Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Mercedes razred A
Tehnološko napredni malček bo letos prepričal vsaj 100 Slovencev
Mercedes v teh dneh na slovenske ceste pošilja prve primerke korenito prenovljenega razreda A četrte generacije. Je prvi med manjšimi, ki bo z voznikom znal komunicirati, ima na voljo LED žaromete, masažo sedežev, dovolj visok novo udobja in varnosti. K vsemu temu svoje doda tudi primerna cena.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
18. maj 2018 | 10:45:16

cenik.pdf

Mercedes A je resnično poseben avto. Iz prvotne precej drugačne zasnove, ko je padel na losovem testu, je po 21 letih in več kot 6 milijonov prodanih primerkov, zdaj postal zelo resen avtomobil z jasnimi ambicijami. V premium razredu svojega segmenta trenutno ni primerljivega avtomobila. Zunanja podoba, ki jo je po vzoru brata CLS zasnoval slovenski oblikovalec Robert Lešnik, bo še naprej predmet debate na družbenih omrežjih, a ne glede na to, bo ta letno uspel na svojo stran pridobiti več kot 100 kupcev, kar je tudi tista meja na katero stavi slovenski zastopnik.

A bolj zunanja oblika pri novi izdaji najmanjšega Mercedesa vzbuja pozornost napredna tehnologija, ki jo je podedoval od večjih bratov. V notranjosti je ta lahko opremljen z dvema 10,25-palčnima HD zaslonoma (tudi na dotik), kjer se voznik seznanja s kopico podatkov, hkrati pa lahko nastavlja 64 barv ambientalne svetlobe ali pa se pogovarja z umetno inteligenco. Malo A je prvi Mercedesovo vozilo, ki ima na voljo tehnologijo MBUX (Mercedes Benz User Experience). Z glasovnim upravljanjem z ukazom »Hey Mercedes« je možno priklicati voznega asistenta, ki prisluhne uporabnikovim željam. Na primer, da voznik v angleškem jeziku pove, da ga zebe, sistem samodejno poviša temperaturo. A to je samo eden v nizu različnih ukazov. Obenem velja dodati, da se MBUX individualizira in prilagaja uporabniku. V sistem se lahko shrani do 8 različnih uporabnikov, od katerih ima vsak povsem svoje nastavitve. Ko se bo v avto usedel drug uporabnik, npr. družinski član, bo z izbiro svojega profila pridobil nazaj vse svoje nastavitve in priljubljene bližnjice. MBUX bo takoj prepoznal njegove navade in se mu prilagodil. Ta dodatek stane 581€. Hkrati velja omeniti, da se se razred A po potrebi tudi samostojno pelje do največ 30 sekund in ob primernih označbah na cesti, medtem ko bodo ponoči v poštev prišli aktivni LED žarometi, zaradi katerih se cena poviša za dobrih 1600€. 

Prav tako je razred A dimenzijsko nekoliko napredoval. Za 12 cm je daljši v dolžino in ima 30 mm daljšo medosno razdalja, kar ima za posledico več prostora v potniški kabini. Pri Mercedesu pravijo, da je družinam prijazen, saj je zaradi deset odstotkov vitkejših stebričkov, bistveno bolj pregleden, s 370 litrskim prtljažnikom (29 litrov več od predhodnika) pa nudi še več možnosti uporabe. Dvodelne luči omogočajo 20 cm širšo nakladno odprtino in omogočajo prevoz večjih predmetov, prtljažnik pa je z dodatnim paketom za prtljažni prostor opcijsko lahko tudi 11,5 cm daljši (s spremenjenim naklonom zadnjih sedežev).

Motorna paleta trenutno obsega le tri motorje. Enega dizla in dva bencinarja. A200 je edini opremljen s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom (ostali 7-stopenjska avtomatika), razvija 120 kilovatov in je s ceno 28.670€ najcenejši v paleti, sledi mu 1,5-litrski dizel s 85 kilovati moči in ceno 28.950€, medtem ko A220 ima za 224 konjev zaloge moči, zanj pa bo potrebno odšteti nekaj več kot 34 tisoč evrov. Vsebina ponudbe bo julija dopolnjena z izvedbami A160, A180 in A220 4Matic, oktobra sledi nova okrepitev v obliki  A200 d, A 220 d in Mercedes-AMG 35 4Matic, prihodnje leto pa bo čas za AMG. Namreč A45 AMG S 4Matic bo imel kar 421 konjev. 

Za omenjeni denar kupec dobi še 3-letno brezplačno uporabo sistema Mercedes Me in dolg seznam varnostne opreme, kjer se med drugim uvršča asistenca, ki bo opozarjala na možnost kolesarjev v mrtvem kotu še 3 minute po tistem, ko bo motor prenehal delovati in bo avto miroval.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
etilometer
Dober avto za punčke, vse kar je v redu na njemu je info sistem druga pa hvala lepa.
18.5.2018 17:16:29
Jože
Bi se strinjal, MB nekako manjka tista robustnost, kot jo je imel nekoč...
18.5.2018 17:35:58
ripmork
Ajd, je bolj ženski avto sicer. Me pa res že zanima, kako bo GLA izgledal (glede na popularnost skoraj ni dvoma, da bo dobil naslednika). Ker tisto pa le izgleda mal bolj mrcina Največji plus pri A razredu se mi zdi odlična notranjost, ki je praktično identična večjim modelom,... ponavadi so interierji manjših modelov kar korak nižje.
18.5.2018 19:14:58
alfafil
Vstopna motorja 1,3 in 1,5 od Renaulta.
18.5.2018 20:35:40
v10power
Mah ,ne vem. Meni te tablice ne ležijo. V bistvu ti obliko celega zgornjega dela armature diktira tablica - pravokotnik. Kam je šla domišljija?
19.5.2018 7:43:27
KOMPRESOR
Ja meni te tablice pri MB tudi nekak ne sedejo, ampak po drugi strani pa imajo več prostora pri oblikovanju armaturne plošče, ker stari števci so rabili od zadaj dosti prostora.
19.5.2018 17:37:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija