Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Materialov za baterije je premalo
elektro   |   Tesla
Materialov za baterije je premalo
Pri Tesli so povedali, da pričakujejo pomanjkanje niklja, bakra in drugih materialov za proizvodnjo baterij.
Artur Švarc
7. maj 2019 | 11:59:00

To je v četrtek na konferenci v Washingtonu sporočila Sarah Maryssael, ki je pri Tesli zadolžena za materiale, iz katerih izdelujejo baterije.

To se nanaša na daljše obdobje in industrija lahko občuti pomanjkanje, bakra, niklja, litija in drugih ključnih komponent za izdelavo baterij za električne avtomobile. Električni avtomobili porabijo 2-krat toliko bakra kot običajni avtomobili. Že leta je iskanje novih virov bakra nezadostno.

Maryssaelova dodaja, da se bodo pri tesli usmerili na večjo uporabo niklja in manj na kobalt za katode v baterijah. Večino kobalta pridobijo v DR Kongo v Afriki, pa še tam je pridobivanje sporno zaradi zlorabe otroškega dela.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
In nižanje cen EV je očitno utopija.
7.5.2019 12:57:41
aichi
Itak, že prvi hud udarec je to, da je konec brezplačnega al pa pavšalnega filanja EV. :/
7.5.2019 13:19:32
shark911
Zanimiva je še ena stvar: baterije so zelo vzdržljive,tudi ko se bo avtomobilu iztekla življenska doba (ali bo totalka v nesreči),se baterij ne bo splačalo reciklirati,ampak jih uporabiti kot shranjevalnike energije (ravno na avtomaniji je bil objavljen en tak članek,o stadionu v Amsterdamu,ki ima sončne kolektorje in velik zalogovnig elektrike,sestavljen iz starih baterij od Nissan Leafa)...torej bo trajalo zeloo dolgo,mogoče celo 30 ali 40 let,da se bodo ti materiali,ki so sedaj vgrajeni v baterijah,začeli vračati nazaj v nove baterije za električarje. Bo še zelo "pestro" na področju rudnin za baterije...
7.5.2019 13:34:33
alfafil
Zato pa niso pozabili višat cene klasičnim avtomobilom. "Golf" razred se že počasi začenja od 19990 in se, malo močnejši in solidno opremljen, bliža 30 000. Malo boljši iz klase "Clio" se že nevarno bliža 20 000 evrom in naenkrat se nam EV ne bo zdel več tako drag.
7.5.2019 15:39:48
aichi
Tu prideš do zanimivega paradoksa, znanega tudi kot "kdo zdravi zdravnike". Na koncu bo energija iz umazanih virov presegla razumne meje za izdelavo ćiste energije, se bo treba vprašat, kdaj je dovolj.
7.5.2019 15:43:06
spartan
Vse to je bla bla bla...kot govorice v 80-ih letih, da bo nafte zmanjkalo.
7.5.2019 16:13:18
spartan
Ce Standard Oil ne bi zaustavil razvoja el. avtomobilov, bi se danes ze po luft vozili.
7.5.2019 16:14:42
Jože
Ta članek je popolnoma ne-kritičen in ne-profesionalen! Sedaj pa ali avtor ni razumel in povzel traparije ali pa je traparije govorila ga. Sarah Marysseal. O bakru ne moremo govoriti, da ga primanjkuje, o drugih kovinah pa lahko govorimo oz. da jih ne bo dovolj za masovno uporabo. Litij bomo potrebovali na koncu v fuzijskih reaktorjih in če ga ne bomo imeli - pa tudi ne vem kako bomo proizvajali okolju najbolj prijazno električno energijo?!? Še najbolj bi bilo zanimivo, če bi naredili vozila na mehke Amonijakove hibride. Amonijak sintetiziramo iz zraka in vode in dobimo vodo in dušik na koncu kot produkt - torej vse je del okolja... Vozilo natočimo enako kot plinski avto (propan-butan) in tudi uhajanje samega plina zaznavamo, bistveno prej, preden ta tvori eksplozivni oblak - je pa med vsemi plini kar se tiče meje eksplozivnosti najbolj varen in deluje na Otovih ali kompresijskih motorjih ter tudi na SOFC celicah. Torej so vozila poceni zgrajena, enostavna in bistveno bolj varna kot te, težke "baterijske" bombe. Torej, ogljičnim tehnologijam odločen NE in gremo na ne-obljične tehnologije, ki so enostavne in imajo nek smisel in prihodnost.
7.5.2019 17:13:22
aichi
Jože, dej malo umiri konje z osebnim napadom, povzeta je novica, kot so jo poslale agencije.
7.5.2019 17:16:55
aichi
Kar pa se tiče NH3, ravno gledam, da ima čisto spodobne energijske vrednosti, približno enake kot metan in 3x manjše od bencina in dizla, ampak dušik v tem primeru služi kot carrier za 3 H atome, ne? Spet nastopi problem - medtem ko je sam medij za shranjevanje energije smiseln, pa sinteza ni.
7.5.2019 17:22:48
Tyros
Če bi šli z razvojem avtomobilov na plin, bi bilo vse ceneje, ekološko pa tudi povsem sprijemljivo, toda to seveda nočejo ali ne smejo saj je največ plina v Rusiji, kar pa spet nekome ne ustreza predvsem ZDA ne, njim pa se moramo vsi klanjati in jih ubogati, v nasprotnem pa dobimo sankcije, ZDA so največje zlo na vsem svetu.
7.5.2019 19:11:00
klemens
Iz moje družbe, je največji prirast na plinskih vozilih. Večina, ki je prej vozila bencin, sedaj trajba plin in dizel. Tudi jaz menim, da bi plin bil opcija za naslednje 20 letno prehodno obdobje.
7.5.2019 19:15:00
Jože
Ajč, zmoti me vse kar piše: "Če ni eno, je pa drugo ali pa malo tretje..." in bi pričakoval, da se nekako odzove kritično novinarska "stroka" in ne pompozno, kar nakazuje na nepremišljenost in zaletavost, ki spominja na tisto o bio-gorivoh in potem so šle cene hrane gor, ker je začelo življa primanjkovati na tržišču. Torej, naj te popravim: Metan je najmočnejši s svojo kurilnostjo, ki je 50,0 MJ/kg, sledi bencin s 42,7 MJ/kg, pa plinsko olje (dizel) 41,9 MJ/kg ter amonijak, žal z le 18,4 MJ/kg. Vsa današnja goriva so več ali manj že delno sintetična tako, da če bi uporabljali sintetični amonijak ne bi bilo to nobena noviteta ampak bi postala okoljsko sprejemljiva nuja narejena okolju ne-oporečno iz vode in zraka. Pa vsi, ki bi radi šli na plin, je pri tem treba splošno oplemenititi s pripovednikom o katerem plinu govorimo ali propan-butan zmesi ali metanu oz. očiščenem zemeljskem plinu. Razlike pri skladiščenju so očitne in mehanske eksplozije enega ali drugega tudi! Naj še dodam to da CNG oz SZP (Stisnjen Zemeljski Plin) se hrani pri tlaku 20 MPa ali 200 barov po domače in da se posoda testira na 60 MPa oz. 600 barov... Tlaki so konkretni in mehanske eksplozije tudi, je par tragikomičnih na to temo na Youtube... Amonijak in propan-butan ne predstavljata niti približno take mehanske nevarnosti.
7.5.2019 20:12:53
Uros33
Torej bodo na polno zagnali rudnike po celem Svetu, s tem izcrpavali in onasnezevali naravo. Torej ni razlike med elektriko in fosilnimi gorivi. Lep primer je Norveska, kjer je prodaja el.vozil presegla 50% vseh prodanih vozil v drzavi. A po drugi strani pa je Norveska bogata ravno zaradi izvoza nafte in plina, ki pradstavlja glavni vir prihodkov. Pustimo par ton rib.Mislim, pa kdo je tu nor!? In to norijo placujemo davkoplacevalci preko poloznic za elektriko, ki se nato pretvori v subvencije. To je popolno zaletavanje z glavo v zid.
7.5.2019 20:58:12
Firedancer
Priložnost za investicije v dotične kovine? #long
7.5.2019 21:49:56
spartan
Ali pa pocakamo, da bomo priceli izkoriscati vodik iz zraka. Jonec koncev je najbolj razsirjen element v "znanem" vesolju ter tako odlicno gorivo za prihodnost. Bosch ze ve....
7.5.2019 22:09:37
etilometer
In poleg da ga je premalo imajo premali domet
7.5.2019 23:33:12
Jože
Špartan, naj te opozorim, da v nam tehnično dosegljivem zraku ni vodika, šele v zadnjih plasteh zraka je to je v eksosferi in vse skupaj predstavlja 0,5 ppm ozračja kar je malo več kot nič! Verjetno pa si želel napisati iz vode. A vodik je hudič, ki ga težko skladiščiš in vedno zaradi svoje majhnosti po malem uhaja in se zmuzne med ostalimi večjimi atomi... NH3 - to je realna zadeva, če bomo imeli realne energetske osnove (JE in OVE)...
8.5.2019 13:02:10
spartan
Voda tudi gre, ja Sicer pa je včeraj Bosch ravno javno oznanil, da ne bo razvijal baterij, ampak se bo usmeril v vodik (torej gorilne celice). Glede na to, da so švabeki na veliko eksperimentirali med 2. sv. vojno, me res zanima, kaj bodo pri Boschu potegnili na plano.
8.5.2019 14:16:09

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija