Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Motoristi, pozor, jesen je lahko polna pasti
V teh dneh jesenski čas še vedno ponuja ugodne vremenske razmere za vožnjo z motociklom, saj je turistična sezona mimo, zato je za nekatere motoriste tak čas pravzaprav idealen za nabiranje kilometrov. A vendar je potrebno vzeti na znanje, da ceste ponekod nikakor niso takšne kot sredi poletja.
Peter Pirkovič
30. september 2019 | 11:57:00

Tudi sam spadam med tiste, ki lovijo zadnje lepše dneve, brez napovedanega dežja in nizkih temperatur. Še vedno sem mnenja, da je spomladi in v začetku jeseni za nas motoriste raj na zemlji. Praviloma so ceste še vedno dovolj čiste (brez peska), precej manj je prometa, manj je tudi stresa, medtem ko temperature okrog 20 stopinj telesu prinašajo manj napora (znojenje). 

Jesenske pasti

September in oktober sta še vedno lahko idealna meseca za nabiranje motorističnih užitkov, a je v glavah potrebno spremeniti način dojemanja razmer na cestah. Res je, da je prometa na (obalnih) cestah manj, a s padcem temperatur so te lahko polne pasti. Zaradi nižjih temperatur se asfalt čez dan manj ogreje, oprijem gum pa je temu primerno slabši, k temu pa je potrebno dodati še umazanijo, odpadlo listje in vlažno asfaltno podlago na delih ceste, kjer sonce ne posveti. Največ presenečenj predstavlja vožnja v ovinek, ko je na enem delu cesta suha, v drugem delu pa vlažna in oprijem gume z asfaltom je minimalen. Upoštevati je potrebno tudi dejstvo, da se jeseni dan krajša, vidljivost v mraku je slabša, temperature rapidno padajo, asfalt se ohlaja in spet je tudi v tem primeru oprijem bistveno slabši.

Brane Legan, motorist inštruktor v AMZS-jevem centru varne vožnje na Vranskem, svetuje: »V zgodnjem dopoldnevu ali poznem popoldnevu se že pojavljajo temperaturne razlike, ki za motoriste niso najbolj ugodne, hkrati je potrebno biti pazljiv na vlago na cesti po jutranji megli, pomemben faktor je tudi vidljivost, saj je sonce čedalje nižje. Zato ni odveč tista stroga previdnost, raje malce plin zapreti, ker ga še vedno lahko odpiramo na suhih in dobro vidnih delih ceste.«  

Nasveti za uživanje

Da bi v času preden pospravimo motocikle na zimsko spanje, minilo v dobrem vzdušju, je red vedno maksimalno poskrbeti za varnost. Zato ne gre pozabiti, da naj vsi motoristi v tem času, poleg čelade, uporabljajo tudi celotno zaščitno opremo (jakna, hlače, rokavice, podkape…), vedno naj imajo prižgane luči ter po možnosti naj nase navlečejo še dodatek v obliki odsevnih oblačil (odsevni telovnik), da bodo na cesti izstopali in bili opazni. A daleč najbolj uporaben nasvet je, da vozniki motociklov precej bolj prilagodijo hitrost vožnje, saj hitrost povečuje verjetnost padca in podaljšuje zavorno pot. Pred vsako vožnjo si je potrebno vzeti nekaj minut, da se preveri brezhibnost motorja, stanje gum in tlaka v njih, pomembno je, da za krmilo voznik nikoli ne sede pod vplivom alkohola ali drugih drog in da je vsak pri sebi dovolj pozoren na razmere na cestah (neravnine, pesek, listje, spolzka cesta).

Motoristična sezona je vezana na temperature

Po besedah Braneta Legana, se vsak posameznik pri sebi odloča, kako dolgo bo jeseni še uporabljal svoj motocikel. V kolikor se dnevne temperature še gibljejo okrog 20 stopinj, bo še kar nekaj voznikov opaziti na cesti, ko te padejo na deset stopinj ali manj, je sezona bolj ali manj za večino zaključena. Obenem poudarja, da motoristi znajo spremljati vremenske napovedi in povečini vedo, kakšne pasti jih lahko čakajo na cestah. Temu primerno morajo prilagajati in izbirati način vožnje ter območje v katerega se bodo podajali.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Letošnjo sezono mi je uspelo narediti dve krajši turi za dušo (ta druga prejšnji teden), ostalo pa opravki. Vse skupaj 1000 km. Hm, mogoče mi jutri uspe še eden krog. Temperature in vreme idealne.
30.9.2019 21:18:56
spartan
Ju3 ze zna padati kaksen dez, popoldan. Danes je bilo odlicno - ravno prav hladen zrak, da se ga stisne vec v valje, kar prinese boljso odzivnost na rocici plina. In pa seveda zakasnitev "pozitivnih vibracij" motorja za kaksnih 1.000 obratov
30.9.2019 22:41:08
spartan
Obenem se bolje hladijo tudi diski...@Alfafil...sam sem jih letos naredil ene 3.500 km, vec jih ne pri meni.
30.9.2019 22:44:06
alfafil
Ja, včeraj je bil ta pravi dan, ni pa bilo cajta, treba pokosit okrog bajt.
1.10.2019 9:03:51
spartan
Sem ze v soboto kosil
1.10.2019 9:50:23

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija