Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
AeroManija   |   Airbus A380
Eksplozija motorja, zasilni pristanek in 23 ur sedenja v letalu
Let Airbusa A380 letalske družbe AirFrance, ko je na pol poti proti Los Angelesu eksplodiral motor, se je pred nekaj dnevi končal srečno za vseh 496 potnikov in 24 članov posadke.
Peter Pirkovič Twitter in David Rehmar
3. oktober 2017 | 13:10:48

Zakaj je eksplodiral eden od štirih motorjev na Airbusu A380 bodo zdaj skušali ugotoviti preiskovalci in proizvajalec teh motorjev. Vse skupaj bi se na letu AF66 lahko končalo precej bolj tragično, saj takšne eksplozije in delci lahko močno poškodujejo krilo letala, posledično pa zapečatijo usodo potnikov na letalu. A v tem primeru je nenadna eksplozija nad Atlantskim oceanom prizanesla krilu, piloti pa so lahko dobro uro zatem pristali na manjšem kanadskem letališču Goose Bay, ki pa nima primernega terminala za sprejetje tolikšnega števila potnikov, kot jih premore A380. Seveda, je družba AirFrance takoj aktivirala plan B, ki je vseboval dve nadomestni letali, da so potnike varno prepeljali do Los Angelesa, a to je obenem pomenilo tudi 23 ur sedenja v letalu.

Širokotrupni dvonadstropni A380 je trenutno največje potniško letalo, opremljeno s štirimi motorji proizvajalca Engine Alliance, kjer sta pod eno streho združeni družbi General Electric in Pratt&Whitney, in je hkrati zasnovan, da zmore leteti tudi s samo enim delujočim motorjem. A380 lahko prepelje do 555 potnikov v konfiguraciji s tremi razredi, doseg za to različico pa znaša 15 tisoč km ali 8000 navtičnih milj.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija