Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Dva italijanska dragulja za zbiratelje
Alfa Romeo in Ducati sta že desetletja močan italijanski ponos. Eden še vedno v rokah Italijanov, drugi pa pod okriljem nemškega koncerna, puščata neizbrisen pečat na avtomobilskem parketu, hkrati pa pred kupci oba igrata na karto močnih čustev.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
15. november 2017 | 7:00:15

Alfa Romeo je svoj list v zgodovini pred nekaj leti obrnila z nekakšnim ponovnim rojstvom, kjer je luč sveta ugledala najzmogljivejša serijska Alfa Romeo s šestvaljno zverino pod sprednjim pokrovom, katere cena se začne pri 90 tisoč evrih. Na podoben način zgodbe ustvarjajo tudi pri Ducatiju, kjer so, v čast dvovaljnemu agregatu V2, ki se poslavlja iz prodajne ponudbe, ustvarili dvokolesno pošast Panigale R 1299 Final  Edition. Cena? 45 tisoč evrov. Torej, dva vrhunska izdelka, ki bosta čez dve ali tri desetletja zagotovo zelo iskana primerka. 

Trenutno v Sloveniji obstajata dva lastnika tega zbirateljskega motocikla, medtem ko so na seznamu kupce Giulie Quadrifoglio že trije. Eden od dveh lastnikov Ducatija Panigale R 1299 Final Edition nam z veseljem odpre vrata svojega domovanja in pokaže najnovejšo pridobitev, ki jo hrani posebnem dnevnem prostoru družinske hiše, a hkrati želi biti neimenovan, saj je mnenja, da Slovenci ne znamo preveč dobro sprejemati uspehe drugih. Pravi, da je Ducati pred leti postala ljubezen na prvi pogled in da je v očeh drugih morda malce nor, a Ducati je Ducati. Je poseben motocikel in v tej izdaji odet v znano tricolore poslikavo, ki ga je potrebno sprejemati na drugačen način. 

In v čem se ta izvedba pravzaprav razlikuje od klasičnega cestnega motorja? Final Edition predstavlja zadnjo serijo dvovaljnega superbike Ducatija, ki v prvi vrsti prinaša najboljšo možno ponudbo pri tej italijanski znamki. V prvi vrsti so spremembe na pogonskemu agregatu, ki je z vgradnjo lažjih materialov (kovani sestavni deli) poskrbel za prihranek na teži, vzmetenje spredaj in zadaj je v celoti Ohlinsovo, vgrajena so kovana platišča in Brembove izboljšane zavore (večji zavorni diski), nadgradnja se je zgodila še na elektronskemu paketu, kjer je vključen sistem Slide Control (nadzirano drsenje iz zavoja), celoten paket z oznako Final Edition pa zaključuje homologiran titanov Akrapovičev izpuh. Dvovaljni agregat tako razvija brutalnih 209 konjskih moči in za takšen motor je že potrebno tudi nekoliko več vozniškega znanja. Tudi Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio je poseben avto, ki je vsekakor vreden strahospoštovanja. O njej vemo že veliko, a vendarle velja poudariti nekaj najpomembnejših stvari. 2,9-litrski V6 motor, ki izvira iz delavnic v Maranellu, razvija brutalnih 510 konjev, katere moč se prenaša na zadnja kolesa, užitkov in sproščanja adrenalina med vožnjo pa ni nikoli dovolj. 

Z Giulio Q v tistih jesenskih toplih dneh obiščemo lastnika, ki je prav tako izjemen navdušenec nad avtomobili, saj v svoji garaži, poleg kopice Ducatijev, skriva še dva nora avtomobila. A o tem morda kdaj drugič. Pravi, da je svojega Panigale 1299 Final Edition kupil letos ob koncu sezone in se za registracijo trenutno ni odločil, a prvo vožnjo bo z njim zagotovo opravil v naslednji sezoni, ko bo vreme temu naklonjeno. Zagotovo obišče tudi dirkaško stezo v bližini Slovenije in preskusi kaj pravzaprav zmore ponuditi ta motor. Nenazadnje je ta izdelek temu tudi namenjen, saj je večina razvoja potekala prav na dirkališčih. Voznik ima na osrednjem zaslonu možnost izbire treh programov (Race, Wet in Sport), a je možno vse omenjene nastavitve še dodatno individualno spreminjat in sicer v smeri kako naj bo odziven ABS, sistem proti zdrsu pogonskega kolesa, sistem za dvigovanje sprednjega kolesa in sistem za prestavljanje brez stiska sklopke (Quickshifter).

Kot pravijo pri AS Domžale, ki zastopajo Ducati v Sloveniji, gre pri takšnih nakupih predvsem za nekakšno naložbo za prihodnost. Final Edition je maloserijska proizvodnja. Do konca letošnjega leta bodo v tovarni v Bologni sprejeli morda največ tisoč naročil iz vsega sveta in tam se bo zgodba najverjetneje končala. Omeniti velja dejstvo, da je Panigale R 1299 Final Edition pravzaprav eden najdražjih serijskih cestnih motorjev. S 45 tisočaki cenovno prekosa praktično vso evropsko in japonsko konkurenco. Seveda, obstaja še dražji motor in sicer omejena izvedba SuperLeggera (izdelanih bo 500 primerkov), katere zabetonirana cena s strani tovarne znaša 82.600 evrov. Eden takšnih primerkov je bil pred kratkim prodan prav slovenskemu kupcu. 

Ducati Panigale 1299 in Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio imata pravzaprav veliko skupnega. Gre za dva odlična izdelka, ki ponujata vrhunske vozne lastnosti prepletene z veliko napredne elektronike, ki je dober recept za užitkarsko vožnjo, hkrati pa ti potrebujejo kupce z debelo denarnico, občutkom, poznavanjem tehnike in z vizijo za prihodnost. Kot med pogovorom pove naš sogovornik, če le ne bo nuja v življenju, bo ta motor za vekomaj ostal pri njem na posebnem mestu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
KOMPRESOR
Lepa zbirka ni kaj.
15.11.2017 7:21:45
etilometer
Sam sem lastnik giulie 2.2 JTDm 180 km avt, pa je vrhunska zadeva res alfa se je z giulijo in stelvio ponovno rodila. Qv je pa drug svet, Ducati je pa z novim panigale v4 po mojem v super športnem motociklu stopil na najvišjo stopničko več ni.
15.11.2017 11:53:45
2fast4y
Dva dragulja motoroznanstva...kapo dol pred lastnikom.
15.11.2017 13:30:18
alfafil
Če bi štel vrednost vseh svojih štirih Alf, ne pridem na vednost QV. Bi pa imel enak vozni park, če bi lahko.
15.11.2017 19:56:16

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija