Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Nov BMW zagorel med polnjenjem
elektro   |   Samovžig
Nov BMW zagorel med polnjenjem
Pri vseh avtomobilih obstaja določena nevarnost požara, kompleksnost priključnega hibrida, ki vsebuje visokonapetostne kable in motor z notranjim izgorevanjem, pa to nevarnost še poveča. To potrjuje tudi nedavni primer BMWja na Češkem.
Urša Prosenjak
4. julij 2020 | 7:19:00

Popolnoma nov BMW 330e je spontano zagorel med polnjenjem v avtosalonu v bližini Prage. Očividec, ki je poklical gasilce, je povedal, da so izpod avtomobila nenadoma planili plameni.

Gasilci so pod kolesa postavili drsne klime, ki omogočajo lažje rokovanje z vozilom, ter ga pogasili z gasilnimi aparati. Avto so nato s pomočjo vitla potegnili iz stavbe, kjer je potekalo gašenje, nato pa so ga nekaj časa še hladili z vodo na prostem. Ker je šlo za električni avtomobil, so ga po tem, ko je bil ogenj že pogašen, potopili v poseben zabojnik za gašenje pnevmatik in električnih avtomobilov, napolnjen z vodo, da bi preprečili ponovni vžig. Avto je moral v njem ostati več dni, gasilci pa so vzpostavili požarno stražo ob njem. Nastalo škodo ocenjujejo na okoli 75.000 evrov.

Dogodek se je pripetil prejšnji teden, BMW pa za zdaj še ni podal uradne izjave.

Spontani vžig električnega avtomobila med polnjenjem pa odpira mnoga vprašanja o relativni varnosti in ne nazadnje tudi okoljski neoporečnosti teh vozil. Kaj pomenijo tovrstni dogodki za prihodnost elektrifikacije pa lahko le ugibamo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Jože
Največja težava električnih vozil je v tem, da ko začno kabli šmelcat, je game ower, to trdim že od samega začetka! Ne želite si biti v okleščenem vozilu in pod vami baterije, ker boste po vsej verjetnosti flambirani še preden se boste ovedli. Skratka vozial za mestni in primestni promet z 70 km/h omejitev bi nekako šlo, da "padeš" iz vozila. Še najbolj varna so vozila na plinsko olje oz. po domače na DIESEL, ker da se slednji vname, je potrebnih več kot 55 °C ob zunanjem vžigu ali več kot 220 °C za samo vžig. Seveda pa fosilna goriva niso rešitev. Torej bomo morali nekako na brezogljične pline presedlati...
4.7.2020 8:52:31
rovokopac
Hitrejše polnjenje, večja je možnost, da zaradi pregrevanja, kaj zagori. Firme bi se morale zmenit za enotne akumulatorje. Polnilo bi se jih izven vozila. Na pumpo bi prišel in samo zamenjal sklop baterij. Domače polnjenje je pa itak omejeno zaradi varovalk. Nisem še slišal, da bi prav pogosto zagorelo v domačih garažah. Bo zanimivo, ko bo elektro vozil več v prometu. Sicer se pa včasih vžge tudi kakšen klasik.
4.7.2020 15:03:58
klemens
Včasih so morali paziti na seno, da ni prišlo do samovžiga. Zdaj bo potrebno še za avto gledati.
6.7.2020 13:17:05
alfafil
Zato bom raje gledal navaden hibrid.
7.7.2020 8:38:13

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija