Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Uspavanka brez emisij
Uspavanka brez emisij
Nissan je razvil »uspavanko«, ki v električnih vozilih posnema pomirjujoč zvok motorja z notranjim izgorevanjem.
Urša Prosenjak
14. februar 2020 | 8:13:00

V sodelovanju s strokovnjakom za spanje Tomom Middletonom so najprej preučili razlike med zvokom terenca Qashqai s klasičnim pogonom in zvokom električne kombilimuzine Leaf. S pridobljenimi podatki so posneli album, ki s posnemanjem brnenja motorja ustvarja hipnotično zvočno kuliso.

Zamisel se zdi nelogična, saj električna vozila med drugim odlikuje prav mirno vzdušje v potrniški kabini zaradi tihega pogona, vendar je Nissanova raziskava pokazala, da konvencionalni motorji bolj uspavajo potnike kot električni motorji. Primerjava med Qashqaiem in Leafom je pokazala, da motorji z notranjim izgorevanjem oddajajo širši razpon hipnotičnih frekvenc kot električni.

»Motorji z notranjim izgorevanjem oddajajo zvočno frekvenco, ki je kombinacija belega, rožnatega in rjavega šuma v različnih tonih, kar povzroča zvočno kuliso, ki še posebej pomirja majhne otroke,« pojasnjuje Paul Speed-Andrews, vodja oddelka za hrup in tresljaje pri Nissanu.

Posnetek, ki so ga ustvarili pri Nissanu, združuje nabor zvokov, ki jih slišimo med vožnjo, vključno z zvoki smernikov, motorja in celo zvoki materialov v notranjosti. »Melodija« naj bi delovala izrazito pomirjujoče na majhne otroke in dojenčke. Ob vse večji priljubljenosti električnih vozil bo posnetek uporaben za številne mlade starše. Raziskava, ki jo je izvedel Nissan, je pokazala, da več kot polovica staršev občasno uspava svoje otroke s krajšimi vožnjami, med njim pa sta dve tretjini takšnih, ki to počnejo vsaj enkrat tedensko.

Raziskave pa kažejo, da otrok ne uspava zibanje, pač pa zvok. Nissanova iznajdba bo tako omogočala tudi okoljsko osveščenim staršem otročičke zazibati v spanec z brnenjem motorja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija