Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Ford Fiesta ST in Mustang
Petarda in nastopač v lovu za kupci
Pri Fordu bo v prihodnjih nekaj mesecih vse v znamenju dnevov grmenja. Namreč, dobili so prve primerke navite Fieste ST in prenovljenega Mustanga.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
19. junij 2018 | 8:50:50

Fiesta ST je bila prvič predstavljena že lani v Ženevi, zdaj pa so jo končno poslali pred kupce po Evropi. V Sloveniji se nadejajo v polnem letu dni na ceste poslati okrog 30 primerkov male rakete. Posebnost nje je nov 1,5-litrski turbo trivaljnik s 147 kW (200 KM) in 290 Nm navora, kar je dovolj za 6,7 sekunde do stotice, dobri dve desetinki bolje kot pri predhodnici. Na voljo so trije vozni načini: Normal, Sport in Track, ki se poigravajo z nastavitvami motorja, asistenčne elektronike in volana.

Ford je v Fiesto ST in novi 1,5-litrski turbo tudi prvič pri trivaljnikih vključil deaktivacijo valja. Sistem izklaplja tretji valj, za vse skupaj pa potrebuje 14 milisekund, 20-krat hitreje kot pomežikne človeško oko. Tudi ESC je nastavljiv v tri načine, od tega pa je odvisno, koliko, če sploh, se elektronika vmešava v voznikove vragolije. Avto bo na voljo kot 3- in petvratna različica, od običajnih Fiest pa se razlikuje po posebni maski, posebnih odbijačih, spojlerju na strehi in 18-palčnih kolesih. V notranjosti so Recaro športni sedeži in volan z ravnim spodnjim delom, na sredinski konzoli pa je novi Sync 3 infotainment.

Na drugi strani se po letu 2014, ko je prvič zapeljal na staro celino, zdaj z novim obrazom predstavlja tudi ameriški mišičnjak, ki je postal priljubljen med kupci. Do zdaj so zabeležili preko 33 tisoč novih lastnikov, a obeti za naprej so nekoliko bolj prizemljeni. Začetna evforija je popustila, tisti najbolj zagreti so svoje primerke dobili, zato bodo pri zastopniku zadovoljni če bodo v 365 dneh dosegli zastavljen cilj prodati prav tako 30 avtomobilov.  Prenovljeni Mustang zdaj prinaša tri nove barve zunanjosti, prevetreno ponudbo platišč, v notranjosti nekaj več kakovostne in mehke plastike, 12-palčni osrednji zaslon z multimedijo Sync3 ter končno tudi LED žaromete. Motorizacija ostaja enaka, le da so inženirji orjaka 5.0 V8 navili na 450 konjev, 2,3-litrski Ecoboost pa omejili na 290 konjev. Največja novost je nov 10-stopenjski samodejni menjalnik, ki bo na voljo za obe enoti, medtem ko so na šeststopenjskem ročnem menjalniku opravili nekaj nujnih popravkov. Vozniki bodo z zanimanjem soočeni s tremi novimi profili vožnje: Drag Strip (za pospeševanja), My Mode (individualne nastavitve) in Good Neighbor (manj hrupen in emisijsko prijazen motor). Za potrebe varnosti so serijsko vgradili še sistem za samodejno zaviranje v sili s prepoznavo pešcev, aktivni tempomat, opozorilo za nalet in opozorilo za nenamerno menjavo voznega pasu.

Kaj pa cene? Ljubitelji mišic bodo izbirali med kupejevsko Fastback in kabriolet izvedbo, kjer se cene v kombinaciji s šibkejšim motorjem začnejo pri 46.300€ oziroma 51.200€, izbira glasnega in divjega osemvaljnega motorja pa bo prinesla ceno 64.900€ oziroma 71.100€. Cenovno bolj zanimiva bo morda mala Fiesta ST. V trivratni izvedbi ta znaša 24.630€, v petvratni pa 24.920€. Izbira financiranja bo ceno hitrega malčka znižalo še za dodatnega tisočaka.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
911
Ste bili pri Jezeršku na parkirišču?
19.6.2018 9:12:40
shark911
Kako se kaj obnese ta trivaljnik v Fiesti? Zanima me predvsem zvok,a je isto nadležen kot pri litrskem trivaljniku?
19.6.2018 12:27:04

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija