Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Porsche Cayenne
Porschejev terenec v novi izdaji že snubi kupce
Z današnjim dnem je v Sloveniji stekla prodaja tretje generacije Cayenna, ki je v tem segmentu začel orati ledino že v letu 2002. Od leta 2003, ko je zapeljal na slovenski trg, podatki registracij kažejo, da je bilo v 14 letih registriranih 350 primerkov. Zanimiv je tudi podatek, da je trenutno v Sloveniji skupno registriranih nekaj več kot 750 Porschejev.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
4. december 2017 | 15:07:50

Čeprav je znamka Porsche bolj znana po športnem modelu 911, ki že desetletja piše zgodovino, večino prodaje ustvarja prav Cayenne, s katerim smo se danes na kratko srečali v ljubljanskem prodajnem salonu.  Izpostaviti velja dejstvo, da je avto grajen na novi platformi, ki si jo deli z Audijem Q7, zahvaljujoč novim materialom pa je ta izgubil za 65 kilogramov odvečne teže, kar pomeni, da Cayenne tehta slabi dve toni. Oblikovno vidno prenovljen, v dolžino zdaj meri 4,91 metra, širina znaša 1,98 metra, medosna razdalja se je podaljšala na 289 cm, medtem ko je prtljažnik za 100 litrov večji in v osnovi prostornina meri 770 litrov.

Tudi notranjost je doživela nekaj oblikovne prenove, temu primerno je oblikovno spremenjen volan, nova je armaturna plošča, vgrajeni so kakovostnejši materiali, dodatno pa so se ukvarjali še z izboljšanjem zvočne izolacije. Sredinska konzola ima vgrajen 12,3-palčni zaslon na dotik, kjer voznik najde vse potrebne sisteme in informacije o avtomobilu. Skratka, vse skupaj je precej sorodno z novo generacijo Panamere.

Za začetek bosta v Sloveniji na voljo le dva turbo bencinska motorja. Vstopno verzijo bo predstavljal trilitrski V6 turbo motor s 243 kilovati (330 KM), zmogljivejši pa bo 2,9-litrski twin turbo motor s 324 kW (440 KM), ki bo Cayenna S gnal do 265 km/h. Oba bosta opremljena z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, slednji bo moč pošiljal na vsa štiri kolesa, omembe vreden pa je podatek, da se bodo prvič v Cayennu pomikala tudi zadnja kolesa, za potrebe boljše predstave na cesti. V prvi polovici prihodnjega leta bodo Porschejevci sprostili prodajo najhitrejšega v ponudbi, Cayenna Turbo, z vgrajenim štirilitrskim V8 orjakom s 550 konji, medtem ko bo pomlad prinesla še hibridno verzijo terenskega orjaka. 

Cayenne v v novi izdaji, poleg visokega nivoja prestiža in udobja, kakopak prinaša tudi kopico elektronskih asistentov,  s katerimi je vožnja prijetnejša in varnejša. Na seznamu serijske in dodatne opreme ne manjkajo najnaprednejši inteligentni in varnostni sistemi, kot so: matrični LED žarometi, sistem za samodejno zaviranje v sili s prepoznavo pešcev, night vision, zračno vzmetenje in kup drugih dodatkov.

In kam se cenovno Cayenne v novi generacij pravzaprav postavlja? Če se v Nemčiji osnova začne pri 74 tisočakih, pri nas takšen stane 93.214€, Cayenne S dosega ceno 117.463€, najhitrejši Turbo pa bo prihodnje leto na voljo za nekaj manj kot 200 tisočakov (192.157€). Višja cena, v primerjavi z nemškim trgom, je posledica agresivne davčne politike v naši državi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija