Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
AeroManija   |   Starine
Naprodaj Bf 109 iz filma Bitka za Britanijo
Film, ki so ga posneli 1969, je sicer mojstrovina iz tistega časa, bitka med Spitfirei in Meserschmitti pa ima nekaj posebnosti.
Artur Švarc
11. maj 2020 | 6:56:00

Messerschmitt Bf 109 je bil leta 1937, ko se je pojavil, eno najbolj naprednih lovskih letal na svetu, do konca 2. svetovne vojne so jih izdelali več kot 30.000 v 30 različicah. Od 1943 jih je precej dobival po piskru tako na zahodu kot od sovjetskega letalstva in ga je pospešeno nadomeščal FW 190 in pozneje v manjših številkah Me 262. Proizvodnja Bf 109 se je nadaljevala tudi po drugi svetovni vojni in sicer v Francovi Španiji, kjer so različico 109 G (Gustav) proizvajali Pri Hispano Aviacion pod oznako HA-1112 Buchon.

Letalo na fotografijah je bilo narejeno 1957 in je bilo posojeno za britanski film. Poznavalcem takoj v oči pade nos, ki nima Daimler Benzovega DB605 motorja, pač pa spominja na svojega največjega nasprotnika, Supermarine Spitfire. Zakaj? Ker so vanj Španci med drugim vgrajevali prav Rolls Royceov legendarni V12 Merlin.

Letalo je 1969 pilotiral Connie Edwards, ki ga je po snemanju filma tega in še nekaj drugih prejel za darilo. Letalo je končalo v Teksasu, kjer je skoraj pol stoletja stalo v nekem skednju. 2014 so v njem zamenjali olje in po samo nekaj obratih propelerja je motor oživel, nato pa so ga 2017 poslali v Veliko Britanijo, kjer so ga prenovili. Ta in še nekaj drugih španskih Buchonov je sodelovalo tudi v filmu Dunquerq.

Buchon se zdaj prodaja v originalni barvni podobi iz filma, motor pa je dal čez generalko in ima naletenih pet ur. Cene niso razkrili, je pa v kompletu tudi dovoljenje za letenje in britanska civilna registracija.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija