Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Vozniki srednjih let so nevarnejši od tistih nad sedemeset
promet   |   Raziskava
Vozniki srednjih let so nevarnejši od tistih nad sedemeset
Mladim voznikom se starejši zdijo prepočasni in zdi se jim, da se za volanom prepogosto zmedejo. Starejšim pa se vozniki začetniki zdijo preveč vihravi in nagnjeni k nepotrebnemu tveganju. Med obojimi pa so vozniki srednjih let, ki praviloma veljajo za najzanesljivejše. Toda nedavna ameriška raziskava je pokazala povsem drugačne rezultate.
Urša Prosenjak
8. oktober 2020 | 6:53:00

V longitudinalni študiji v obdobju 21 let med leti 1997 in 2018 je ameriški Inštitut za varnost na avtocestah spremljal podatke o številu hudih prometnih nesreč na 100.000 voznikov, ki so jih razdelili v štiri starostne skupine: 35-54, 70-74, 75-79 in starejše od 80 let. V splošnem je v vseh starostnih skupinah trend upadanja, a v starostni skupini nad 70 let je upad prometnih nesreč kar 43-odstoten. V starostni skupini med 35 in 54 let je upad le 21 odsoten.

Zanimivo je tudi, da je največji upad zabeležen v prvi polovici obdobja spremljanja. V letu 2012 je bil odstotek prometnih nesreč voznikov srednjih let in tistih v starosti med 70 in 74 let skoraj enak, prav tako pa sta si bila podobna odstotka prometnih nesreč voznikov med 75 in 79 ter tistih nad 80 let starosti. Po letu 2012 se je delež prometnih nesreč med vozniki srednjih let zvišal, v obeh starostnih skupinah med 70 in 80 pa je ostal podoben, ali pa se je celo nekoliko zmanjšal.

Med vozniki nad 80 pa je situacija drugačna. V tej starostni skupini se je število hudih prometnih nesreč zvišalo za dobrih 50 odstotkov. V letu 2018 je bila to starostna skupina z največ možnosti udeležbe v prometni nesreči s smrtnim izidom. Podatki so zlasti zanimivi ob upoštevanju dejstva, da se je število starejših voznikov v zadnjih 21 letih močno povečalo.

Inštitut vidi razloge za takšen trend v varnejših avtomobilih z naprednimi asistenčnimi sistemi in v boljšem splošnem zdravstvenem stanju starejših voznikov. Na rezultat vplivajo tudi spremembe cestne infrastrukture. Vzrok za rastoč trend prometnih nesreč v starostni skupini, ki je veljala za najvarnejšo, vidijo v pogosti zlorabi alkohola, ki je v tej kategoriji pogostejša, kot v drugih starostnih skupinah.

Zanimivo bo primerjati tovrstne podatke za leto 2020 in preučiti vpliv pandemije koronavirusa na te trende, vendar podatki ne bodo na voljo vsaj še nekaj let.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija