Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
AeroManija   |   Pojav
Kamera ujela udar strele v letalo
Kamera ob vzletni stezi je pred nekaj dnevi redek pojav udara strele v letalo, kmalu po tistem, ko je to vzletelo z letališče v Amsterdamu.
Peter Pirkovič
14. november 2017 | 10:22:22

KLM-ov Boenig 777-300 je bil namenjen v glavno mesto Peruja, ko ga je le nekaj trenutkov po vzletu, zadela strela. A ne glede na to, je letalo pot nadaljevalo v začrtani smeri, saj običajno udar ne povzroči večjih poškodb ali odpovedi sistemov. 

Že pred časom je Tadej Kosel, z oddelka za letalstvo na ljubljanski fakulteti za strojništvo, za MMC RTV povedal, da strela vedno ubere najbolj prevodno pot med nabojema. Če se vmes znajde letalo, steče strela prek letala, ker je letalo bolj električno prevodno od zraka. Strela na eni strani vstopi v letalo, teče po aluminijasti oplati in na drugi strani izstopi. Neposredna škoda, ki nastane ob udaru strele v letalo, je na mestu vstopne in izstopne točke. Na tem mestu lahko nastane ožgana površina v velikosti nekaj kvadratnih centimetrih, odvisno od jakosti električnega toka. Te poškodbe za letalo običajno niso nevarne, ker so majhne. Posredna škoda pa lahko nastane na elektronski opremi (sistemi in instrumenti), ker je izpostavljena velikemu tokovnemu šoku, podobno kot pri udaru strele v stavbe. Letala pred strelo ne moremo zaščititi, lahko samo omilimo posledice udara. Zaradi tega morajo biti vsi deli letala med seboj galvansko povezani, da ima električni tok izdelano pot med vstopnim in izstopnim mestom strele. 

Udar strele tako ni nevaren za potnike in posadko, ker električni tok vedno steče prek kovinske oplate. Strela običajno vstopi v letalo v sprednjem delu trupa ali na koncu krila, izstopi pa na zadnjem robu krila ali repu. Vsakega udara strele posadka ne opazi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija