Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Nasvet
Motoristi, naj vas visoke temperature in sonce ne zavedejo
V zadnjih dneh je bilo kljub dejstvu, da naša država izvaja zaščitne ukrepe v zvezi z epidemijo, na cestah opaziti kar nekaj motoristov. Vožnjo posameznikom ni moč preprečiti, zato pa na tem mestu velja ponoviti nekaj splošnih nasvetov.
Uredništvo BMW, Policija, AVP
16. marec 2020 | 13:50:00

Motoristi in mopedisti morajo za svojo varnost uporabljati zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti, oziroma upoštevati omejitev hitrosti. Pri tem naj ti nosijo svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči. Posebna previdnost je nujna tudi zato, ker je spomladi asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti gum z voziščem, vozišča pa so še polna udarnih jam in peska od zime, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade. Hkrati vsem motoristom priporočamo, da so, v kolikor se morajo odpraviti na pot, še posebej previdni in če se le da, da so na motorju sami. 

Pri Agenciji za varnost prometa poudarjajo: »Motoristi naj ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer, vsi ostali udeleženci v prometu pa naj bodo še dodatno strpni, preudarni in previdni na cesti,« ter dodajajo: »V teh časih, ko si moramo vsi skupaj prizadevati in nesebično sodelovati pri ukrepih za zajezitev #COVID19, svetujemo, da vsi ostanemo doma in se od doma odpravimo le zaradi nujnih in neodložljivih opravkov, kajti zavedati se moramo, da zdravstveno osebje čakajo izjemno naporni dnevi, prometne nesreče pa še dodatno obremenjujejo zdravstveni sistem.« 

Nekaj dejstev iz statistike: 

•Zaščitno čelado je od 23 umrlih uporabljalo 20 umrlih voznikov enoslednih motornih vozil. Zaščitne čelade nista uporabljala 2 mopedista ter 1 motorist. 

•Prav vsi umrli motoristi in mopedisti so bili moški. 

•V obdobju zadnjih 5 let je bilo največ povzročiteljev prometnih nesreč je v starostnem skupini med 35. in 44. letom starosti. 

•Za posledicami prometnih nesreč, ki so jih povzročili povzročitelji v starostni skupini med 45. in 54. letom starosti je umrlo največ udeležencev – 22 umrlih in bilo tudi največ hudo telesno poškodovanih – 151. 

•V letu 2019 je največ udeležencev umrlo zaradi povzročiteljev starih med 45. in 64. letom, skupaj kar 11 umrlih. 

•V obdobju zadnjih 5 let so vozniki enoslednih motornih vozil s vozniškim stažem do 5. let povzročili daleč največ prometnih nesreč za katere je znano, ali so imeli vozniško dovoljenje. 

•Najpogostejši vzrok prometnih nesreč, ki jih povzročil voznik enoslenega motornega vozila v zadnjem 5 letnem obdobju je neprilagojena hitrost – 47 % vseh PN se pripeti zaradi omenjenega vzroka. Sledi mu vzrok nepravilna stran oz. smer vožnje z 20 %. 

•Število prometnih nesreč z udeležbo enoslednih motornih vozil je bilo v obdobju zadnjih 5 let največ ob koncih tedna oz. med petkom in nedeljo. Najmanj prometnih nesreč pa je bilo v prvih dnevih tedna oz. med ponedeljkom in sredo. Število umrlih je bilo prav tako največje ob koncih tedna oz. v sobotah (24 umrlih) in nedeljah (26 umrlih). V letu 2019 je bilo največ umrlih voznikov enoslednih motornih vozil ob petkih (6 umrlih) in sobotah (7 umrlih). 

•Nesreče voznikov enoslednih motornih vozil so se torej pojavljale največ za vikende v popoldanskem času, kar je predvsem povezano z življenskim stilom voznikov enoslednih motornih vozil ter odnosa to motornih koles – vožnja z motornih kolesom je prej hobi kot nuja. 

•Največ prometnih nesreč je v največjih slovenskih regijah osrednjeslovenski in podravski statistični regiji. Po številu umrlih izstopa predvsem obalno – kraška statistična regija (17 umrlih). 

•V zadnjem 5-letnem obdobju je večina voznikov motornih enoslednih motornih vozil umrla v prometnih nesrečah, ki se niso pripetile v bližini njihovega doma (57 %). 

•Največ prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih vozil se pripeti na cestah v naseljih, skupaj kar 59 %.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Bolj malo ali nič se bom peljal.
16.3.2020 23:58:17
spartan
Sam se bom, toliko za dušo.
17.3.2020 9:30:55
spartan
@Alfafil...kaj pa imaš zaeno mrcino?
17.3.2020 11:51:10
Alfafil
No ja, Honda cbf 1000 2007 (dovolj za 4 sec do 100). Pravkar, pred izbruhom virusa, še Aprilio Atlantic 500 isti letnik. Ta bo stacionirana v Puli za na plažo in roadtrip po Istri.
17.3.2020 22:55:18

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija