Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Citroen C5 Aircross
Prodaja se začenja čez dober mesec
Znamka Citroen je v predprazničnem času nase opozorila z novim članom družine. C5 Aircross bo nekako zapolnil praznino upokojenega C5 in hkrati obogatil terensko ponudbo. Osnovna cena je 21.700€.
Peter Pirkovič
22. december 2018 | 9:51:08

cenik.pdf

Francoski avtomobilist bo letošnje leto zaključil za odtenek boljše kot lani, kar pomeni, da bodo do konca leta uspeli prodati okrog 4500 vozil. Velik delež prodaje tradicionalno pade na Berlinga (v dveh mesecih so prodali več kot 400 vozil) in model C3, s katerim so od začetka njegove prodaje zabeležili več kot 2600 vozil. C3 ima tudi svojo Aicross različico, za katero se je v letošnjem letu odločilo 530 kupcev, a zdaj se temu pridružuje še večji C5 Aircross, ki bo v prihodnjem letu skušal prepričati nekaj več kot 500 kupcev, od tega bo večina prodaje temeljila na fizičnih kupcih.

Kot pravijo pri Citroenu, so skoraj več kot deset let čakali na nov avto, ki ga po zadnji prenovi C5, v letu 2008, niso imeli. Čeprav so Francozi prednost najprej dali Kitajcem, je ta zdaj le dočakal trenutek, ko bo zaživel tudi na evropskih tleh. Prodaja zanj se pri nas začne konec januarja, ko bo iz francoske tovarne Rennes - La Janais prišla dovolj velika zaloga avtomobilov. Tako kot večina avtomobilov iz koncerna PSA je tudi C5 Aircross grajen na platformi EMP2, ki mu bo zagotovila možnost tehnične preobrazbe v priključnega hibrida. Tega so Citroenovci napovedali za leto 2020. S 4,5 metra dolžine bo ta avto idealen partner za aktivne počitnice ali dolge poti, saj je opremljen z vzmetenjem s progresivnim hidravličnim omejevalnikom (Progressive Hydraulic Cushions), na voljo so sedeži Advanced Comfort, ki prinašajo izboljšano kakovost blaženja in udobje med vožnjo, izpostaviti velja še 8-palčni osrednji zaslon na dotik ter velik prtljažnik, katerega osnovna velikost znaša 580 litrov. 

Avto, ki velja za globalen model, saj bo prodaja stekla v skupno 92 državah po svetu, ima vgrajenih kar 20 sistemov za pomoč pri vožnji. Na voljo je sistem za delno avtonomno vožnjo 2. stopnje Highway Driver Assist, sistem Grip Control (dodatek 300€), kot alternativa 4-kolesnemu pogonu z asistenco Hill Assist Descent za vožnjo izven utrjenih poti, obenem lahko v C5 Aircrossu brezžično polnimo pametne telefone, v primeru naleta ta opozarja in samodejno zavira, za brezskrbno vožnjo po temi bodo dovolj skrbeli polni LED žarometi, za spremljanje radijskih postaj brez šumov pa je tu še DAB signal.

Motorna paleta je sestavljena iz štirih uveljavljenih motorjev. Bencinsko ponudbo predstavljata 1,2-litrski turbo s 96 kilovati in 1,6-litrski štirivaljnik s 133 kilovati moči, medtem ko bo večina prodaje v Sloveniji temeljila na dizelskem pogonu, ki ga predstavljata 1,5-litrski HDi s 96 kilovati in dvolitrski HDi s 130 kilovati. V osnovi so vsi motorji opremljeni s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, a bo pri vsem možnost izbire osemstopenjske avtomatike.

Kaj pa cene? Na voljo bodo trije paketi opreme, čeprav ponekod v Evropi ponujajo še četrti najosnovnejši paket Start, za katerega pri nas ne bo prostora, čeprav bi ta vstopno ceno postavil pod 20 tisoč evrov. A bi bila prodaja takšnih opremsko oskubljenih primerkov zanemarljivo majhna. V Sloveniji bo C5 Aircross že v osnovi dobro založen, saj bo imel prej omenjeno vzmetenje, tempomat, električno parkirno zavoro, sistem za samodejno zaviranje v sili, 8-palčni zaslon na dotik in Airbumpe na vratih. Vse to za 21.700€, v kolikor se kupec odloči za financiranje. Ostale podrobnosti so v pripetem ceniku, kjer niso obračunani aktualni popusti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Ma, kaj te vem. Ni mi všeč ta "citrodizajn", bo treba v živo to pogledat.
22.12.2018 13:13:23
klemens
Sedel v tem rdecem, lep, vendar zadaj premalo prostora.
22.12.2018 15:40:57
Zlatolist
Eh, Citroen je po XMu zaspal, se vidi da je ima skupno skladišče z Peugeotom, armatura je iz enakih delov kot moj 5008....
23.12.2018 23:41:37
7even77
Zgolj mnenje - prav družina DS je recimo danes tisto, kar bi Citroen moral biti še naprej! Ker te, trenutne "stvaritve", niti na daleč ne izpričujejo več tistega, kar je Citroen pomenil skozi desetletja. In zdaj so se zataknili nekje na pol poti - niti DS ni tisto, kar so menili, da bo in niti Citroen se ne najde več.
24.12.2018 9:15:12
klemens
Ena od variant je bila, da bi citroen postal nizkocenovc. Se strinjam, da je 20+ let nazaj bil citroen nekaj posebnega, danes se izgublja v povprečnosti. DS luči, ki se obračajo, števci kjer se valj vrti in kaže hitrost skozi povečevalno steklo, hidravlično vzmetenje, volan z eno prečko...veliko posebnosti. Danes...nič posebnega.
24.12.2018 10:58:21
Jon
Nic posebnega se pac dandanes prodaja in sluzi miljone na tem...sam poglejte vw group😁
24.12.2018 20:17:43

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija