Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Estonija
Namesto kazni za prekoračitev hitrosti prisilni postanek
Estonska policija bo začela z zanimivo rešitvijo za krotenje prehitrih voznikov.
Artur Švarc
1. oktober 2019 | 7:00:00

V lanskem letu je v tej baltski državi močno poraslo število prekrškov zaradi prekoračitve hitrosti, posledično pa tudi število smrtnih žrtev. Ker kazni očitno niso dovolj zalegle, so se oblasti domislile novega pristopa.

Gre za prisilne postanke, neke vrste time out. To ne pomeni, da bodo vozniki naslednje dni prestopili med pešce, ampak dejansko trenutno prepoved nadaljevanja vožnje, ta čas pa bo odvisen od prekoračene hitrosti.

Tako bodo na primer vozniki, ki bodo hitrost prekoračili do 20 km/h, morali počakati na parkirišču ob cesti 45 minut. Med 21 km/h in 40 km/h bo postanek trajal eno uro. Oblasti upajo, da bo ta kazen bolj poučna kot finančni prispevek v državno malho.

Novi pristop bodo začeli testirati že ta teden, test pa bo trajal nekaj tednov. Potem bodo ocenili, če je bolj učinkovit kot običajne kazni in ga začeli uporabljati splošno. Vendar to velja le za voznike, ki do zdaj še niso naredili prekrškov, povratnike še vedno čaka kazen.

 Zdi se, da bi bila enourna zamuda na poti do cilja lahko kar učinkovita kazen in bi marsikdo pomislil, da je bolje priti na cilj minuto ali dve pozneje kot eno uro, sploh če se mu mudi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
milky
Uh čeprav rad prekoračim hitrost moram priznati, da je ideja genialna ... ampak v Sloveniji se mi tega ni za bati, ker se itak ne gre za osveščanje in varnost ampak za proračunsko postavko.
1.10.2019 7:18:14
GTI
To me spominja na učitelja telovadbe v osnovni šoli. Ko smo čakali pred garderobo, da se sprazni, so se nekateri preoblekli že na hodniku, da bodo prvi prišli do košarkarskih žog. In ko je prišel učitelj, so se morali preobleči nazaj, pa še zadnji so šli v telovadnico.
1.10.2019 10:00:46
shark911
Odlična ideja!
1.10.2019 12:09:01
jjs
pod pogojem, seveda, da se to dela tam, kjer pelje 1 avto vsakih 10 minut. Nekje med Talinom in Parnujem, na primer. Pri nas bi bila kolona vozil "!na čakanju" od Brezovice do Vrhnike.
1.10.2019 12:35:04

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija