Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
AeroManija   |   Popotovanje
Mati in hči s Pipistrelovo ptico okrog sveta
V začetku aprila se bo pisala še eno zanimiva zgodba, ki ima precejšnjo slovensko noto. 41-letna Audrey Maben in njena 18-letna hči Amy bosta z ultralahkim letalom iz Ajdovščine v 90 dneh obkrožile svet.
Peter Pirkovič newsmobile
13. marec 2018 | 10:30:50

Misija dveh Indijk bo v treh mesecih z dvosedežnim ultralahkim letalom Pipistrel 912 Sinus preleteti 40 tisoč kilometrov in 21 držav. Izkušena vojaška pilotka, danes inštruktorica, in njena hči bosta 5. aprila poletele iz New Delhija in v 90 dneh opravile 54 postankov v različnih državah. Omenjena ekspedicija WE! je hkrati namenjena tudi opozarjanju na enakopravnost žensk v družbi, saj bosta na tak način prvi ženski, ki bosta obkrožili svet. Obenem bodo v istoimenski fundaciji zbirali denar, ki ga bodo kasneje uporabili za izobraževanje mladih predstavnic nežnejšega spola, ki bi želele opraviti tečaj letenja.

Pipistrelov Sinus 912, z razponom kril 14,97 metra, je kar šestkrat manjši v primerjavi z Airbusovim orjakom 330, tehta komaj 275 kilogramov, a je lahko maksimalno naložen na 472,5 kg. Sinus 912 velja za izjemno varčno letalo, ki s polnimi posodami goriva (2x 30 l, opcija 2x50 l) zmore leteti do 1200 km, povprečna poraba znaša 5,8/h, medtem ko 60-kilovatni Rotaxov 4-taktni vodno hlajeni motor omogoča ustrezno potovalno hitrost, ki 75-odstotni obremenitvi motorja znaša 200 km/h. Najvišje se omenjeno letalo dvigne na 8800 m.

 

»Letalo je polno obremenjeno, zato bova s seboj vzele le nekaj oblek, vodo in nekaj tablic čokolade. Seveda, ne bom pozabila niti na mape in GPS, brez katerih potovanje ni možno,« nasmejano pove Audrey Maben.

Velja spomniti, da je s Pipistrelovim letalom Matevž Lenarčič že dvakrat obkrožil svet, nazadnje pred dvema letoma, ko je za 42 tisoč kilometrov dolgo pot okrog sveta, kjer je zbiral podatke o koncentraciji črnega ogljika, potreboval 186 ur letenja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija