Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Hrvaška
Prvi semafor za pešce, zatopljene v mobilne telefone
Južni sosedje so se prvi v Evropi domislili rešitve za večjo varnost pešcev, ki hodijo po cesti zatopljeni v telefone. V Zagrebu so namreč postavili prvi semafor za pešce, ki rdečo ali zeleno luč projicira na tla.
Urša Prosenjak
17. oktober 2019 | 7:06:00

Gre za pilotni projekt v okviru kampanje Dan brez mobilnih telefonov v prometu, s katero želijo pešce in kolesarje opozoriti na nevarnost uporabe telefonov v prometu. Prvi semafor za nepozorne pešce s telefoni so postavili na križišču Frankopanske ulice in Ulice Gjura Deželića.

Raziskave namreč kažejo, da kar 50 odstotkov pešcev in 33 odstotkov kolesarjev uporablja mobilne telefone med prečkanjem cest, 20 odstotkov pa jih sploh ne opazi, ko se na semaforju prižge rdeča luč, ker je njihova pozornost usmerjena na zaslon telefona. Zavod za prometno signalizacijo na zagrebški Fakulteti za promet zato našel način, kako pešce kljub temu posvariti na rdečo luč. Ko se na semaforju prehoda za pešce prižge rdeča luč, se obenem projicira na pločnik, kar opazijo tudi pešci, ki v tistem trenutku gledajo v telefon.

Mobilni telefon na Hrvaškem velja za četrtega morilca – četrti najpogostejši vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom. Pred njim so le alkohol, prevelika hitrost in neuporaba varnostnih pasov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija