Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Devet zelo dobro, za dva odsvetujejo nakup
promet   |   Preskus otroških sedežev
Devet zelo dobro, za dva odsvetujejo nakup
Novinarji pri AMZS-jevi izdaji Motorevija so z ostalimi kolegi iz vse Evrope opravili nov preskus otroških sedežev.
Uredništvo AMZS
9. december 2020 | 9:30:00

Tokrat je bilo pod drobnogledom 18 sedežev, ki so namenjeni otrokom vseh starosti – od dojenčkov do 12 let starih otrok. Prvič doslej so bili na preskusu samo sedeži, ki so homologirani po standardu ECE R 129 (i-size) in nobenega sedeža, ki bi bil homologiran po starem standardu R 44, ki je sicer še vedno veljaven. Od 18 preskušenih sedežev jih je devet dobilo oceno dobro, sedem oceno zadovoljivo, dva pa sta se pri enem od ocenjevalnih meril odrezala tako slabo, da AMZS njun nakup odsvetuje. 

Avto-moto zveza Slovenije je v junijski Motoreviji objavila prvi del letošnjega testa otroških varnostnih sedežev – takrat je bilo preskušenih 33 sedežev –, v novembrski številki Motorevije pa je mogoče najti rezultate še za 18 otroških varnostnih sedežev

»Neodvisni testi, ki jih AMZS v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami izvaja že več kot 30 let, so v vse večji poplavi izdelkov na trgu in informacij na spletu izjemno pomembni, saj zagotavljajo verodostojne podatke o izdelkih, na ta način pa pripomorejo k lažji nakupni odločitvi«, pomen vsakoletnih testov predstavi Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije, in pojasni: »AMZS test otroških sedežev se začne s skrbnim postopkom skritega nakupa sedežev pri različnih prodajalcih širom Evrope, kar je zagotovilo, da preskusimo točno takšne sedeže, kakršni so naprodaj v trgovinah. Nato gredo sedeži v raziskovalni laboratorij, kjer ob pomoči pravih otrok preskusimo njihovo udobje in ergonomijo, pa tudi upravljanje z njimi, namestitev v avto, potek varnostnih pasov, kakovost prevlek in številne druge lastnosti. Sedeže pošljemo tudi v specializirane kemične laboratorije, kjer strokovnjaki v sedežih iščejo škodljive kemične snovi, ki bi bile lahko nevarne za otrokovo zdravje. Na koncu sledijo še preskusni trki, kjer sedeže vpnemo v školjko avtomobila in opravimo več preskusnih trkov – tako čelnih kot bočnih. Preskusne lutke, opremljene s številnimi tipali, natančno izmerijo obremenitve ob trkih. Ko sedež prestane vse teste, dobi ustrezno skupno oceno oziroma priporočilo.«

Od 18 preskušenih otroških varnostnih sedežev v drugem delu letošnjega AMZS testa je devet sedežev dobilo oceno dobro, kar je, tako Poženel, dober rezultat. Tudi rezultat zadovoljivo, ki ga je dobilo sedem sedežev, je po mnenju odgovornega urednika Motorevije, pozitiven, pri čemer izpostavlja, da so merila na AMZS testih precej strožja od zakonskih predpisov. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
GTI
Kaj pomeni v naslovu 9 zelo dobro, 2 slabo? Po legendi testa je 0,5 najboljše, 5,5 najslabše.
9.12.2020 10:12:13
stos92
GTI v naslovo pomeni, da se je 9 sedežov dobro odrezalo in 2 sedeža zelo slabo. Malo logike.
9.12.2020 10:23:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija