Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Policisti spet poostreno nad prehitre voznike
promet   |   Nova preventivna akcija
Policisti spet poostreno nad prehitre voznike
Neprilagojena hitrost še vedno ostaja v vrhu med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče, ki se lahko končajo tudi s tragičnimi posledicami. Od ponedeljka do prihodnje nedelje bodo policisti poostreno preverjali, kako se vozniki držijo hitrostnih omejitev.
Uredništvo AVP
8. avgust 2020 | 8:18:00

Namen napovedanega poostrenega nadzora je umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence. Pozorni pa bodo tudi na ostale kršitve v cestnem prometu, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev. 

Trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 km/h je enak padcu z višine 9,8 m.

Med 1. januarjem in 31. julijem 2020 se je po trenutno dostopnih začasnih podatkih na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1.499 prometnih nesreč. Glede na minulo leto, ko je bilo v enakem obdobju takšnih nesreč 1.749, beležimo 14,3-odstotno zmanjšanje. Letos je Policija od 1. januarja do 31. julija 2020 obravnavala skupaj 187.997 kršitev voznikov cestno-prometnih predpisov, v enakem obdobju lani pa 207.019. Kršitve s področja hitrosti predstavljajo okrog 34,6 % vseh ugotovljenih kršitev. Policija je tako od 1. januarja do 31. julija letos obravnavala 64.687 kršitev s področja hitrosti, kljub zmanjšanju obsega prometa v časa trajanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19. V primerljivem obdobju lani je bilo obravnavanih 71.584 takšnih kršitev. 

Na podlagi statističnih podatkov je dokazano, da je v primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h, tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca majhno (10 %). Pri višjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 10 %, tveganje za smrt je torej 90 %. Omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu (pešci, kolesarji). 

Agencija za varnost prometa svetuje: 

• v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti; 

• zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce; 

• na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo; 

• ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite; 

• v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje; 

• čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Včeraj vozim za policijsko kiblo na LJ obvoznici. Menja pasove brez smerokazov, vozi 100 km/h po prehitevalnem pasu in nikogar ne prehiteva, zadaj nakažem z levim smerokazom, da bi šel rad mimo, policist ne gleda v vzvratno ogledalo, grem na desni pas, on še vedno bluzi na prehitevalnem...In potem bo mene zaradi 4 km/h prehitre vožnje oglobil...ali zaradi 2m prekratke varnostne razdalje...
11.8.2020 11:24:20

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija