Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Ne tekmujte s smrtjo!
Štiripasovnica za pešce ni šala!
Prehod za pešce je eno, podhod drugo, tek čez štiripasovnico kot je glavna ljubljanska vpadnica Dunajska cesta, pa atletska disciplina z zelo nevarnimi sotekmovalci.
Artur Švarc
10. oktober 2019 | 7:22:00

Točka, kjer so na eni strani ceste Mercatorjeva poslovna stavba in stanovanjski bloki, na drugi pa fakultete, je znana po neštetih nepravilnih prečkanjih ceste, predvsem študentov in dijakov, za katere je tu na obeh straneh tudi avtobusna postaja. Od enega pločnika do nasprotnega je 22 metrov razdalje. Prehoda za pešce tu ni, je pa podhod, v katerega se je treba spustiti za pet metrov po stopnicah.

A ker to vzame nekaj hoje po stopnicah, je tek (in celo hoja) čez teh 22 metrov zelo prometne štiripasovnice zelo priljubljena, a tudi kamikaze – rešitev. Sploh v prometnih konicah, ko se pešec odloči, da kot v legendarni računalniški igri iz 80-ih, Frogger, skuša kot žaba prečkati cesto, brez da jo pri tem povozi avto ali tovornjak.

Kvantitativno smo izmerili, da prehod iz ene strani na drugo z zelo zmerno hojo vzame 45 sekund. Sam tek čez prazno cesto sicer verjetno le kakih 10 sekund, a če dodamo tisto čakanje na »ugoden« trenutek, ko se pešec počuti dovolj močnega, da bo tudi med prometom našel prosto pot, pa vzame tudi pol minute. Matematika je enostavna. V prometni konici to nevarno prečkanje Dunajske vzame enako (ali celo več) časa kot spust in vzpon po stopnicah skozi podhod.

Razdalja med enim in drugim pločnikom je velikih (in zaradi prometa ne ravno linearnih) 22 metrov!

In potem se zgodi – na sosednjih atletskih progah tečejo avtomobili, policija in najhujši tekmec – smrt. V najboljšem izidu je pešec resda prišel na drugo stran brez posledic, časovna komponenta pa ni nič kaj bolj ugodna, kot če bi šel pod cesto, pri čemer ogroža tako sebe kot voznike. Drugo mesto prinaša srečanje s policisti kot se je to zgodilo včeraj zvečer. Tri mladenke so v lovljenju avtobusa med potjo s faksa domov na nepravilen način prečkale dunajsko cesto naravnost v naročje policistov.

Tri mlada dekleta so zaradi nevarnega prečkanja Dunajske brez potrebe plačale vsaka 40 evrov in ogrožale sebe.

Če bi si vzele 20 sekund več časa in šle pod Dunajsko, bi vsaka privarčevala 40 evrov (toliko namreč znaša kazen) in ne bi zamudile še pet avtobusov kot se je pridušal policist. In predvsem ne bi bile na loteriji s tragičnim izidom.

In najslabši možni izid šprinta na 22 metrov z ovirami? Smrt! Na tej točki nesreče s smrtnim izidom niso redkost – ena lani, ena letos v začetku leta, ko je starejša gospa v temi prečkala cesto naravnost pred voznico Clia, ki se je sicer umikala, vendar neuspešno. Pešci se premalo zavedajo, da nimajo absolutne prednosti in da vozniki v takih situacijah niti ne pričakujejo, da bo kdo kot je trakrat rekel eden od očividcev, da pešci dobesedno delajo samomor, na mokri in podhlajeni januarski cesti pa v tem primeru niti zaviranje ni pomagalo. 

Ne, ni kar ena slika z interneta. 7. januar letos! Točno ta lokacija in smrtna žrtev zaradi nevarnega prečkanja štiripasovnice.

Pri tem dodajmo, da sta v obe smeri 150 metrov semaforizirana prehoda za pešce, na omenjenem mestu pa podhod. Tu lahko pomaga le še represija, če že vzgoja ni, zato podučite svoje bližnje, otroke, prijatelje, da je časovna razlika med pravilnim prečkanjem pod cesto in tekom čez le 10 sekund, ta pa lahko odloča o življenju ali smrti – ni vredno!

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
neocheck
lepo napisano...da ne govorim o pešcih na sicer prehodih za pešce v BTC...kaj bi gledal če gre kak avto...jst mam prednost...Absolutno...jst sem car ceste....no vsaj določene risanke med drugim pojasnijo mališanom da pešec ima prednost a se vselej mora prepričati ali ga voznik vidi!!!!
15.10.2019 9:09:39
aichi
Pa še to na prehodu...
15.10.2019 9:57:45
neocheck
@Aichi ja na prehodu...risanka govori na prehodu in tudi o primeru ob prižgani zeleni luči za pešce na semaforju...no vsaj nekaj poučnega....
16.10.2019 11:24:33

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija