Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Preventivna akcija
Pešci so ranljiva skupina, a niso brezmadežni
Začenja se preventivna akcija, v kateri bodo Agencija za varnost v prometu in policija, večjo pozornost namenjali varnosti pešcev v prometu. Namreč, največ nesreč se zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa spolzke.
Peter Pirkovič
1. oktober 2019 | 13:34:00

Po besedah Vesne Marinko, ki vodi agencijo za varnost v prometu, so pešci zagotovo najranljivejša skupina udeležencev v prometu, zato je potrebno nanje še posebej paziti. Največ za svojo varnost lahko storijo pešci sami, ki izberejo najvarnejšo pot in se opremijo z opaznimi odsevnimi oblačili oziroma telovniki, saj prihaja čas, ko se dan krajša in vidljivost postane precej slabša. Najbolj bode v oči, da se največ nesreč zgodi prav v temnem delu dneva in povečini v na prehodih za pešce. 

»Podatki pilotnega opazovanja pešcev, ki smo ga na Agenciji za varnost prometa izvedli leta 2017, so pokazali, da je delež uporabe različnih odsevnikov izredno nizek – le 1,2 % pešcev je imelo kresničko ali odsevni trak, 4,2 % neko drugo odsevno površino, kar 93 % pešcev pa ni uporabljalo nobenega odsevnika. V času nacionalne preventivne akcije zato k povečanju uporabe odsevnih teles pristopamo še bolj aktivno. Že ta četrtek, 3. oktobra bo v 55 slovenskih občinah potekala skupna koordinirana terenska akcija, v kateri bo Agencija razdelila 16.000 odsevnih teles. Aktivna raba odsevnih teles nam v temi in mraku lahko reši življenje,« poudarja Marinkova.

Statistična slika letošnjega leta kaže, da je letos umrlo že 11 pešcev. 6 od teh jih je umrlo v naselju, 5 pa jih je umrlo na cestah izven naselja (2 na avtocesti). Če vzamemo pod drobnogled natančno lokacijo nesreč s smrtnim izidom, je največ pešcev letos umrlo pri pravilnem prečkanju vozišča (3 umrli), 2 sta umrla pri nepravilnem prečkanju vozišča, 2 pri hoji ob cestišču ter 2 pri prečkanju avtoceste. V obdobju zadnjih 5 let je 53 % pešcev (40 od 75 umrlih) umrlo v naselju. Največ pešcev je bilo povoženih na prehodu za pešce ob pravilnem prečkanju cestišča – 26 umrlih od 75 umrlih oz. 35 %), 10 pešcev je bilo povoženih pri hoji ob robu cestišča (13 %), 10 pešcev je umrlo na avtocesti – od tega 5 pri prečkanju avtoceste. 

Agencija za varnost prometa bo za večjo varnost pešcev razdelila 16.000 odsevnih teles

V letu 2019 je bila pri 7 umrlih pešcih, ki so bili sami povzročitelji prometne nesreče, pri 5 preverjena prisotnost alkohola in prepovedanih drog – od tega so bili 4 pod vplivom alkohola (eden tudi droge). Povprečna stopnja alkohola pri umrlih je visoka, kar 1,62 g/kg. V zadnjih petih letih (2014 – 2018) je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev umrlo 11 pešcev, kar v 8 primerih so bili alkoholizirani pešci sami povzročitelji prometne nesreče. 

Pri temu projektu bo aktivno sodelovala tudi slovenska policija, ki bo pod drobnogled vzela pravilno ravnanje tako voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu. In ker se vzgoja začne v zgodnjem otroštvu, so se pri AVP odločili, da bodo pomenu varnosti pešcev podučili tudi najmlajše. Prve aktivnosti smo videli že ob današnji novinarski konferenci, dodatno pa so pri agenciji za varnost prometa letos kot novost pripravili učno gradivo za spodbujanje varne mobilnosti otrok z naslovom Učenec pešec, ki je namenjeno učiteljem in učencem prvega triletja. Preko predstavljenih vsebin in zasnovanih nalog se otroci učijo o varnem ravnanju v vlogi pešcev ter ponovijo že osvojena pravila. 

 

Šli smo v živo preverjati stanje

Pri Avtomaniji smo minuli petek naredili manjšo raziskavo obnašanja pešcev na enem najbolj rizičnih prehodov v Ljubljani, pri Mercatorjevi poslovni stavbi na Dunajski. Tam pešci, v velikem delu študenti in dijaki, stopajo do avtobusne postaje na prehod, skriti za zidom in iz podhoda.

Ob 14h smo v 10 minutah našteli 82 pešcev, ki so prečkali omenjeni prehod. Od tega se je pravilno ustavilo in prepričalo, ali lahko pravilno prečkajo ulico, le 31 pešcev, kar pomeni malo več kot tretjina ali 37,8 %.

13 je bilo takih, ki so sicer pogledali, vendar se niso ustavili kljub prihajajočemu avtomobilu, njihov delež je 15,85 %.

Alarmantno veliko je bilo število tistih, ki so izza slabo preglednega mesta za zidom skočili naravnost na cesto, brez da bi s pogledom vsaj ošvrknili, ali to lahko storijo. Takih je bilo 38 ali s 46,3 % slaba polovica. Od tega sta dva v parih minutah stopila naravnost pred avto.

Pri prečkanju tega prehoda jih je 23 od 82 ali 28 % uporabljalo  mobilni telefon, a le 6 je pred prečkanjem dvignilo pogled z zaslona v smeri ulice. Ostalih 17 je cesto prečkalo v »kamikaze« stilu, brez da bi se sploh zmenili, da obstaja svet okoli njih – to je 20,7 % ali povedano drugače, vsak peti pešec gleda v telefon in stopi na prehod za pešce brez, da bi se zavedal prometa okoli sebe in prepričal v varno prečkanje! 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija