Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Spoštujte odloke, saj tudi to vpliva na prometno varnost
promet   |   Poziv Policije in Agencije za varnost v prometu
Spoštujte odloke, saj tudi to vpliva na prometno varnost
Ni potrebno posebej razglabljati, da je od danes dalje v veljavi odlok, ki prepoveduje prehode iz določenih regij, z namenom preprečevanja širjenja okužb. Obeta se vremensko ugoden konec tedna, zato policija in AVP odsvetuje vsa ne nujna potovanja.
Uredništvo
16. oktober 2020 | 12:11:00

Zapisali so, da v obdobju, ko si moramo vsi skupaj kar najbolje prizadevati za izvajanje ukrepov za zajezitev širjenja SARS-CoV-2, je še toliko bolj pomembno, da se od doma odpravimo le zaradi nujnih in neodložljivih poti, ob spoštovanju cestnoprometnih predpisov, razmer na cesti in največje mere samozaščitnega ravnanja. Slednje velja še posebej za ranljivejše skupine udeležencev v prometu, pešce, kolesarje, motoriste in mopediste. Obeta se sončen konec tedna, tudi nekoliko višje temperature, zato je še toliko bolj pomembno, da vsi, ki se bodo odpravili na nujne poti, ob upoštevanju navedenega odloka, poskrbijo za svojo varnost na cesti. 

Do konca letošnjega septembra se je na slovenskih cestah pripetilo 11.672 evidentiranih prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubilo 72 udeležencev v prometu, 552 je bilo hudo in 4.087 lažje telesno poškodovanih.

Posamezni vozniki hitrosti in načina vožnje žal še vedno ne prilagodijo sposobnostim za vožnjo, stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.

Ne zavedajo se, da je dovolj zgolj trenutek nepazljivosti, ki jim lahko popolnoma spremeni življenje, in da je lahko usodna že najmanjša napaka. Še posebej v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, ceste spolzke, mokre, pa tudi poledenele, so razmere za vožnjo bolj tvegane. 

Obenem so zaradi trenutne vsesplošne situacije posamezniki lahko manj zbrani, opuščajo nekatere previdnostne navade ali so ohlapnejši pri spoštovanju prometnih predpisov.

Agencija in Policija obenem spominjata, da je bil v času epidemije (od 16. 3. do 31. 5. 2020) zaznan trend povečanja števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč.

Med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč do konca maja, ki so jim izmerili nad 2 promila alkohola v krvi, jih je bilo skoraj 70 % v času epidemije. Najvišja izmerjena stopnja alkoholiziranosti povzročitelja prometne nesreče je bila 3,13 promila, končala se je s smrtnim izidom. Zato opozorilo: »Za volan ali krmilo motorja vselej sedimo le trezni!« 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
Vsem pivcem priporočam uporabo maske pri pitju.
16.10.2020 12:22:53
milky
Obvezno nosite maske v avtomobilu in izklopite klimo, saj ta spodbuja prenos virusa ... po dveh urah boste s spoštovanjem navedenih odlokov dosegli vrhunec prometne varnosti ...
16.10.2020 12:46:23
RUNC
@milky; ... zadušitev med vožnjo.
16.10.2020 18:17:34
shark911
Milky,tako je! Vse jim gre po planu s temi debilnimi odloki...najbolj pomembno od vsega je,da v avtu nosite masko,ker s tem pospešite pritok kisika v možgane in zmanjšate možnost nesreče. Aja,pa da ne pozabim,ko greste v gozd,si obvezno nabijte masko na gobec,saj v nasprotnem primeru ogrožate vse gozdne živali,najbolj pa medvede! (sarcasm off)
16.10.2020 18:19:24
RUNC
@shark911; Ne kliči hudiča, da res ne srečaš kakega medveda med pohajkovanjem po gozdu
16.10.2020 19:25:19

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija