Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Manj delovnih mest zaradi elektrifikacije
elektro   |   Gospodarstvo
Manj delovnih mest zaradi elektrifikacije
Elektrifikacija bo s sabo prinesla tudi zmanjšanje števila delovnih mest, kar velja tako za proizvajalce avtomobilov kot tudi dobavitelje, saj imajo električni avtomobili manj komponent. Prve praktične posledice tega dejstva so že vidne.
Urša Prosenjak
15. avgust 2021 | 0:21:00

Honda je napovedala zaprtje določenih obratov, delavcem, ki izpolnjujejo določene pogoje pa bodo ponudili predčasno upokojitev. Za to možnost naj bi se odločilo več kot 2000 delavcev, starejših od 55 let. Medtem je Ford napovedal ukinitev 1000 delovnih mest v ZDA, težave pa se kažejo tudi v Evropi. Po podatkih nemškega Inštituta za gospodarske raziskave naj bi prehod na elektrifikacijo vplival na 215.000 delovnih mest, kar pomeni okoli 40 odstotkov vsega kadra, zaposlenega v tem sektorju.

Proizvajalci so sicer pripravili programe pomoči odvečnim delavcem, ki bi posameznikom pomagali prebroditi krizo, vendar pa vzpon električnih vozil s sabo prinaša še dodatno težavo. V proizvodnji električnih avtomobilov se uporabljajo določene surovine, ki so med drugim tudi del različnih vsakdanjih predmetov. Z elektrifikacijo se povpraševanje po teh surovinah povečuje, kar bo postopno vplivalo na njihovo ceno in na ceno vseh izdelkov, ki jih vsebujejo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Macolar
Čaka nas pestra prihodnost. In ne v dobrem smislu.
15.8.2021 9:31:44
alfafil
Itak. Najbolj me skrbi, kaj čaka mojega pravkar rojenega vnuka? Kakšne temelje smo jim postavili? Nič kaj trdne.
15.8.2021 12:23:18
RenaultF1
Prihajajo velike spremembe o tem ni dvoma. Žal je v Evropi pomembnejše družboslovje kot naravoslovje. Tu lahko seveda starši naredimo največ za svoje otroke. Se pa zavedam da verjetno v Sloveniji možno celo v Evropi ne bodo ostali.
15.8.2021 14:06:19
skrivo
To so buče! Elektrifikacija prevoznih sredstev nikakor ne bo zmanjšala delovnih mest potrebnih za proizvodnjo vozil, prej nasprotno! Ja, tile fosili vidijo tisto kar želijo videti, to je izginotje nekaterih delovnih mest, kar sicer drži, ne povedo pa da elektrifikacija vozil prinaša na drugi strani ogromno delovnih mest ne drugih področjih, ki pa ne prinašajo delovnih mest pri klasičnih avtomobilih. Če želi kdo, ki je dobro tehnično usposobljen, delati v novodobni avtoindustriji, lahko dobi dobro plačano službo jutri, ne pojutrijšnjem (kjerkoli na svetu, tudi v npr. Revozu) !
15.8.2021 23:37:35

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija