Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
elektro   |   Zwickau
Od Trabija do elektrike
Tovarna, ki je izdelala 3 milijone legendarnih Trabantov, bo odslej proizvajala izključno električne avtomobile.
Urša Prosenjak
28. junij 2020 | 7:59:00

Po 116 letih obratovanja se Volkswagnova tovarna v Zwickauu, ki je pred mnogimi leti izdelovala najslavnejši vzhodnoevropski avto, poslavlja od motorja z notranjim izgorevanjem. Odslej bodo proizvajali le še električne avtomobile.

Zadnji motor z notranjim izgorevanjem je v Zwickauu nastal 26. junija 2020. V 116-letni zgodovini so v tovarni izdelali več kot 9,5 milijonov vozil, med njimi je bilo več kot 6 milijonov Volkswagnov, ki so tam nastajali zadnja tri desetletja. Pred tem so med leti 1957 in 1990 izdelali nekoliko več kot 3 milijone Trabantov. Zadnje vozilo s konvencionalnim pogonom je beli Golf R Estate sedme generacije z dvolitrskim bencinskim motorjem.

V preoblikovanje proizvodnje bo Volkswagen vložil okoli 1,2 milijarde evrov, nato pa bodo tam hkrati izdelovali šest različnih modelov na platformi MEB znamk Volkswagen, Audi in SEAT. Letno bodo izdelali okoli 330.000 vozil, kar je 30.000 enot več, kot so jih do zdaj.

Prvi model, Volkswagen ID.3, od lanskega novembra že izdelujejo v tem obratu. Do ustavitve proizvodnje  v aprilu so jih izdelali 150 dnevno, po ponovnem zagonu dela pa 50 dnevno. Podatek o trenutni dnevni kvoti ni na voljo.

Dela že potekajo v hali 6, kjer so doslej izdelovali Golf Estate. Po obdobju preureditve v nekaj tednih letos poleti naj bi prva električna vozila pripeljala iz tovarne konec letošnjega leta. Poleg ID.4, ki ga bodo začeli izdelovati poleti,  načrtujejo tudi proizvodnjo Audijevega električnega terenca.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Menim, da bo ID 3 uspeh. V Nemciji je namrec Merc nehal prodajati e-smarta in e250, ker je povprasevanje preveliko in je proizvodnja prezasedena.
28.6.2020 12:30:21

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija