Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Boeing 777X prvič v zraku
Po letih razvoja so pred nekaj dnevi pri Boeingu končno izpeljali krstni preskus za novega dolgoprogaša. »Tripleseven« z oznako X že ima kopico kupcev oziroma preko 300 naročil, a za prvi komercialni polet bo potrebno počakati še vsaj eno leto.
Peter Pirkovič
28. januar 2020 | 14:34:00

Družino letal 777X predstavljata dva člana. Obema je skupno, da imata trup sestavljen iz aluminija, krila pa so v celoti iz ogljikovih vlaken. Hkrati so tudi največja, kar jih je kadarkoli izdelala ameriška družba Boeing, saj v razponu merijo 72 metrov, posebnost teh pa je, da se zaradi letaliških omejitev konice dvignejo. Ta rešitev prinaša nekaj več kot 7 metrov manj v širino. 

Oznaka 777-8 predstavlja letalo, ki je dolgo 70 metrov, ima na krovu 375 sedežev in ima doseg 16.110 km, medtem ko sedem metrov daljša verzija 777-9 omogoča prevoz do 425 potnikov in zmore leteti dobrih 14 tisoč kilometrov. 

Prvi testni polet je bil izveden preteklo soboto, čeprav je bil prvič načrtovan za dan prej, a so ga zaradi slabe vremenske napovedi v Seattlu prestavili. Krstni polet je potekal brez posebnosti in je bil dolg debele tri ure, na njem pa je pet članska posadka preverjala delovanje vseh sistemov, ki so jih vgradili v potniško letalo. Največjo težavo bi lahko predstavljal sistem MCAS (vzrok za prizemljitev letal 737 Max), ki je v tem dolgoprogašu od istega dobavitelja. Motor GEX9, proizvajalca GA Aviation, zmore ustvariti kar 45 ton potiska in za 10 odstotkov nižjo porabo, v primerjavi s trenutnimi motorji GE90 na modelu 777.

Aktualne Boeingove objave kažejo, da imajo za omenjeno letalo že 309 naročil, medtem ko se cena zanj giblje med 410 in 442 milijoni dolarjev. Največji naročnik (115 letal) je letalska družba Emirates, a prva primerke letal naj bi prihodnje leto predali Lufthansi (20 letal). Med naročniki so še Etihad (25 letal), Qatar Airways (60 letal), British Airway (18 letal), ANA (20 letal), Singapore Airlines (20 letal) in nekateri drugi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija