Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Pazimo na najmlajše in jim bodimo vzor!
promet   |   Nazaj v šolo
Pazimo na najmlajše in jim bodimo vzor!
Agencija za varnost prometa ob začetku šolskega leta vse udeležence v prometu poziva k največji stopnji pazljivosti pod skupnim imenovalcem Varno v šolo.
Uredništvo
1. september 2020 | 7:12:00

Na prvi šolski dan, v torek, 1. septembra 2020, bo Agencija v jutranji prometni konici na nekaterih večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru izvajala terensko akcijo, s katero želi povečati stopnjo zavedanja voznikov in ostalih udeležencev v prometu, da se na naše ceste znova vračajo številni šolarji, med njimi tudi 21.366 prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu. Kar 51 promotorjev prometne varnosti bo med 7. in 11. uro na 20 lokacijah v določenih mestih opozarjalo voznike na začetek šole, na pomen pripetosti z varnostnim pasom in na pomen neuporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Sporočilo, ki ga želijo posredovati voznikom je, da začetek šole pomeni več otrok na cesti, zato je nujna še večja pazljivost in pozornost.

Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce. Obenem želi Agencija voznike pozvati, naj med vožnjo poskrbijo za pripetost vseh potnikov v vozilu in naj ne uporabljajo mobilnega telefona. Letošnja akcija Agencije za varnost prometa je neposredna in konkretna, sledi pa jasnemu cilju: voznike želi aktivno ozaveščati o prvem šolskem dnevu in vračanju otrok v promet, predvsem pa nemudoma vplivati na vedenje voznikov ter s takojšnjim ukrepanjem prispevati k varnosti vseh udeležencev v prometu, še posebej najmlajših. Agencija je letošnjo akcijo ob začetku šole prilagodila epidemiološki situaciji ter priporočilom in navodilom NIJZ.

Agencija za varnost prometa s preventivnimi gradivi vzpodbuja odgovorno ravnanje voznikov, obenem pa poziva starše, da s svojim zgledom in napotki pomagajo najmlajšim k varni udeležbi v prometu. Letos v preventivnih akcijah sodeluje 182 občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki starše in učitelje opremljajo z napotki, kako otroka poučiti o varnem ravnanju na šolski poti, obenem pa na terenu spremljajo konkretno situacijo na lokalni ravni.

Za pregled varnih šolskih poti je strokovni javnosti namenjena knjižica Smernice za pripravo šolskih poti, za otroke in starše pa so pripravili spletno platformo Načrtov šolskih poti, kjer si lahko ogledajo vsebine za svojo šolo. Na spletni platformi je naloženih že 296 načrtov šolskih poti ter 124 digitaliziranih načrtov.

Agencija za varnost prometa pa opozarja, da lahko sami največ storimo za varnost otrok, in to ne le v začetku septembra, pač pa vse šolske dni v letu. Voznike pozivajo k previdni in strpni vožnji, starše in skrbnike pa želijo spomniti, da so s svojim obnašanjem v prometu otroku vzor. Staršem in skrbnikom Agencija svetuje, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za varno udeležbo v prometu. Še pred začetkom šole naj skupaj obnovijo prometna pravila na poti do šole, prvošolčke v svet prometa uvajajmo še posebej skrbno. Agencija opozarja tudi na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole. Da bodo otroci še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva uporaba svetlejših oblačil in odsevnih teles.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija