Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Motoristi, po pameti in previdno!
Konec šolskega leta in začetek poletnih počitnic je čas, ko je na cesti povečano število voznikov. V tem letnem času na svoj račun pridejo tudi motoristi, ki vendarle spadajo med šibkejše udeležence v prometu, saj je vsak padec oziroma zdrs usoden. A ti v hkrati lahko predstavljajo nevarnost, kajti prevečkrat običajno cesto zamenjajo z dirkaško stezo.
Uredništvo
29. junij 2020 | 9:18:00

Z današnjim dnem se prične nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov, pod okriljem Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s Policijo, ki bo v času akcije izvajala poostren nadzor. Namen akcije, ki bo trajala do 12. julija, je pozvati motoriste in mopediste k odgovorni in preudarni vožnji ter samozaščitnemu vedenju v prometu in jih opozoriti, naj ne precenjujejo svojih motorističnih izkušenj in ne podcenjujejo razmer na vozišču.

Policija bo med preventivno akcijo izvajala poostren nadzor na tistih relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, a zanje ponekod predstavljajo tudi nevarnost. V dolini Soče se bodo aktivnostim priključili tudi policisti Specializirane enote za nadzor prometa. 

Poletni meseci na ceste praviloma privabijo več motoristov, visoke temperature pa lahko vplivajo na zbranost in stopnjo utrujenosti pri vožnji motorja. Motorist mora biti vsak trenutek pozoren na več stvari sočasno, za vožnjo so potrebne tudi različne spretnosti. Vožnja motorja zahteva poleg poznavanja motorja in upoštevanja pravil še zelo dobro psihofizično pripravljenost. 

Preden se odpravijo na pot, naj se motoristi prepričajo, da je motor tehnično brezhiben. Nujno je, da poskrbijo za svojo varnost z uporabo dobre zaščitne opreme, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih ter opaznih barvah, da jih lahko drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo.

Od 1. 1. do vključno 12. 6. 2020 so bili vozniki enoslednih motornih vozil udeleženi v 260 prometnih nesrečah oz. 26 % manj kot v lanskem primerljivem obdobju (353 prometnih nesreč). Umrlih voznikov enoslednih motornih vozil je bilo do 21. junija letos 10, od tega 8 voznikov motornih koles ter 2 voznika mopeda (lani 11 voznikov in 1 potnik na motorju). Vsi umrli motoristi so imeli čelado, voznika mopeda pa čelade nista imela. Od 10 umrlih so vozniki motornih koles in mopedov sami povzročili 6 smrtnih prometnih nesreč (5 motoristov, 1 mopedist). Med temi, ki so sami povzročili smrtno prometno nesrečo, prevladuje starostna skupina 50-60 let (4 motoristi). Vzroki za smrtne prometne nesreče voznikov enoslednih motornih vozil so bili: nepravilna stran/smer vožnje, zaradi česar so umrli 4 (3 so nesrečo povzročili sami), neprilagojena hitrost, zaradi katere so umrli 3 (vsi trije so bili tudi povzročitelji) in neupoštevanje pravil o prednosti, zaradi česar so prav tako umrli 3 motoristi (povzročitelji so bili dva voznika osebnih vozil in en voznik tovornega vozila). 

Andrej Brglez, testni voznik motociklov, Brane Legan, inštruktor varne vožnje, Zvone Šeruga, svetovni popotnik na motorju, Gaber Keržišnik, komentator motorističnih dirk MOTO GP, in Mitja Gustinčič, motoristični novinar, so opozorili na glavna tveganja in pasti pri vožnji z motorjem, predvsem pa kot izkušeni motoristi ponujajo paleto neprecenljivih nasvetov. Tako med drugim izpostavljajo, da je tveganje na motorju večje pri višjih hitrostih. Pot ustavljanja motorista pri hitrosti 50 km/h znaša 23 metrov, pri 70 km/h znaša 38 metrov, pri hitrosti 90 km/h pa že 65 metrov. 
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija