Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Starejši vozniki
Starejše ženske za volanom bolj ogrožene kot moški
Starejši vozniki so pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot vozniki v aktivnem življenjskem obdobju. Še posebej ogrožene so ženske, starejše od 70 let, razlog pa je presenetljiv.
Urša Prosenjak
28. september 2019 | 7:07:00

Raziskava britanskega statističnega urada je pokazala, da čeprav so v splošnem ženske varnejše voznice, pa se z naraščanje starosti razmerje obrne. Starejše voznice so namreč trikrat pogosteje udeležene v prometnih nesrečah, kot njihovi moški vrstniki.

Razlog za to se skriva v dejstvu, da v poznejšem življenjskem obdobju ženske pogosto prepustijo krmilo družinskega avta soprogu, s tem pa se odrečejo vzdrževanju vozniške kondicije in pridobivanju izkušenj. Toda ker v povprečju ženske živijo dlje, se zgodi, da se po smrti zakonca ponovno znajdejo za volanom, vendar brez prepotrebnih izkušenj in v slabšem psihofizičnem stanju, kot so bile v svojem aktivnem življenjskem obdobju.

Po podatkih omenjene britanske raziskave, ki je zajela voznike starejše od 70 let, v prometnih nesrečah umre ali se resno poškoduje skoraj trikrat toliko žensk kot moških. Obenem pa so moški nad 65 let kar šestkrat pogosteje glavni vozniki v družini. Raziskava tudi kaže, da se ženske svojih upadajočih vozniških sposobnosti zavedajo, saj tretjina voznic nad 70 let vrne svoje vozniško dovoljenje, medtem ko med moškimi vrstniki to stori le desetina.

Vendar pa to ne pomeni, da moramo ob določeni starosti opustiti vožnjo. Ravno obratno. V Britanski zvezi avtomobilistov opozarjajo, da je za starejše voznike ključnega pomena, da vzdržujejo svojo vozniško kondicijo, saj je mnogim starejšim občanom avto pomembna vez s skupnostjo in jim omogoča samostojno življenje. Nabiranje izkušenj za volanom v mladosti in v aktivnem življenjskem obdobju pa nam bo pomagalo ostati varni vozniki tudi v kasnejših življenjskih obdobjih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
kimikaze
Jaz iz svojih izkušenj pravim tako, če res ni zares nujno in če ni to edina izbira, da starejši nad 70 začnejo razmišljat o opustitvi vožnje neglede na spol. Pomembna vez z skupnostjo se da urediti drugače in ni vredna posledic, ki lahko nastanejo zaradi neobvladovanja v prometu, ki ga dnevno opažam. Tudi možgane trenirat se da na mnogo drugih načinov. Priznam pa da je težko ko se vsi tako mladi in razvajeni več desetletij vozimo tudi samo 100 metrov v trgovino, potem pa bi morali na stara leta na neki točki predati izpit v državi ki nič kaj dosti pri tem prehodu ne bi pomagala.
28.9.2019 13:37:44
Tyros
Mislim , da o tem kako dolgo bo za volanom mora odločati sam voznik glede na svoje počutje, imam sosrodnika, ki se bliža 80 letom starosti pa z z njim bistveno bolj varno počutim v avtu kot s katerimkoli mladim voznikom , ki jih je v sorodstvu kar nekaj saj avto še vedno do popolnosti obvlada in sledi prometi presz problemov predvsem pa se mu nikoli ne mudi in ne divja s tem pa tudi nikogar ne spravlja v nevarnost kot to počne večina mladih prepotentnih voznikov, seveda pa , če nekomu opešajo zaradi zdravstvenih ali drugih težav sposobnosti je prav , da se vožnji odpove pravočasno, nikakor pa se v to z raznimi butastimi omejitvani ni potrebno kogarkoli zakonsko omejevati, statistično so mladi vozniki daleč najbolj nevarni na cesti in povzročijo tudi veliko večino težkih prometnih nesreč, v primerjavi s starostniki pri katerih je ta odstotek praktično zanemarljiv.
28.9.2019 17:10:31
matt0
Tyros, ne vem, od kod ti ta statistika, lahko pošlješ kak link, me res zanima? Glede same zakonske omejitve se pa ne strinjam, ker je seveda mogoče, da je voznik pri 80 previden in na cesti spreten, moraš pa vedeti, da je to bolj izjema, kot pravilo. Drug problem je seveda svojevolja, eni se pač ne dajo. Komaj hodijo peš, ampak v avto pa takoj. To je vseevropski problem, velik delež starejših voznikov je zelo nevarnih, tudi in predvsem za pešce, ki jih lahko spregledaš tudi v najboljših letih zelo zlahka. Kar se tiče mladih pa ja in ne. Odstotek je vzornih voznikov, določen del pa seveda brezglavo po cesti, ampak tu se ne omejuje le na mlade (ki so itak menda zafurani hehe). Norci so tudi v kategoriji 30 let, 40, 50, 60,.... Služben avto je pač najhitrejši avto Ali sem objektiven ali subjektiven tukaj še sam ne vem, vem samo, kaj opažam sam na cesti.
28.9.2019 19:02:03
kimikaze
Tudi jaz bi si želel da bi se vsak sam odločal. A poglejmo realnosti v oči. Osebni interesi v večini vedno prevladajo nad odgovornostjo neglede na zdravstvene težave. Opažam tudi, da organ ki skrbi za preverjanje sposobnosti za vožnjo starejših absolutno ne opravlja svojega dela. Rekel bi, da je tukaj zelo veliko skritih kuvert pod mizo. To je pač narava človeka. Od destih, ki realno niso več sposobni za na cesto bi morda eden dva samovoljno predala izpite, ostale če bi vprašal, so še vedno vrhunski mojstri volana. Odlično slišijo, vidijo in reagirajo. Mladi so pa tako zgodba za sebe, a ti imajo povsem drugačne bolj vzgojne probleme.
28.9.2019 19:23:18
911
Največ nesreč (SURS) povzroči moja generacija (35-45 let) in to smo tudi daleč najslabši vozniki med vsemi ostalimi udeležencev prometu.
28.9.2019 20:10:12
Tyros
matt0, kot je napisal 911, največ nesreč je po podatkih v letih 2107 -2018 na naših cestah povzročila generacija 35-45 let, največ najhujših nesreč, z žal najtežjimi posledicami pa še malo mlajša generacija voznikov , med njimi ni nobene nesreče z zelo težkimi posledicami za udeležence povzročil noben strostnik , tako pač je pa ti je prav ali ne, seveda ne trdim , da so vsi starejši ljudje še za na cesto, toda po podatkih so manj nevarni od mlajših četudi so počasnejši in kdaj kje naredijo več napak in , če vozijo po omejitvah to seveda najbolj moti divjake, kar pa je po svoje prav saj s tem , ko zadržujejo za seboj kakšnega potencialnega norca, ki stresa jezo na njihovo vožnjo , mogoče pa mu s tem posledično preprečijo kakšno nesrečo , ki bi jo povzročil. V veliko državah po svetu spoh nimajo nobenih starostih omejitev za vožnjo motornega vozila pa zato nimajo nič kaj večji % nesreč v prometu, kvečjemu je manjši kot pri nas.
29.9.2019 13:09:27
matt0
Okej, največ prometnih nesreč povzroča generacija 35-45 let, verjetno si s tem mislil "mlade voznike", tyros? Glede oviranja divjakov na cestah pa tudi odvisno.. Lahko kdo zadaj popeni in na slepo prehiteva, kar drugače ne bi, ampak to je spet nekaj kar statistika ne spremlja. Mladi vozniki ponavadi tudi ne vozijo višjega ranga vozil (varnejših) in se iz tega vidika ne upošteva. Pač veliko spremenljiv je v prometu, statistika pa vemo, kako je sama po sebu
29.9.2019 19:05:54

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija