Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Prehitevanje vrste pred križiščem ni le prekršek
promet   |   Objestnost
Prehitevanje vrste pred križiščem ni le prekršek
V času prometnih konic se predvsem v mestih najdejo posebneži, ki so prešpricali avtošolo ali pa jim je vseeno, da v družbi in posledično tudi na cestah veljajo določene norme in pravila.
Artur Švarc
2. julij 2020 | 7:21:00

Marsikomu se je že zgodilo, da je na običajni izvenmestni cesti srečal koga na svojem pasu, ki je prehiteval v škarje. A tam je večinoma dovolj prostora, da se zadevo še da rešiti – druga pesem pa so mesta, kjer se sicer vse dogaja pri nižjih hitrostih. 

Kratka križišča in pasi za zavijanje objestnim voznikom pogosto dajo idejo, da se lahko prerinejo mimo normalno čakajočih kar po sosednjih pasovih. Resda zavijajo levo, pot do relativno praznega pasu pa vodi čez nasprotne – tako vozne kot pasove za zavijanje. Sploh v Ljubljani lahko to redno srečujemo pred tretjo uro na Verovškovi cesti, kjer se nabira dolga kolona, ki potem zavije na obvoznico, pred glavnim križiščem pa je še pas, ki zavije levo na Litostrojsko.

Ampak do tja je treba čakati v običajni koloni. Redno se jih najde nekaj, ki se »znajdejo« in lepo prehitijo celotno kolono – tudi v posmeh normalnim voznikom, ki čakajo v koloni, da pridejo do tega pasu. Večinoma se tako naredi vzporedna kolona, ki poteka kar po dveh pasovih za zavijanje levo proti centru vozečega prometa ali kar po voznem pasu.

In kako je videti to v praksi? Nenavadno. In seveda nevarno. Zavijete z Litostrojske na Verovškovo, da bi potem zavili proti avtomobilskemu salonu, ko je na pasu, s katerega boste zavili levo, serija nasproti vozečih vozil. S tistimi, prej omenjenimi vozniki, ki si pač dovolijo več. In ko se tako srečate iz oči v oči, se bo nekdo moral umakniti in vemo tudi, kdo se ne rabi in se ne bo. Na splošno veselje ostalih voznikov, ki normalno čakajo, nekateri od njih zaploskajo ali dvignejo palec.

V času te zgodbe smo naleteli celo na veliko cisterno, ki je mirno prehitevala celotno kolono po nasprotnem voznem pasu. Samo 100 metrov naprej pri naslednjem izvozu na levo k velikemu podjetju smo naleteti na podobnega kaskaderja, ki je pri polni črti prehiteval  kolono naravnost pred naš avto. Kolegi policisti so ob tem rekli le – kaj tem ljudem ni jasno – ali iščejo način, kako donirati denar državi ali celo povzročiti nesrečo.

Zanimivo je, da sta zgornja primera po precej nedodelani slovenski zakonodaji storila dva različna prekrška – srebrni avto se je narobe razvrščal v križišču (po besedah policistov je imel »srečo«, da je stal na pasu za zavijanje), rdeči pa je kot rečeno – vozil po nasprotnem voznem pasu. Prekrškoma po 37. in 98. členu pripadata kazni 120 in 160 evrov. Za tako objestnost verjetno kar poceni. Tudi procedura pri možjeh v modrem, ko se zgodi tak slučaj, je zelo jasna, o njej pa kdaj drugič. 

Kaj dodati za konec? Morda si kdo misli, da je pametnejši od ostalih, ko prihrani nekaj časa, pri čemer dela tovrstne prekrške. V prometu nismo sami in vedno se lahko zgodi nepredvidljiva situacija, tudi če takrat mislite, da ne bo nasproti nikogar. V tem primeru so bile hitrosti nizke, lahko pa bi prišlo tudi do čelnega trčenja in poškodb.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Vrivanja pred križišči je zmeraj več, ker folk tipka po telefonu in sanja. Pri zeleni luči, bi ob povprečni prisebnosti lahko šlo skozi križišče recimo 30 vozil, v trenutni zblojenosti jih gre pa samo 7. Zadnjič stojim v križišču in čakam na zeleno za levo, naravnost je na sosednjem pasu imel zeleno, model stoji 45 sekund, tipka telefon, za njim nikogar in potem se prižge rumena in rdeča in on štarta. Pa to je adijo pamet. Upam, da dajo čimprej motilce signala v avtomobile.
2.7.2020 8:27:22
spartan
Kaj pa z motornim kolesom?
2.7.2020 22:49:28
klemens
Motorno kolo je enako kot avto, vozilo je vozilo in za vse enaka pravila.
3.7.2020 8:19:59
aichi
Ja, pač taki so predpisi in tudi precej logični, edino to, da bosta oba voznika dobila različne kazni, je malo smešno
3.7.2020 12:10:40
uros33
Meni so najboljši tisti, kateri ob omejitvi 90km/h vozijo 70km/h, cincajo celo pot, nato pa pridejo v naselje in tam veselo furajo naprej 70. Pri nas večina niti ne razume pravil cpp-ja. Mnogokrat se vprašam, kako bi pri nas izgledalo, če bi še imeli križišča na vaseh in mestih po sistemu desnega pravila, kot imajo marsikje v Nemčiji. Takšno mestece je na primer Neckarsulm, kjer je "home of TDI".
3.7.2020 12:41:04
klemens
uros33 to tudi jaz opažam, včasih so bili to vozniki 80+ let, zdaj pa tudi moja x generacija sanja za volanom. Sami zombiji, ne vem ali se konzumira res toliko prepovedanih drog, ali imamo sami nonstop polno luno.
3.7.2020 15:00:06
spartan
Klemens...to sem imel v mislih prehitevanje kolone ob rdeci luci.
3.7.2020 22:52:32
spartan
Ko vsi stojijo in je luc rdeca, imas namrec kot motorist moznost, da skocis naprej.
3.7.2020 23:45:54
DvDaJoey
@spartan, v Sloveniji ne, g. policist na motrju napisal kazen za “prehitevanje” kolone pri rdeci z motorjem.
4.7.2020 2:11:21
spartan
Sment.
4.7.2020 12:19:57
klemens
Večinoma tuji motoristi, v koloni lepo čakajo v vrsti z avtomobili in ne prehitevajo kolone. Z našimi reg. tablicami pa vsi mimo. Našim se verjetno zelo mudi.
6.7.2020 9:28:37

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija