Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Preventiva
Neprilagojena hitrost pomeni visoko tveganje za tragedijo
Od jutri naprej bodo policisti posebej pozorni na prehitre voznike, saj je prav neprilagojena hitrost eden pogostejših dejavnikov za nastanek hudih prometnih nesreč. V tesni povezavi z njimi bodo tudi pri Agenciji za varnost v prometu, ki so pobudniki te akcije, hkrati pa bodo skušali na svoj način udeležence v prometu spodbuditi k spoštovanju cestno-prometnih pravil.
Uredništvo
31. maj 2020 | 18:41:00

V preteklih dveh mesecih se je življenje v Sloveniji skoraj ustavilo, kar se je občutilo tudi v prometu, kjer smo lahko opazili tudi nenavaden fenomen: ceste so bile skoraj prazne, toda spokojnost karantene so tu in tam prekinili posamezniki, ki so prazne ceste kljub opozorilom izkoristili za tvegano vožnjo.

Med 1. januarjem in 20. majem 2020 se je po trenutno dostopnih začasnih podatkih na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 931 prometnih nesreč. Glede na minulo leto, ko je bilo v enakem obdobju takšnih nesreč 1.048, beležimo 11-odstotno zmanjšanje. Zaradi neprilagojene hitrosti je v letošnjem letu umrlo 5 udeležencev v prometu (17 % vseh smrtnih žrtev), kar je 14 umrlih manj kot v lanskem primerjalnem obdobju, ko je umrlo 19 ljudi (46 % vseh smrtnih žrtev). Beležijo enako število hudo telesno poškodovanih (69 letos in lani) in manj lažje telesno poškodovanih (446 letos, 530 lani).

Zavedati se moramo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je za doseganje večje varnosti v cestnem prometu pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti. Z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h bi znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 % (rezultati tujih raziskav). Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10-odstotkov.

Zavestna kršitev prometnih predpisov je nevarna, neodgovorna in nedopustna. Takšno početje je še nevarnejše, kadar vozniki na tak način kršijo omejitve hitrosti. Neprilagojena hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa zato v sodelovanju s Policijo v ponedeljek, 1. junija 2020, začenja z nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do 14. junija 2020. Začetek akcije sovpada s preklicem epidemije ter vračanjem osnovnošolcev v šolske klopi. Oba dejavnika bosta pomembno vplivala na gostejši promet. V prvi polovici junija bo tako Agencija izvajala aktivnosti informiranja in ozaveščanja, Policija pa bo v tem času izvajala poostrene nadzore. Osnovni namen akcije je namreč zmanjševanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti. Policisti bodo seveda pozorni tudi na druge kršitve, s katerimi udeleženci v prometu ogrožajo svojo varnost in varnost ostalih, a ker kršitve s področja hitrosti predstavljajo kar tretjino vseh kršitev, bodo zlasti pozorni na prehitre voznike.

 

Zmerna in razmeram prilagojena vožnja je odgovornost vsakega voznika, opozarja Agencija za varnost prometa.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija