudi končali in ga slovesno odprli, v prihodnjih nekaj letih pa želijo večino letov opraviti prav iz te lokacije.

Omenjeno letališče je zgrajeno na površini velikosti 700 tisoč kvadratnih metrov, nahaja se 46 kilometrov južno od kitajske prestolnice, letališka stavba ima dve etaži, zgrajene so 4 vzletno-pristajalne steze, posebno pozornost pa so namenili prometni infrastrukturi, ki potnikom med drugim omogoča, da z vlakom do centra Pekinga potujejo vsega 20 minut. Zasnova letališča Daxing je delo znane arhitektke Zahe Hadid, gradnja je potekala dobrih 5 let, v celoten projekt pa so Kitajci vložili nekaj več kot 15 milijard evrov. Do leta 2025 naj bi na Daxingu zabeležili več kot 72 milijonov potnikov, istočasno pa bo še vedno obratovalo tudi staro letališče, ki je lani zabeležilo 100 milijonov potnikov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija