Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Promet
Delež prehitrih voznikov se je najbolj zmanjšal v Markovcih
V sklopu akcije Skupaj umirjamo promet so po Sloveniji postavili še 12 prikazovalnikov hitrosti.
Uredništvo
17. julij 2020 | 11:14:00

Neprilagojena hitrost je bila v lanskem letu najpogostejši vzrok za prometne nesreče s smrtnim izidom,  v katerih sta življenje izgubili 102 osebi. Ker se večina prometnih nesreč še vedno zgodi na regionalnih in lokalnih cestah, sta podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav že četrtič združili moči v vseslovenskem projektu »Skupaj umirjamo promet«. Med 12 občinami, v katerih so letos na novo postavili prikazovalnike hitrosti na izbranih odsekih, so bili pri zniževanju deleža prehitrih voznikov najuspešnejši v Markovcih (19 odst. točk manj prehitrih voznikov), najmanj pa v Postojni (1 odst. točka manj prehitrih voznikov).

V štirih letih je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s podjetjem Sipronika v projektu Skupaj umirjamo promet po vsej Sloveniji postavila že 68 prikazovalnikov hitrosti. 

V želji po počasnejši vožnji na nevarnih odsekih, kjer so najbolj izpostavljeni najmlajši pešci, zlasti v okolici šol in vrtcev, so letos hitrost zniževali v 12 krajih. Med slednjimi so se najbolje odrezali vozniki na Ptujskem polju v Občini Markovci, kjer se je delež prehitrih voznikov po postavitvi prikazovalnika v poprečju najbolj znižal, najmanj pa so bili pripravljeni nogo umakniti s plina postojnski vozniki.

Po podatkih Raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Sloveniji, ki jo je 2018 objavil Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, bi zgolj z zmanjšanjem povprečne hitrosti za dva odstotka vsako leto lahko ohranili do 7 življenj.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija