Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Veliki na Brniku
V Nedeljo je letelišče Džozija Pjuknika ali Brnik obiskalo eno največjih letal na svetu.
Peter Košenina Peter Košenina
10. oktober 2017 | 15:08:43

Tovorno letalo Antonov AN 124 Ruslan (Nato: Condor) je z nosilnostjo 150 ton drugo največje transportno letalo na svetu. Zasnovano je bilo v Sovjetski zvezi, prve pa so izdelali v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Primerek na sliki je bil izdelan leta 1999 in je v lasti ukrajinske letalske družbe Antonov Airlines (Antonov Design Bureau).

Največje transportno letalo je Antonov AN 225, ki ima nosilnost 250 ton. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so enega izdelali za potrebe sovjetskega vesoljskega programa in je v uporabi še danes.

Skupaj so izdelali 54 letal v tovarni v Uljanovsku (Aviastar) in Kijevu (Aviant). Ruska vojaška tovarna so zaradi strateških razlogov po navadi izdelalovali v najmanj dveh tovarnah. Proizvodnjo naj bi ponovno zagnali v kratkem, 10 letal so naročile letalske družbe, 20 pa naj bi jih kupile Ruske letalske sile. Sprva je imel An-124 predvideno dokaj kratko življenjsko dobo, samo 15.000 preletenih ur, ki so pozneje podaljšali na 25.000 ur in 40.000 ur z obsežnim servisom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija