Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Vsi sprejeti na urgenco so bili močno alkoholizirani
Z današnjim dnem se policisti v povečanem obsegu vračajo na ceste, kjer bodo preverjali, v kakšnem psihofizičnem stanju so vozniki. Prisotnost alkohola v krvi pri voznikih, ki povzročijo nesrečo, je spet v porastu. Na drugi strani o brutalni statistiki poročajo tudi tisti, ki jim s kasnejšo oskrbo pomagajo.
Uredništvo AVP, Policija
15. junij 2020 | 13:29:00

Tudi v letošnjem letu ostaja alkohol širok družbeni problem, saj je njegova zloraba v prometu botrovala več kot vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. V 507 nesrečah, povzročenih pod vplivom alkohola, je umrlo 13 oseb, 35 je bilo hudo in 167 lažje telesno poškodovanih. Od 15. do 21. junija bo policija na območju Slovenije izvajala poostrene nadzore psihofizičnega stanja voznikov. Policisti bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega pa bodo izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. V času epidemije (od 16. 3. do 31. 5.) je bil zaznan trend povečanja števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč (v času epidemije je bilo 14 odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola, v enakem obdobju 2019 pa 9,5 odstotkov).

 

V okviru poostrenega nadzora bo policija letos prvič izvedla maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov. Nadzor bo potekal v soboto 20.6. 2020, od 18. ure tistega dne do 6. ure naslednjega dne. Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom alkohola ali drog in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Nenazadnje je ena od prioritetnih nalog policije skrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj. 

Da je to postaja na trenutke nevzdržno, je na Twitterju opozoril zaposleni na urgentnem oddelku ene zdravstvenih ustanov v Sloveniji. Zelo pomenljivo je zapisal, da so v nekem trenutku nekega dne, pred epidemijo, imeli vse postelje zasedene in da nihče od sprejetih ni imel manj kot 1 promil alkohola v krvi. 

Agencija za varnost prometa opozarja, da pomeni vožnja pod vplivom alkohola neodgovorno izpostavljanje sebe in drugih tveganjem za najhujše posledice. V večini primerov sta bila ob alkoholiziranosti vzroka prometnih nesreč s smrtnim izidom nepravilna stran oz. smer vožnje – 7 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 7 udeležencev (54 %) in neprilagojena hitrost – 3 prometne nesreče, v katerih so umrle 3 osebe (23 %).

 

Pri 1,5 promila alkohola v krvi se tveganje za prometno nesrečo poveča za kar 22-krat.

Med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč (26 oseb), ki so jim izmerili nad 2 promila alkohola v krvi, jih je bilo kar 18 v času epidemije, kar pomeni skoraj 70 %. Najvišja izmerjena stopnja alkoholiziranosti povzročitelja prometne nesreče je bila 3,13 promila, končala se je s smrtnim izidom. Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč znaša 1,21 promila (v enakem obdobju lani 1,58 promila). Največ smrtnih nesreč (4 umrli) so povzročile osebe pod vplivom alkohola v starosti od 55 do 64 let, sledita skupini povzročiteljev v starosti 18-24 (3 umrli) in v starosti 25-34 let (3 umrli). 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija