Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
elektro   |   Načrti
Popolna elektrifikacija razreda lahkih gospodarskih vozil skupine PSA do konca leta 2021
Skupina PSA je v spletni novinarski konferenci napovedala skorajšnji prihod svojih popolnoma električnih kombijev, tako tovornih kot tudi potniških.
Urša Prosenjak
24. junij 2020 | 7:07:00

Kot je pojasnil podpredsednik poslovne enote za lahka gospodarska vozila skupine PSA Xavier Peugeot, je njihov cilj povsem elektrificirati ta segment vozil do konca prihodnjega leta. Trg nizkoemisijskih vozil se bo po njegovi oceni do leta 2025 povečal za petkrat, PSA pa želi ponuditi vozila, ki bodo skladna z vsemi standardi CO2.

Kupci lahkih gospodarskih vozil so v veliki meri podjetja, ki imajo do svojega prevoznega sredstva določena pričakovanja in visoke standarde. Skupina PSA želi tem pričakovanjem zadostiti, hkrati pa želi zmanjšati količino emisij na najmanjšo možno raven. Z drugimi besedami, novi kombiji Peugeot e-Expert, Citroën ë-Jumpy, Opel Vivaro-e in Vauxhall Vivaro-e naj bi združevali ekološke prednosti električnih vozil ter praktičnost, kakršno ponujajo vozila na konvencionalen pogon. Omogočali bodo prevažanje 1275 kg tovora ter vleko tovora težkega 1000 kg, kar je edinstveno v električnem razredu. Kombiji bodo imeli enotno višino 1,90 m, kar ustreza višinskim omejitvam garažnih hiš v mestih, še vedno pa omogoča dovolj prostora v notranjosti. Kupci bodo v skladu s svojimi potrebami lahko izbirali med tremi dolžinami: 4,60 m, 4,95 m in 5,30 m. Nabor različnih možnosti bodo ponujali tudi potniški kombiji, kjer bodo posamezne različice omogočale vožnjo 6 do 9 oseb.

Ena izmed šibkih točk električnih vozil je doseg. PSA je tu ubral alternativen pristop. Uporabnikom ne ponujajo presežka v dosegu, saj so z raziskavo ugotovili, da 83% njihovih kupcev le redko prevozi več kot 200 km dnevno, 44% pa ne preseže 300 km dnevno, zato bodo električni kombiji ponujali temu primeren doseg med 230 in 330 km, s čimer bodo prihranili prostor in težo pretirano zmogljive baterije. Ob polni natovorjenosti vozila se bo doseg zmanjšal le za 5 km. Polnjenje baterije od povsem prazne do 80 % bo s hitrim polnjenjem trajalo 30 minut, še enkrat toliko pa bo trajalo polnjenje preostalih 20 odstotkov. Čeprav se uporabniki z električnimi vozili praviloma ne odpravljajo na daljša potovanja, pa obstaja za tovrstne primere aplikacija za mobilni telefon, ki vozniku pomaga načrtovati potovanje, vključno z lokacijami polnilnih postaj in predvidenim trajanjem postanka za polnjenje.

V prvih evropskih državah bodo nove električne kombije kupcem ponudili oktobra, v vseh pa bodo na voljo do konca leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark911
"saj so z raziskavo ugotovili, da 83% njihovih kupcev le redko prevozi več kot 200 km dnevno"....te raziskave so tako butaste...kaj ti pomaga,če redko prevoziš 200 km,če pa občasno rabiš prevozit 600 km v kosu?
24.6.2020 11:25:01

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija